Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Batalionul ruşinii din Armata Română (România Liberă)

Miza uriaşă a "dineului de la Bruxelles". Cui îi va da Victor Ponta O VESTE PROASTĂ la întoarcerea în ţară (Gândul) - Viaţa românilor care lucrează în ţinutul teroriştilor şi al talibanilor (Evenimentul Zilei)

Batalionul ruşinii din Armata Română (România Liberă)
Între 60 şi 80% din români au mare încredere în militari, în ciuda scandalurilor penale în care au fost implicaţi ofiţeri de rang înalt .
Condamnarea definitivă de luni a unui ministru al Apărării, Victor Babiuc, şi a unui şef de stat major, generalul Dumitru Cioflâncă, alături de Gigi Becali, este doar ultima pată pe imaginea, şi aşa şifonată, a Armatei Române. Zecile de furturi, licitaţii trucate, angajări ilegale şi alte fapte penale arată cât de vulnerabilă poate fi structura militară a României. România liberă face o trecere în revistă a celor mai cunoscute dosare în care sunt implicaţi oameni din structurile militare ale statului. Reamintim că armata noastră face parte din structurile NATO, bloc militar care asigură apărarea unei bune părţi din această planetă.
Cine pierde cel mai mult după intrarea lui Becali la puşcărie? Redactorul şef adjunct, Gabriel Bejan, apreciază că primele victime suntunele televiziuni. În ceea ce priveşte poporul, nu trebuie să ne îngrijorăm totuşi prea tare, pentru că locul lui Becali din sufletele oamenilor va fi luat destul de repede de altcineva. Din acest punct de vedere, ţara are resurse uriaşe, aproape inepuizabile. Ce se va întâmpla, în schimb, cu scaunul lăsat liber de Becali în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. De unde mai fac rost liberalii de un alt specialist în drept pe care să-l bage în Parlament? Crin Antonescu trebuie să găsească repede o soluţie.
Recenta condamnare a lui Becali ne aduce în atenţie faptul cǎ pentru postul devenit vacant trebuie organizate alegeri parţiale anticipate, atrage atenţia în paginile aceluiaşi cotidian, sociologul Mircea Kivu. El reaminteşte că mai este un post de parlamentar vacant – cel eliberat în ianuarie de cǎtre eternul demisionar Dan Voiculescu. De aceea Kivu aduce pe agenda publică următoarea problemă -Temǎ pentru revizuirea Constituţiei: obligativitatea respectǎrii legilor.

Miza uriaşă a "dineului de la Bruxelles". Cui îi va da Victor Ponta O VESTE PROASTĂ la întoarcerea în ţară (Gândul)
“Un Consiliu scurt care începe în jurul mesei, se face poza de familie, se serveşte dineul şi în timpul acesta se discută”. Aşa a descris preşedintele Traian Băsescu, în linii mari, summitul de miercuri de la Bruxelles pentru care l-a mandatat, în premieră, pe primul-ministru Victor Ponta.
Cu trei teme pe agendă, între care cea mai importantă pentru România este energia, Consiliul liderilor UE din 22 mai va da, inevitabil, veşti proaste unora dintre investitorii în economie, oricare va fi decizia luată în privinţa schemei de susţinere a energiei regenerabile.
Cu alte cuvinte, primul-ministru este prins la mijloc. Dacă subvenţiile se reduc, aşa cum va propune şi Victor Ponta, raliindu-se Germaniei şi Spaniei, cei care vor primi lovitura vor fi investitorii în eoliene şi solare, nişă care a explodat, practic, în România, în ultimii ani. Dacă se păstrează la un nivel apropiat de cel actual, oameni de afaceri precum Lakshmi Mittal, unul din cei mai mari jucători din siderurgie, ameninţă cu retragerea din Uniunea Europeană. Printre consecinţe: închiderea Sidex Galaţi. "E nevoie şi de o coordonare eupropeană. Dacă ni se impune să luăm o anumită măsură vom fi între ciocan şi nicovală", a anticipat marţi Victor Ponta, arătând că subvenţiile în România sunt "de şase ori mai mari ca în alte state".

Viaţa românilor care lucrează în ţinutul teroriştilor şi al talibanilor (Evenimentul Zilei)
În Afganistan sunt 1.700 de soldaţi români. Se trezesc în fiecare dimineaţă în locul unde se antrenau în urmă cu 14-15 ani trupele teroriste al-Qaeda, iar pentru a nu-şi pierde viaţa stau mereu lângă o armă de foc.

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu