Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden (Adevărul)

Primul mesaj al lui Joe Biden pentru România (Gândul) - Puhoiul uriaş a intrat în România (Evenimentul Zilei) - Care portofoliu de comisar european i se cuvine României (România Liberă)

Joe Biden, în vizită „de criză“ la Bucureşti (Adevărul)

Provocările Moscovei la adresa României nu au rămas fără răspuns din partea SUA, care îşi trimit la Bucureşti vicepreşedintele pentru a oferi garanţii de securitate în contextul crizei din Ucraina.
Analistul militar Ion Petrescu are mai multe întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden.
Prima interogaţie priveşte relaţia bilaterală - Sunt Statele Unite ale Americii gata să disloce alte forţe şi mijloace, în România, pentru ca să genereze astfel necesarul dispozitiv de descurajare a continuării ofensivei complexe ruse?  Nu de alta, dar până acum au fost plimbaţi, pe la frontiera de est a NATO, doar militari aflaţi deja în misiuni, la bazele existente în Europa.
A doua interogaţie priveşte soarta Republicii Moldova. Îşi mai aduce aminte vicepreşedintele Joe Biden de discursul său, rostit în aer liber, la Chişinău, în care îi încuraja pe fraţii noştri de sânge să nu îşi piardă speranţa în şansa drumului lor european? Iar acum nu puţine cabinete ministeriale, din Europa, se întreabă în cât timp va începe destructurarea Republicii Moldova.
A treia întrebare se referă la viitorul Ucrainei.

Primul mesaj al lui Joe Biden pentru România (Gândul)

„Ţările care nu au un stat de drept puternic şi un sistem judiciar independent sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina” a declarat Joe Biden într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistei Cătălina Mihai de la MEDIAFAX.
Vicepreşedintele SUA a susţinut că România a înregistrat progrese reale în lupta împotriva corupţiei, dar a avertizat că mai sunt lucruri de făcut. Oficialul american a adăugat că SUA vor susţine eforturile Bucureştiului de a rămâne "pe drumul cel bun".

Puhoiul uriaş a intrat în România (Evenimentul Zilei)

Hidrologii anunță depășirea cotelor de inundație pe Dunăre. Joi va fi atins nivelul maxim. Autoritățile se tem că digurile nu vor rezista.Primarii fac stocuri de apă potabilă.
Zone cu risc maxim de inundaţii sunt localităţi din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

Mizele alegerilor europene pentru România (România Liberă)

Românii se vor prezenta duminică, 25 mai, la urne pentru a-i alege pe cei 32 de eurodeputați pe care țara noastră îi va trimite la Bruxelles și la Strasbourg pentru un mandat de cinci ani. Cum campania a fost monopolizată de controversele dintre președintele Traian Băsescu și prim-ministrul Ponta, temele de importanță europeană au lipsit aproape complet din dezbatere, deși pentru România există mize importante, iar componența Parlamentului European este crucială pentru a avansa interesele țării.
Este important cine va fi președintele Comisiei pentru că este cel mai puternic om din Uniunea Europeană, care decide în bună măsură în ce direcție se îndreaptă banii europeni împreună cu ceilalți comisari. Printre altele, nu numai președintele Comisiei va fi votat de Parlamentul European, ci și comisarii naționali, astfel că de anul acesta nu va mai fi suficient ca un guvern național să trimită candidatul favorit comisar, ci va trebui să convingă majoritatea să îl accepte.
Care portofoliu de comisar european i se cuvine României se întreabă în editorialul RL jurnalistul Dan Cristian Turturică. El avansează un nume: Horia Georgescu, președintele ANI. Nimănui de la Bruxelles care a stat cu ochii în ultimii ani pe justiția din România nu i-a scăpat faptul că performanțele ANI nu ar fi putut fi obținute, împotriva opoziției vehemente a politicienilor corupți, a presiunii jurnaliștilor plătiți de aceștia, fără un leadership de excepție.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu