Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a deschis un nou sezon la DNA (Evenimentul Zilei)

Noul partid care relansează lupta politică (România Liberă) - Guvernul propune piste de biciclete în locul căilor ferate (Adevărul) - Un “Gurlitt de România”? (Jurnalul Naţional)

Noul partid care relansează lupta politică (România Liberă)

Formaţiunile conduse de Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor avea un candidat unic la alegerile prezidențiale și urmează să fuzioneze – aşa au convenit cele două delegaţii după prima rundă de negocieri. Potrivit liderilor celor două partide, candidatul comun la prezidențiale va fi desemnat pe baza unor sondaje de opinie. De asemenea, PNL și PDL vor colabora la nivel parlamentar și în teritoriu.
De ce e Ponta atât de trist? Jurnalista Sabina Fati, redactor şef adjunct la România Liberă, constată că premierul nu mai este nici jovial, nici zâmbitor, deși a câștigat detașat alegerile europarlamentare. Există însă cel puțin două motive care îl fac pe Victor Ponta să nu mai creadă în steaua lui norocoasă: aritmetica voturilor și contextul geopolitic regional.
Cu 37 la sută din voturile exprimate, PSD nu-și poate adjudeca președinția, mai ales dacă baronii nu sunt motivați să pună umărul. La Constanța și în Prahova social-democrații au obținut scoruri sub cele ale partidului (33 la sută), iar această neimplicare se poate transforma în trădare la toamnă, când PSD are nevoie de peste 51 la sută pentru a câștiga fotoliul de la Cotroceni.

S-a deschis un nou sezon la DNA. Baronii de Cluj şi Neamţ şi doi directori din Primăria Capitalei, anchetaţi de procurori pentru fapte de corupţie (Evenimentul Zilei)
Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a fost REȚINUT de procurori pentru 24 de ore şi va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Prețul mitei: 15% din valoarea contractelor. Uioreanu este cercetat cu privire la mai multe investiţii derulate în judeţul Cluj: noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj Napoca, groapa de gunoi ecologică, parcarea de la aeroport şi o platformă betonată de mari dimensiuni pentru avioane.
Pinalti de la Piatra Neamţ, prins cu firma la contracte publice. Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru fapte de corupţie, se află sub control judiciar, informează DNA, care precizează că măsura poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă, dacă edilul încalcă obligaţiile ce îi revin.

Economia judeţelor la raport. „Problema Clujului sunt salariile prea mici“ (Ziarul Financiar)

Judeţul Cluj are, după Bucureşti, cel mai mare număr de companii din ţară, se află pe locul al treilea după câştigul salarial mediu net şi este judeţul cu una dintre cele mai bune rate de angajare a populaţiei stabile. Jumătate din cei mai mari 20 de angajatori din Cluj sunt însă instituţii sau firme de stat, potrivit unei analize a ZF. Singura problemă a Clujului este nivelul de salarizare, foarte mulţi angajaţi sunt aduşi din mediul rural, unii de până la 170 de kilometri distanţă.

Piste de biciclete în locul căilor ferate. Aceasta este strategia Guvernului pentru eficientizarea sectorului feroviar (Adevărul)

Guvernul va desfiinţa între 25% şi 40% din liniile ferate, iar pe tronsoanele respective se vor amenaja „drumuri pentru transportul în comun, artere pietonale şi chiar piste pentru biciclişti“, potrivit unui memorandum de măsuri pentru eficientizarea sistemului de transport feroviar.
Mai mult de jumătate din memorandum descrie starea deplorabilă în care a ajuns infrastructura feroviară, ca urmare a subfinanţării, şi costurile exorbitante de întreţinere, concluzia finală fiind aceea că avem o reţea nesustenabilă financiar. În consecinţă, sunt propuse mai multe scenarii de „concentrare pe o reţea feroviară mai restrânsă“.

Un “Gurlitt de România”? Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, ridicate dintr-o comună din judeţul Satu-Mare (Jurnalul Naţional)

Sute de tablouri, unele cu semnătura unor mari pictori, cum ar fi Monet, Manet sau Matisse, au fost ridicate de poliţiştii şi procurorii sătmăreni din casa unui bărbat din comuna Dacia. Ar fi vorba despre 650 de tablouri, dar deocamdată nu se ştie dacă sunt originale sau copii. Proprietarul, un cunoscut comerciant de artă din Satu Mare, cu relaţii în întreaga ţară, a declarat că tablourile sunt ”colecţia adunată de 25 de ani”.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu