Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii (România Liberă)

Doi într-o barcă: Ponta şi Dragnea,  în vizită după inundaţii (Adevărul) - Răsplata nesimţirii (Gândul) - De ce ia Piersic 1.200 €, iar Minune 80.000 € din drepturile de autor (Evenimentul Zilei) - Pericol maxim: riscăm să nu vedem Mondialul la TV! (Gazeta Sporturilor)

Doi într-o barcă: Ponta şi Dragnea,  în vizită după inundaţii (Adevărul)

Victor Ponta şi Liviu Dragnea au vizitat ieri localitatea Beiu din Teleorman, unde inundaţiile au făcut ravagii. Aceştia au fost plimbaţi cu barca trasă de pompieri, deşi apa de pe uliţe nu ajungea nici la genunchi. Premierul a promis că va aloca bani pentru construirea unui dig.
Cine plăteşte pagubele de la inundaţii? Doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie.
Sinistraţii din judeţele din sudul ţării au început, încet, să revină în casele lor. O fac cu spaimă, pentru că au fost informaţi că pericolul viiturilor nu a trecut, mai ales că hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii până miercuri la ora 16.00, iar meteorologii atrag atenţia că tot de mâine revin şi ploile.

Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii (România Liberă)

Nu-i puţin lucru să-l vezi pe Liviu Dragnea mergând cu barca pe uliţele unui sat, din judeţul pe care l-a condus 16 ani, după ce câteva pârâiaşe s-au revărsat în gospodăriile oamenilor. Imaginile cu vicepremierul inspectând inundaţiile din Teleormanul care „l-a făcut om”, atât profesional cât şi material, reprezintă tabloul perfect al eşecului nostru ca naţie liberă să-şi aleagă conducătorii pe care-i crede de cuviinţă, scrie în editorial redactorul şef adjunct Gabriel Bejan.
Punctul sensibil ale acestei discuţii şi anume la faptul că toţi aceşti politicieni cărora acum le reproşăm că nu şi-au făcut bine treaba de lideri ai unei comunităţi, că sunt corupţi sau incompetenţi, sunt votaţi an de an, mandat după mandat, de aceeaşi oameni care nu dovedesc nici o exigenţă în a-şi alege conducătorii.
Baronii din această ţară câştigă alegerile fluierând, împărţind câteva pungi cu cadouri, cumpărate tot din banii publici, şi râzându-le în nas tuturor celor care îndrăznesc să le pună la îndoială cinstea, competenţa sau buna-credinţă.
Atâta vreme cât o bună parte din această ţară nu-şi foloseşte cu responsabilitate votul, nici nu avem vreo şansă să ne câştigăm dreptul la conducători adevăraţi. Atunci când alegem fără să aşteptăm nimic în schimb, în mod evident, nu vom primi... nimic.

Răsplata nesimţirii (Gândul)

Se ia un român de rând, pe care îl numim clasic, Ion. Acest Ion câştigă în jur de 4.300 de euro pe an ca să plătească un senator cu 9.000 de euro pe an. Şi când senatorul îşi ia patru săptămâni de vacanţă doar ca să-şi ajute nişte colegi să ajungă în Parlamentul European, unde câştigă 200.000 de euro an, cetăţeanul Ion ce ar trebui să facă?
Sorina Ionaşc comentează decizia senatorilor care şi-au votat o lună de vacanţă începând de azi, motivul official fiind campania pentru europarlamentare.
În Constituţie scrie clar: „În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului”. Numai că, în aceste patru săptămâni de activitate în teritoriu, ei vor fi în serviciul partidului, nicidecum al poporului. Vor încerca să scoată oamenii la vot pentru a obţine un scor electoral cât mai bun pentru partid, scor care nu-l ajută cu nimic pe cetăţeanul de rând. Un scrutin care, în definitiv, pentru partidele politice nu este decât un antrenament înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

De ce ia Florin Piersic 1.200 €, iar Adi Minune 80.000 € din drepturile de autor (Evenimentul Zilei)

Până să ajungă în buzunarele artiştilor, cele aproape zece milioane de euro anual din drepturi de autor sunt „vămuite” de trei organizaţii, care se acuză reciproc că deturnează banii soliştilor, actorilor şi acrobaţilor.

Pericol maxim: riscăm să nu vedem Mondialul la TV! (Gazeta Sporturilor)

Dacă Guvernul nu ne dă 8-9 milioane de euro, Mondialul nu se va vedea în România. Voci din TVR descriu situaţia dramatică. S-a plătit sub 10% pentru Campionatul Mondial de fotbal, spun cei din televiziunea publică. Speranţa e la Guvern, ca şi Europeanul din 2012.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu