Banii: cealaltă bucurie a vieţii de europarlamentar (Adevărul)

România, votează! La alegerile din 2009, jumătate dintre cei care au ieşit la vot aveau cel mult 10 clase (Gândul) - Victor Stănculescu, eliberat condiționat (Evenimentul Zilei) - Trei spitale şi trei universităţi, în topul angajatorilor la Iaşi (Ziarul Financiar)

Presa de azi tratează pe larg vizita lui Joe Biden la București.
<Ponta l-a asigurat pe Biden că i-a convins pe români pe tema gazelor de şist: „Chevron e mai bine decât Gazprom“ > scrie Adevărul, în timp ce Evenimentul Zilei titrează <Biden i-a mulțumit lui Băsescu pentru anticorupție și i-a dat lui Ponta o lecție de stat de drept>. Jurnalul Naţional vede lucrurile exact pe dos: mazilire pentru Băsescu şi numire pentru Ponta. Biden l-a apelat pe premier cu domnule preşedinte. România Liberă scoate în evidenţă semnalul de susţinere dat de vicepreşedintele SUA pentru independenţa Justiţiei, a DNA, ANI şi Înaltei Curţi „Corupţia pune în pericol securitatea naţională“a spus Biden.

ROMÂNIA, VOTEAZĂ! La alegerile din 2009, jumătate dintre cei care au ieşit la vot aveau cel mult 10 clase (Gândul)

Fără a fi o excepţie în Uniunea Europeană, românii sunt mai degrabă dezinteresaţi de alegerile pentru Parlamentul European. Cu mai puţin de o săptămână înainte de scrutinul din 25 mai, sondajele comandate de partide arată că prezenţa nu va depăşi 29%. Cu o campanie pro-boicot în desfăşurare în mediul virtual şi o tendinţă de demobilizare pe final mai ales a electoratului cu studii superioare - aşa cum a indicat-o, acum 5 ani, o cercetare comandată de PE - absenteismul se îndreaptă spre 75%. Cine decide, în aceste condiţii rezultatul alegerilor? Exit poll-ul INSOMAR de la scrutinul anterior arată că în 2009, la o prezenţă de 27%, jumătate din electoratul care a mers la vot (49%) avea cel mult 10 clase sau şcoala profesională, o treime (33%) absolvise studii medii şi restul de 18% avea o diplomă universitară. Cel mai puţin reprezentaţi la urne au fost tinerii între 18 şi 34 de ani (25 %), absenteismul avantajând UDMR, formaţiune cu un electorat stabil, şi, mai ales, partidul cu cea mai mare reţea de membri şi militanţi: PSD.

Banii: cealaltă bucurie a vieţii de europarlamentar (Adevărul)

Salariul unui europarlamentar sare de 6.000 de euro, la care se mai adaugă alte multe bonusuri. La bătrâneţe, eurodeputaţii se vor bucura de o pensie de 5.000 de euro pe lună.
Legislativul european reprezintă o veritabilă maşină de tocat bani. De exemplu, costul anual pe care îl implică funcţionarea Parlamentului European este de 2,3 milioane de euro pentru fiecare membru. O parte din această sumă colosală este cheltuită de oficialii europeni pe un moft: 200 de milioane de euro costă mutarea şedinţelor Parlamentului de la Bruxelles la Strasbourg, pentru 48 de zile pe an.

Victor Stănculescu, eliberat condiționat (Evenimentul Zilei)

Fostul general a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției de la Timișoara. Între 17 și 20 decembrie 1989, la Timişoara, s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare.
Stănculescu are 85 de ani. El  executat până acum mai mult de o treime din pedeapsă. În plus, a mai motivat că afecțiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.

Cum arată economia judeţului Iaşi, capitala „bogată“ a celei mai sărace regiuni din ţară, unde antreprenorii îşi promovează singuri oraşul în faţa investitorilor străini (Ziarul Financiar)

Cu o populaţie stabilă de peste 770.000 de locuitori care îl plasează pe locul doi după municipiul Bucureşti în funcţie de numărul de locuitori, judeţul Iaşi a atras în ultimii ani investiţii în zona producţiei de componente auto şi în IT, regiunea Moldovei fiind cunoscută pentru forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţării.
Trei spitale şi trei universităţi se află în topul celor mai mari angajatori. Cu o rată a şomajului destul de scăzută, de 5%, şi cu un salariu mediu de circa 1.500 de lei net pe lună care se apropie de media naţională, piaţa muncii din Iaşi arată mai bine în statistici prin comparaţie cu celelalte judeţe din regiune.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu