Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce urmăreşte Băsescu când îl laudă pe Ponta? (România liberă)

Traian Băsescu le răspunde celor care i-au repoşat că l-a lăudat pe Ponta (Evenimentul Zilei) - De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş (Adevărul) - Câinii fără stăpân, punct şi de la capăt (Jurnalul Naţional)

Traian Băsescu le răspunde celor care i-au repoşat că l-a lăudat pe Ponta: "Românii sunt adevăraţii învingători. Lor le mulţumesc!" (Evenimentul Zilei)
Într-un amplu interviu acordat Evenimentului Zilei, preşedintele Traian Băsescu arată că surpriza plăcută pe care a făcut-o premierul USL a fost că a menţinut „în linii mari” măsurile economice luate de guvernul PDL, în 2010, şi nu a impelementat „imediat” angajamentele cu care s-a instalat în 2012, angajamente care ar fi putut genera un dezastru.
Preşedintele Traian Băsescu i-a lăudat pe români pentru că au suportat măsurile de austeritate şi a arătat că ieşirea ţării din procedura de deficit excesiv reprezintă un succes. „Este, până la urmă, o chestiunde de demnitate naţională”, a declarat Băsescu. În interviu, şeful statului vorbeşte despre situaţia europeană, şansele integrării în Schengen, precum şi despre sursele creşterii economice. Băsescu aminteşte astfel de decizia din 10 mai 2012, când el a anunţat public o serie de măsuri de austeritate fără precedent.

Ce urmăreşte Băsescu când îl laudă pe Ponta? Dar atunci când nu suflă o vorbă despre clanul Ruşanu? (România liberă)
Redactorul şef, Dan Cristian Turturică, crede că "preşedintele a vrut să transmită că vin vremuri grele – în ciuda cifrelor încurajatoare privind deficitul bugetar şi perspectivele de creştere economică – şi că nu mai vrea să fie asociat cu deciziile care vor fi luate pentru ţinerea sub control a cheltuielilor şi pentru redresarea economiei.
Ţinta politică a unei asemenea poziţionări este complementară celei urmărite prin neamestecul în lupta dintre PSD şi PNL. Dacă va ieşi întărit ca imagine în urma dispariţiei USL, capitalul de încredere îi va prinde de minune atunci când guvernarea PSD-UDMR-şi-cine-o-mai-fi va ajunge în impas din pricina problemelor economice. Atunci, de-abia, ar putea fi în situaţia de a-şi negocia dintr-o poziţie avantajoasă atât ieşirea din scenă şi desemnarea succesorului, cât mai ales proiectul politic de viitor.
Până atunci însă, toţi cei ce aţi văzut în Traian Băsescu un salvator sosit pe un cal alb pentru a ne scăpa de toate cele pe care, în general, ni le cam facem cu mâna noastră, intenţionat sau prin neimplicare, pregătiţi-vă să fiţi surprinşi, şocaţi şi profund dezamăgiţi" scrie Dan Cristian Turturică. Integral în România liberă.

Lecţia de economie „predată“ la tablă de preşedintele Traian Băsescu nu prezintă decât indicatorii „frumoşi“ ai economiei reale (Ziarul Financiar)
Discursul de vineri-seară al preşedintelui Traian Băsescu, presărat de veşti bune legate de situaţia economică a României, nu face decât să întărească ideea că politicul nu poate să înţeleagă şi să transmită un mesaj coerent din punct de vedere economic, spun analiştii şi profesorii de economie.
Restrângerea activităţii anunţate de marile combinate din ţară - Oltchim şi ArcelorMittal-, ritmul scăzut al absorbţiei de fonduri europene, lipsa unor investiţii masive, închiderile de fabrici, sunt doar câţiva dintre indi­catorii care arată că situaţia economică a ţării nu este foarte bună.

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş (Adevărul)
Poziţionarea oraşului pe traseul autostrăzii Arad – Sibiu, parte a coridorului IV paneuropean, este ca un magnet pentru investitori. Astfel se explică şi noua fabrică de 300 de milioane de euro a germanilor de la Daimler, proprietarii Mercedes.
Investitorii au găsit aici resursele necesare dezvoltării unor afaceri de succes. Industria lemnului, industria alimentară, confecţiile metalice şi marochinăria constituie principalele domenii ale industriei dezvoltate în Sebeş.

Câinii fără stăpân, punct şi de la capăt (Jurnalul Naţional)
Sorin Oprescu vrea ca, în patru ani, numărul  câinilor vagabonzi să se reducă la o treime.
În Bucureşti avem în jur de 64.000 de maidanezi. Este singura capitală europeană care are în “cartea de vizită” această performanţă.
Studiul care a stat la baza proiectului privind sterilizarea maidanezilor, aflat în dezbatere publică, arată că în Bucureşti avem 120 de haite periculoase. Între zonele cu probleme se numără cele mai mari parcuri din Capitală, zona Fizicienilor, Constructorilor, Candianu Popescu, Lujerului. Studiul a mai indicat faptul că hrănirea câinilor fără stăpân pe domeniul public duce la formarea de haite. În haită, potenţialul agresiv al câinelui se triplează.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu