Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum merge alianţa dintre PNL şi PDL la firul ierbii (Adevărul)

Mesajul europarlamentarilor români pentru Nigel Farage şi Marine Le Pen (Gândul) - De ce nu şi-a ridicat Mircea Diaconu ceritificatul de ales (Jurnalul Naţional) - Cine câștigă din transferul Portului Constanța (Capital) - Sclav pe plantațiile lui Ioan Niculae, cel mai bogat om din România (România Liberă)

Cum merge alianţa dintre PNL şi PDL la firul ierbii. Liberalii se desprind greu de PSD (Adevărul)

La centru, lucrurile sunt clare: PNL şi PDL vor face o alianţă electorală, apoi vor fuziona. În teritoriu, nu toată lumea este mulţumită.
În unele judeţe, USL încă mai trăieşte şi, probabil, va trăi în continuare.   În alte judeţe, liberalii abia aşteaptă să scape de PSD. În alte locuri, democrat-liberalii sunt deja la putere, alături de PSD, şi nu prea le-ar conveni să astupe ţeava cu bani bugetari doar aşa, de dragul unei noi alianţe.    „Adevărul“ vă prezintă cum au primit liderii din ţară noul proiect politic închegat cu iuţeală la Bucureşti.

MESAJUL europarlamentarilor români pentru Nigel Farage şi Marine Le Pen: "Populiştii şi extremiştii au degetul pe o rană, dar nu au TRATAMENTUL CORECT" (Gândul)

Eurodeputaţii proaspăt aleşi sau realeşi nu se arată prea îngrijoraţi de numărul ridicat de mandate pe care au reuşit să le obţină partidele radicale din diverse ţări membre, promovând mesaje populiste, anti-europene şi anti-imigraţioniste. Confruntaţi cu aceste rezultate, europarlamentarii români cu care a discutat Gândul susţin că Europa a dat un „vot de neîncredere” actualului „establishment” politic, dar şi că poziţia lor este una fermă, adică în tabăra adversă acestor formaţiuni extremiste. Mai mult, cei pe care i-am ales în PE se aşteaptă ca mesajele dure lansate în campania electorală să fie reluate zgomotos la Bruxelles, sub forma unor discursuri şi nu a unor iniţiative concrete, deoarece pro-europenii şi-au păstrat majoritatea în Parlament şi pot face un front comun împotriva extremiştilor.

De ce nu şi-a ridicat Mircea Diaconu ceritificatul de ales (Jurnalul Naţional)

Patru europarlamentari, printre care şi Mircea Diaconu, au lipsit de la ceremonia BEC în care au fost înmânate certificatele constatatoare.
Mircea Diaconu a declarat pentru Jurnalul Naţional că nu a putut fi prezent la ceremonie din cauza unui spectacol pe care l-a susţinut la  Timişoara.
Întrebat dacă ştie dacă mandatul său ar fi fost contestat, aşa cum a declarat Crin Antonescu, Mircea Diaconu a spus că nu ştie de vreo contestaţie.

Cine câștigă din transferul Portului Constanța (Capital)

Sute de angajați în stradă. Proteste. Mult zgomot și declarații incendiare. Două tabere în conflict. Problemele din Portul Constanța sunt departe de a se fi încheiat.
Încă din toamna anului trecut, reprezentanții sindicatelor din port au cerut oficialilor din Ministerul Transporturilor „să oprească transferul Portului Constanța de la minister la autoritățile locale“.
În același timp, primul- ministru a spus că Portul „se va dezvolta mai bine“ după ce o parte din acțiuni vor fi listate la bursă. „Este vorba de privatizarea a 14% din ce are Guvernul în acest moment“.
„Oare chiar va fi așa?“, se întreabă sursele citate. Și continuă: „A fost picătura care a umplut paharul. La scurt timp, 300 de angajați au ieșit în stradă, pentru prima oară în ultimii doi ani. Practic, reprezentanții sindicatelor se tem pentru locurile de muncă și pentru faptul că, în timp, se va ajunge la privatizarea companiei“.

Sclav pe plantațiile lui Ioan Niculae, cel mai bogat om din România (România Liberă)

Cel mai bogat om din România, Ioan Niculae, își întreține uriașul imperiu agricol pe care l-a dezvoltat în sudul țării prin munca a mii de țărani săraci pe care nu-i plătește cu lunile. O investigație incognito a României libere a scos la iveală faptul că zilierii care lucrează pe terenurile latifundiarului primesc, după 12 ore de trudă, în cel mai bun caz o pâine sau o mână de făină. Acest fapt a fost recunoscut chiar de șefii unor ferme din holdingul InterAgro, deținut de Ioan Niculae, care au refuzat să-i primească la muncă pe reporterii sub acoperire de teamă că aceștia ar putea face scandal la finalul zilei dacă nu primesc banii promiși.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu