Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectul Diaconu asupra candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale (România Liberă)

 Minciuna sondajelor (Adevărul) - “Popularul” Crin, trădare şi minciuni (Jurnalul Naţional) - Ziua învingătorilor învinşi (Gândul)

Minciuna sondajelor (Adevărul)

Casele de sondaj care au oferit sondaje de tip exit-poll la ieşirea de la urne, la alegerile europarlamentare, au furnizat din  nou erori majore de măsurare, de până la 6%. Şefii institutelor au afilieri politice notorii.
Adevărul a contactat sociologi care nu au fost implicaţi în sondajele de duminică seară, iar părerile au fost împărţite. „Conformismul social i-a făcut pe oameni să nu declare exact cu cine au votat” spune Barbu Mateescu, care nu crede că sondajele au fost măsluite. De partea cealaltă, Alfred Bulai vorbeşte despre conflict de interese între directorii institutului de sondare şi partidul pentru care lucrează. „Sunt erori mari, pentru că institutele n-au avut curaj să dea PSD cu un scor de sub 40%, deşi era clar că acesta va fi rezultatul. Este aberant ca partidele să-şi facă institute de sondare. Ar trebui ca piaţa să regleze acest lucru, nu partidele. Este un alt mod de a politiza viaţa publică“, a adăugat Bulai.

Efectul Diaconu asupra candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale (România Liberă)

Redactorul şef Dan Cristian Turturică constată, pe baza cifrelor. că Mircea Diaconu a luat voturi de la PSD, și nu de la PNL. Ceea ce înseamnă că scorul PSD și, implicit, al lui Victor Ponta nu sare în clipa de față de 40%. Destul de departe de pragul de confort pe care și l-ar fi dorit premierul. Cu cât amână mai mult anunțarea candidaturii și pendulează mai tare între a se arunca în luptă sau a rămâne în funcția care îi convine cel mai mult, cea de premier, cu atât îi scad șansele de reușită, își șubrezește poziția în partid și dă mai multe motive dreptei să spere că poate să-l învingă.
Scorul obținut de Diaconu mai are un efect: le arată încă o dată social-democraților cât de mult depind de mașina de mistificat aflată în proprietatea lui Voiculescu. Și îi avertizează că, dacă acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, există un risc major să devină următoarea țintă a minciunilor și invectivelor propagandiștilor săi.

Cum poate schimba bătălia din PNL scena politică (România Liberă)

Crin Antonescu și Klaus Iohannis au demisionat, ieri din fruntea PNL, urmați de întregul Birou Politic. Un congres extraordinar va alege o nouă conducere și va decide dacă PNL intră într-o alianță de dreapta sau revine alături de PSD.

“Popularul” Crin, trădare şi minciuni (Jurnalul Naţional)

În plină degringoladă a PNL grupul restrâns din jurul lui Antonescu decide trecerea partidului într-o altă familie politică. Gândită ca o manevră de salvare pentru a scăpa de răspunderea eşecului la europarlamentare conducerea liberală sare în braţele popularilor. Crin a pendulat în câteva luni de la alinaţa cu socialiştii, prin USL, la independenţa asumată tradiţional în grupul european liberal – ALDE – la “lipirea” de dreapta populară. O trădare experimentată şi de Băsescu, trecut peste noapte de la socialişti la populari.

Ziua învingătorilor învinşi (Gândul)

În alegerile de duminică, un nou partid, fără nume, a trecut pragul. 332.000 din cei care au venit la vot, mai mulţi decât în 2009 şi mai ales din oraşe, au anulat, conştient, buletinul. Fac 5,83%, de două ori mai mulţi decât erau acum 5 ani, şi, chiar dacă partidele i-au ignorat constant, n-au stat, totuşi, acasă.
Ei, cu cei 679.515 care au venit la vot neanunţaţi, distorsionând obişnuitele sondaje, au semănat bruma de panică în partide. Sunt, poate, singurii care au câştigat, de fapt, în România, acest tur zero pentru Cotroceni. Un comentariu de Anca Simina integral pe gandul.info
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu