Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum rămâne cu abdicarea şi trădarea intereselor naţionale, domnule preşedinte? (România liberă)

Opoziţia la un an de bilanţ: rateuri pe toată linia (Evenimentul Zilei) - Schimbarea Constituţiei: românii cer lucruri trăsnite (Adevărul) - Bechtel, scos de pe autostradă. Contractul va fi reziliat în această săptămână (Jurnalul Naţional)

Surpriză la CSM: aviz pozitiv pentru toţi candidaţii la şefia parchetelor (România liberă)

După ce în prima zi de audieri de la consiliul Superior al Magistraturii candidatul pentru funcţia de procuror general, Tiberiu Niţu, s-a făcut de râs, candidatul pentru şefia DNA, Laura Codruţa Kovesi, a salvat prestigiul procurorilor prin prestaţia pe care a avut-o.
Kovesi, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a CSM.
Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.
“Cum rămâne cu abdicarea şi trădarea intereselor naţionale, domnule preşedinte?” întreabă Cristian Câmpeanu în editorialul Rl.  "Audierile din ultimele zile ale candidaţilor la şefia parchetelor semnalează debutul unei ere noi în viaţa societăţii româneşti. Bun venit în epoca înţelegerilor obscure, a compromisului călduţ, a coabitării între interesele naţionale şi cele private. Indiferent cum justifică preşedintele Băsescu această nouă realitate românească, ea poartă un nume care, astăzi mai mult ca oricând, trebuie spus: Abdicare".

Guvernul anunţă majorarea, de la 1 iulie, a venitului minim garantat şi a alocaţiei de susţinere a familiei (Gândul)

Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, a anunţat premierul Victor Ponta.
El a precizat că suma venitului minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.
Anul trecut s-au plătit peste 440 de milioane de lei pentru întregul program ce presupune ajutoare sociale, reiese din datele Ministerului Muncii. Suma a fost cu 7,4% mai ridicată decât în 2011.

Opoziţia la un an de bilanţ: rateuri pe toată linia (Evenimentul Zilei)

Democrat-liberalii au criticat bilanţul pe care l-au făcut reprezentanţii USL la un an de la instalarea lui Victor Ponta ca premier, dar nici ei nu se pot lăuda cu mari succese. De mai bine de un an, actuala Opoziţie se chinuie să conteze pe scena politică. Fără mare succes. Democrat-liberalii au iniţiat moţiuni în care nu au crezut nici ei, dovadă că ultima moţiune simplă a fost votată doar de 31 de parlamentari, deşi au semnat-o 51.
Dreapta a ratat ocazia să se pronunţe pe temele importante ale momentului. În privinţa revizuirii Constituţiei, PDL nu şi-a exprimat un punct de vedere până ieri. Nu în ultimul rând, democrat-liberalii nu au realizat nici astăzi un guvern din umbră, deşi statutul partidului prevede acest lucru.

Schimbarea Constituţiei: românii cer lucruri trăsnite (Adevărul)

Agenda românilor de rând pare diferită de cea a politicienilor atunci când vine vorba de modificarea Constituţiei. Liderii politici discută despre atribuţiile preşedintelui şi ale premierului sau despre introducerea regiunilor în Legea fundamentală. În schimb, doar o mică parte dintre românii care au trimis propuneri Forumului Constituţional atacă astfel de teme. Mulţi dintre ei cer introducerea pedepsei cu moartea pentru fapte grave, schimbarea Zilei Naţionale, introducerea votului obligatoriu sau posibilitatea de a-şi demite parlamentarii prin referendum.

Bechtel, scos de pe autostradă. Contractul va fi reziliat în această săptămână (Jurnalul Naţional)

Nouă ani de contract, 54 de kilometri de autostradă şi cheltuieli de 1,5 miliarde de euro – acesta este bilanţul Bechtel în România.
Contractul în baza căruia s-a reuşit această performanţă a fost clasificat drept secret de stat. De altfel, una dintre cele mai interesante clauze ale contractului, semnat în 2004 cu compania americană şi dezvăluită de Jurnalul Naţional, este faptul că partea română nu avea clauze de reziliere.
O altă clauză interesantă din vechiul contract Bechtel prevedea ca, în fiecare lună, compania americană să primescă un bonus de 1 milion de euro, cheltuieli indirecte.
Acum, nu mai sunt bani. Pe viitor, statul va scoate tronsoanele Bechtel la licitaţie. Fie în concesiune, fie în parteneriat public-privat.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu