Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Film prost, cu beţie de cuvinte şi cu actori care-şi dispreţuiesc publicul (Gândul)

Traian Băsescu încearcă să dirijeze electoratul (Jurnalul Naţional) - Guvernul a dat 47 de milioane de euro pe hărţi de hazard prost făcute (Evenimentul Zilei) - Ce distrugeri au făcut inundaţiile (România Liberă) - Cum ne batem joc de Eminescu (Adevărul)

Traian Băsescu încearcă să dirijeze electoratul. Mesaj de la Cotroceni: Victor Ponta nu trebuie să fie preşedintele României (Jurnalul Naţional)

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că s-a lansat în campania electorală prezidenţială, într-un discurs la Cotroceni, afirmând că premierul nu trebuie să fie preşedintele României şi dând în acest sens o serie de motive. "Există riscul ca în cazul în care acest premier în funcţie va ajunge preşedintele României, România să devină o ţară condusă de baroni şi puşcăriabili".
JN rezumă principalele declaraţii de aseară ale preşedintelui.

Film prost, cu beţie de cuvinte şi cu actori care-şi dispreţuiesc publicul (Gândul)

Indira Crasnea scrie despre "cea mai bizară campanie electorală din imatura noastră democraţie care şi-a consumat marţi scena "predicii din Constituţie". Înainte, Traian trecuse pe la un interviu în care îl "ofilise" pe Victor V., "floricica patriei". Simultan, Victor V. îl ameninţa cu un citat din Boc şi Curtea Constituţională.
Acesta este un film prost, cu scenariu din cea mai cruntă realitate, cu două personaje care îi amuţesc pe ceilalţi ocupanţi ai scenei.
Acum, protagoniştii sunt deja ameţiţi de beţia cuvintelor şi de orgoliul de a avea fiecare ultima zicere. Şi se află într-un dispreţ suveran faţă de cel care îi poate urca sau arunca de pe scenă: publicul. Îi va trezi acelaşi public: cu votul "pe bune", spatele întors şi un mare râs sănătos".

Guvernul a dat 47 de milioane de euro pe hărţi de hazard prost făcute (Evenimentul Zilei)

Hărţile de hazard şi de risc, realizate pentru 47 de milioane de euro din fonduri europene, ar trebui să permită autorităţilor să depisteze zonele expuse unor revărsări ale apelor. În ciuda investiţiei, aplicaţia realizată din fonduri europene nu a prognozat exact zonele de risc din Mehedinţi şi Teleorman, unde au fost ultimele inundaţii. Primarii au nevoie acum de bani pentru a ridica diguri în zonele predispuse la revărsări. "E nevoie şi de bani pentru că altfel degeaba ştim de unde vine inundaţia" spune un primar din Teleorman.

Bilanţ. Ce distrugeri au făcut inundaţiile (România Liberă)

Peste 300 de gospodării din 26 de localităţi şi aproape 800 de hectare de teren au fost inundate în ultimele zile în judeţul Argeş, arată un bilanţ prezentat de prefectură. Viiturile au mai avariat 13 poduri, dintre care unele sunt amplasate pe drumuri naţionale sau judeţene. Au fost afectate localităţile Piteşti, Câmpulung, Curtea de argeş, Albeştii de Argeş etc. În urma ploilor, în localităţile afectate, s-au activate sau reactivat 30 de alunecări de teren.

Cum ne batem joc de Eminescu (Adevărul)

Promovarea geniului literaturii române nu este o prioritate pentru autorităţi. După 1990, aproape tot ce a lăsat poetul în urmă la Iaşi şi la Botoşani se degradează.
Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, situat la 15 kilometri de Botoşani, s-a transformat într-o mlaştină. Nuferii galbeni din „lacul codrilor albastru“ plutesc printre gunoaiele aruncate de vizitatori. Autorităţile se apără spunând că lacul n-a fost proprietatea statului.
Plopii fără soţ din poezia lui Eminescu au legătură cu cu arborii monumentali din Bucium, zonă situată la marginea Iaşiului. Din grupul principal, de 9 copaci, acolo unde a fost amplasat şi un bust al poetului, au mai rămas doar 8. Ultimul a fost rupt de o vijelie în 2009.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu