Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta şi Băsescu se întrec în speţe inedite la CCR (Adevărul)

Armata Română, reparaţii capitale de 160 milioane de euro (Evenimentul Zilei) - România a vândut oameni (Gândul) - Viaţa unui profesor român în Transnistria (România Liberă)

Ponta şi Băsescu se întrec în speţe inedite la CCR (Adevărul)

În doi ani de guvernare Ponta, Curtea Constituţională a soluţionat mai multe contestaţii neobişnuite venite atât din partea premierului, cât şi a preşedintelui. Ultima: decorarea lui Horia Roman Patapievici.
Este pentru prima dată când magistraţii CCR vor decide un conflict de natură constituţională generat de acordarea unei decoraţii, însă nu este prima sesizare inedită pe care o soluţionează de când Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria. Luni, cu o zi înainte de reclamaţia preşedintelui, Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat Constituţia implicându-se în campania electorală pentru alegerile europarlamentare în favoarea unui partid. Premierul spune că şeful statului a intervenit în atribuţiile Guvernului privind alegerile europarlamentare pentru că a indicat în mod direct că votează PMP.
udecătorii CCR s-au confruntat cu o situaţie fără precedent şi înainte de învestirea  Guvernului Ponta 3. După ieşirea liberalilor de la guvernare, noul guvern format din PSD-PC-UNPR a mers în faţa Parlamentului pentru a primi votul de încredere, fără a-şi modifica însă programul de guvernare asumat de USL, ceea ce a atras o serie de critici din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Armata Română, reparaţii capitale de 160 milioane de euro (Evenimentul Zilei)

Guvernul va aloca circa 700 de milioane de lei (aproximativ 160 de milioane de euro) pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Directorii fabricilor de avioane şi elicoptere au confirmat, pentru „Evenimentul zilei” comenzile primite de la MapN. Aflaţi din ziar câte aparate de zbor vor intra în reparaţii capitale, cât costă aceste reparaţii şi despre controversele legate de dotarea Armatei Române.

România a vândut oameni. Operaţiunea secretă a statului român care a adus sume uriaşe în conturile Securităţii (Gândul)

În mai 1962, un agent al Direcţiei de Informaţii Externe, botezat cu numele de cod Alexandru, s-a întâlnit cu un misterios avocat neamţ în Bucureşti şi au negociat „vânzarea” primei familii de saşi din România către statul german. Pentru 30.000 de mărci (7500 de dolari), familia Hann a părăsit România. Aşa a început operaţiunea Recuperarea 1. În perioada comunistă, statul german a plătit zeci de milioane de mărci pentru ca saşii din Transilvania să primească vizele cu care puteau ieşi din România comunistă. Între 250.000 şi 400.000 de saşi ar fi beneficiat de vizele contracost plătite de statul german. Cât a câştigat Securitatea în total din acestă afacere este greu de estimat. În 2011, un grup de cercetători CNSAS a publicat o arhivă extinsă cu documente care probează că „vânzarea” saşilor era o operaţiunea controlată de Securitate şi de DIE.

Viaţa unui profesor român în Transnistria: salariu de 250 de euro pe lună şi „casă” în căminul de nefamilişti (România Liberă)

Profesoara Raisa Pădurean, directoarea adjunctă a Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol,  este o femeie în puterea vârstei care de 20 de ani locuieşte într-un cămin de nefamilişti a unei foste întreprinderi din "capitala" aşa-zisei republici Nistrene. Se împrumută de la o lună la alta. A fost pe la diverse bănci din Republica Moldova să vadă dacă poate să ia un împrumut mai mare. Vrea să aibă propria ei casă. Pentru a lăsa ceva în urmă celor doi copii pe care-i are. Nimic, nicio şansă! Ce garanţii poţi să dai la un salariu de 250 euro?
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu