Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce l-ar susţine Băsescu pe Daniel Morar la prezidenţiale? (România Liberă)

Traian Băsescu vorbeşte despre aducerea rezerviştilor sub arme (Adevărul) - Baronul puilor (Gândul) - Istoria corupţiei la români. Existau baroni locali în interbelic? (România Liberă) - Procesele cu băncile vor trena mai mult de 4 ani (Jurnalul Naţional) - Trei milioane de români apar în statistici ca ocupaţi, dar nu sunt angajaţi nicăieri (Ziarul Financiar)

Traian Băsescu vorbeşte despre aducerea rezerviştilor sub arme (Adevărul)

Preşedintele Traian Băsescu spune că România nu poate fi o punte între Rusia şi Occident. Şeful statului crede că în spatele conflictului din Ucraina se ascunde dorinţa Rusiei de a-şi recăpăta accesul la gurile Dunării.
Într-un interviu-eveniment pe adevarul.ro, şeful statului a discutat despre situaţia din Ucraina dar şi despre portretul robot al viitorului preşedinte.

De ce l-ar susţine Băsescu pe Daniel Morar la prezidenţiale? (România Liberă)

Preşedintele nu-l place în mod deosebit, mai ales că Daniel Morar a avut curajul să-l critice pe Traian Băsescu după ce acesta a negociat cu Victor Ponta funcţiile de procurori-şefi, scrie redactorul şef adjunct Sabina Fati.
Traian Băsescu a aruncat în joc numele lui Daniel Morar nu doar fiindcă ar avea datoria morală să găsească un prezidenţiabil de dreapta căruia să nu i se poată reproşa nimic, care să fie onest, vertical şi care să poată să-i ţină piept lui Victor Ponta, ci şi fiindcă a primit destule semnale dinspre cancelariile occidentale, îngrijorate de actuala configuraţie politică de la Bucureşti.
Integral în RL.

Baronul puilor (Gândul)

Deputatul PMP Florin Popescu este urmărit penal de DNA pentru infracţiunea de folosirea influenţei. Procurorii îl suspectează pe Florin Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi un apropiat al Elenei Udrea, că în campania din 2012 a cerut mai multor oameni de afaceri diverse produse pe care urma să le împartă în campanie electorală drept mită. Într-un comunicat oficial DNA spune că Popescu a cerut 70 de tone de carne de pui. Florin Popescu le promitea în schimb oamenilor de afaceri contracte publice şi protecţie, au mai precizat sursele judiciare pentru gândul.info

Istoria corupţiei la români. Existau baroni locali în interbelic? (România Liberă)

Istoricul Dan Falcan explică într-un interviu cât de coruptă a fost România de-a lungul ultimilor patru sute de ani. Epoca fanariotă a fost prima care a cunoscut corupţia instituţionalizată. Amanta lui Cuza a păstorit-o, iar epoca lui Carol I a fost cea mai curată. Carol al II-lea a devalizat miliarde de lei, şi mareşalul Antonescu a introdus austeritatea. Iar privaţiunile de tot felul din comunism ne-au împins să corupem poliţişti, medici, măcelari sau vânzători pentru a supravieţui.

Procesele cu băncile vor trena mai mult de 4 ani (Jurnalul Naţional)

Eliminarea clauzelor abuzive poate aduce la bugetul de stat 12 miliarde de euro, spune avocatul Gheorghe Piperea. Suma pe care băncile ar trebui să o restituie clienţilor pentru clauzele abuzive se ridică la 6,5 miliarde de euro, iar eliminarea din contract a comisionului de risc şi a dobânzii variabile după indicii interni ai băncilor ar lăsa clienţilor 48 miliarde de euro, timp de 20 de ani, potrivit estimărilor realizate de Piperea.

Trei milioane de români apar în statistici ca ocupaţi, dar nu sunt angajaţi nicăieri (Ziarul Financiar)

Îi vedem la televizor când sunt inundaţii, dar altfel nimeni nu vorbeşte de ei. Dezindustrializarea a împins oamenii din mediul rural înspre agricultură de subzistenţă şi plecarea în străinătate.
Cu trei milioane de persoane încadrate în categoria populaţiei ocupate, dar care nu au statut de salariat, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea acestei categorii de populaţie în numărul total de locuitori, procentul fiind dublu faţă de media comunitară, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza datelor de la Eurostat.