Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta (Adevărul)

Război şi pace: Ce poţi face, cu adevărat, dacă ai între 20 şi 35 de ani (România Liberă) - Ce i-a promis Traian Băsescu, pe plajă, Elenei Udrea (Gândul) - Românii au cheltuit 50 de milioane de lei de 1 Mai (Jurnalul Naţional) - Statul şi pacienţii dau cel puţin 230 mil. euro pe tratament în străinătate (Ziarul Financiar)

Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta (Adevărul)

Deşi garantează amândoi că în România va fi pace, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca să se arate îngrijoraţi de războiul ce stă să izbucnească în imediata noastră vecinătate.
Violenţele sângeroase din ultimele două zile l-au determinat pe premier să admită, pentru prima dată de la izbucnirea conflictului, existenţa iminenţei unui război în regiune. Ponta a ales să-şi exprime îngrijorarea în cadrul unei vizite electorale, făcută sâmbătă, la fabrica de avioane de la Craiova. Premierul a glumit cu reprezentanţii uzinei, afirmând că „deşi ne paşte un război“, vestea bună este că aceştia vor avea comenzi pentru industria de apărare.  
La nicio zi de la declaraţia premierului, şeful statului a spus, tranşant, de la tribuna Palatului Cotroceni, că nicio analiză nu acoperă afirmaţia premierului. „România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că nu participă la efortul de descurajare a efortului de destabilizare în regiune“, a spus şeful statului.

Război şi pace: Ce poţi face, cu adevărat, dacă ai între 20 şi 35 de ani (România Liberă)

Cu largul concurs al lui Putin şi al corupţiei endemice din Rusia şi Ucraina, cea mai activă pătură a populaţiei din România ar putea fi obligată să devină mai activă decât se aştepta. Totuşi, situaţiile delicate încă mai pot fi evitate, scrie Laurenţiu Mihu, redactor-şef adjunct RL.
Legea română prevede că, pe timp de război, încorporarea bărbaţilor cu vârste de la 20 la 35 de ani devine obligatorie. Pe 28 aprilie a fost aprobat şi noul model de certificat medical pe care tinerii îl vor primi de la medicul de familie, pentru a-l prezenta apoi la comisia locală de recrutare-încorporare.
Ar fi nemaipomenit ca toţi cei vizaţi de încorporarea obligatorie în condiţii excepţionale să perceapă evenimentul în adevărata lui semnificaţie: în cel mai dificil moment al existenţei sale (oricând ar veni el), ţara în care s-au născut va depinde în primul rând de ei.

Ce i-a promis Traian Băsescu, pe plajă, Elenei Udrea (Gândul)

Jurnalistul Marian Sultănoiu observă că Băsescu nu ţine seama, nici măcar în aparenţă, de cutume pe care alţi preşedinţi s-au făcut că le respectă: echilibru prezidenţial, echidistanţă şi imparţialitate politică.
În consecinţă, pe nisipurile plajei din Neptun, preşedintele a intrat cam comic şi cam abrupt în jocul electoral, devenind agent nemijlocit de campanie, mai întâi pentru Elena Udrea şi, abia pe urmă, pentru noua sa progenitură politică – PMP. S-a băgat la poze cu „şefa” – cam stingheri - şi compania, şi-a pus tricou alb cu sigla Mişcării, a strâns mâini, s-a declarat primul susţinător şi votant al PMP, în ciuda unui minim echilibru politic necesar.
Nu mai e vreun secret faptul că Traian Băsescu i-a promis Elenei Udrea un partid şi o ţară.

Românii au cheltuit 50 de milioane de lei de 1 Mai (Jurnalul Naţional)

Vremea urâtă şi lipsa banilor au făcut ca numărul românilor care au mers anul acesta în mini-vacanţa de 1 mai anul acesta să fie cu 10% mai mic decât anul trecut. 90.000 de români au mers la pensiuni montane sau la mare.

Statul şi pacienţii dau cel puţin 230 mil. euro pe tratament în străinătate (Ziarul Financiar)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-a bugetat că va plăti 131 de milioane de euro (cât bugetele cumulate ale celor mai mari cinci spitale din Capitală) din bani publici pentru tratamentul românilor în străinătate (în principal în contul unor datorii din anii anteriori) în 2014. Suplimentar, pacienţii români cheltuiesc, din banii proprii, cel puţin 100 de milioane de euro, pentru terapii în străinătate, arată o estimare a ZF pe baza datelor proprii. Numărul celor care aleg să beneficieze de tratament în alte state este tot mai mare în condiţiile în care alternativele private sunt extrem de puţine în ţară, iar spitalele publice sunt sufocate de numărul ridicat de cazuri.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu