Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leul nu mai ascultă de Guvernator (România liberă)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

România se pregăteşte de inundaţii (Gândul) - Cum făcea anchetă jurnalistică „Marmota” lui Felix (Evenimentul Zilei)- Cum sacrifică profesorii elevi pe altarul procentului la Bac (Adevărul)

Leul nu mai ascultă de Guvernator: euro a sărit la 4,49 lei pe interbancar. Cum s-a ajuns aici? (România liberă)

În ultima săptămână moneda naţională a pierdut la cursul oficial 3,3% faţă de euro. Am auzit de mai multe ori în acest an trompete entuziaste: întărirea leului exprimă revenirea economiei, includerea României în indicii JP Morgan pune pe radarul investitorilor bondurile Guvernului, etc, etc. Ei bine, revenirea sentimentului de risc la nivel global a atras o mişcare de refugiu de pe valutele emergente, bursele încep să o ia uşor la vale, materiile prime s-au depreciat la rândul lor.
Ce urmează mai departe? Greu de spus, reveniri sunt oricând posibile chiar pe un trend descendent. Următoarele zile/săptămâni ne vor spune mai multe despre direcţia în care ne îndreptăm.

Noua Constituţie. Punctele-cheie în care s-a impus USL (România liberă)

Unele teme de revizuire, precum definirea căsătoriei ca relaţie între bărbat şi femeie sau regimul interceptărilor, au generat disensiuni între liderii USL. În schimb, PSD, PNL, PC şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au respins la unison ideea Parlamentului unicameral.
Pentru a aplana divergenţele dintre politicienii arcului guvernamental, premierul Victor Ponta s-a dus ieri la biroul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, el fiind însoţit de toţi parlamentarii social-democraţi, membri ai comisiei de revizuire a Constituţiei.

România se pregăteşte de inundaţii. Mândru de informaţiile din sistem, primarul din Popricani recită din SMS-urile cu avertizări vechi (Gândul)

În timp ce legumicultorii din Matca (Galaţi) încearcă să salveze ce mai pot din solariile pline de apă, curăţând de nămol ardeii şi castraveţii, cei de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, ne dădeau asigurări joi după-amiază că deocamdată nu sunt probleme, iar „cotele de atenţie nu sunt depăşite”.
La rândul lor, primarii din localităţile aflate în zona pentru care ANM a instituit cod galben de inundaţii până sâmbătă dimineaţa, dar şi cod portocaliu de furtuni, fie sunt „pe teren”, fie răspund direct la telefonul fix de la primărie şi se declară „foarte bine informaţi”, recitând din SMS-urile cu care sunt „bombardaţi” de cei de la ISU: „Asta e de la 16 şi 18 minute”.
Iar pericolul nu a trecut, codul galben de inundaţii fiind valabil până sâmbătă dimineaţa în cel puţin 9 judeţe din ţară.
Gândul a scris că România a investit aproape 50 de milioane de euro pentru a realiza un sistem de prevenire al inundaţiilor şi de gestionare a pagubelor, însă aproape degeaba. Autorităţile se declară, în multe dintre cazuri, luate prin surprindere, deşi au la dispoziţie un mecanism pe baza căruia să acţioneze la timp şi să reducă din nivelul pagubelor provocate de ape. Este vorba de hărţile de hazard, un sistem interactiv în care  trebuie să introducă datele primite de la Administraţia Naţională de Meteorologie, obţinând astfel o simulare a efectelor precipitaţiilor în zonă.

Cum făcea anchetă jurnalistică „Marmota” lui Felix. Prim-şantajistul lui Voiculescu, liber să-şi servească şeful (Evenimentul Zilei)

După şase zile petrecute la „răcoare”, omul lui Voiculescu a fost eliberat. Audiat la proces, Alexandrescu s-a contrazis de câteva ori şi a susţinut lucruri aproape imposibile. În finalul declaraţiei, Alexandrescu a afirmat că intenţia sa a fost de a face un subiect jurnalistic în legătură cu contractul dintre SC Bodu şi RCS&RDS, pe care să îl divulge publicului, indiferent de situaţie. A fost crezut pe cuvânt de cele trei judecătoare şi după două ore de deliberări a venit sentinţa: Sorin Alexandrescu, omul de încredere al lui Dan Voiculescu şi directorul Antena Group, acuzat de şantaj, va fi cercetat în stare de libertate. El are interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile. Înainte de a deveni director la Intact, Alexandrescu a lucrat la Kandia. De aici i s-a tras porecla „Marmota”.

Cum sacrifică profesorii elevi pe altarul procentului la Bac. Cele mai comune metode de coafat dezastrul de la examen (Adevărul)

Nivelul slab al pregătirii absolvenţilor de liceu şi presiunea de la „Centru“ îi determină pe directorii de şcoli să recurgă la metode stupefiante pentru a-şi îmbunătăţi rata de promovabilitate la Bacalaureat. Printre metode se numără ”sfătuirea” elevilor de a nu se înscrie la examen.
Cifrele trimise de către directorii liceelor din România la inspectoratele şcolare arată că sute sau chiar mii de elevi din fiecare judeţ nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, programat să înceapă în 10 iunie.