Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţialele, cursă fără alergători (Adevărul)

Cum se poziționează taberele din PNL după retragerea lui Antonescu (Evenimentul Zilei) - Misiunea FMI vine în România (Jurnalul Naţional) - Scandalul imnului şi al steagului în Transnistria (România Liberă)

Prezidenţialele, cursă fără alergători (Adevărul)

"În loc să se limpezească, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale se apropie, lista de candidaţi pentru  jilţul de la Cotroceni se subţiază până la dispariţie", constată jurnalistul Liviu Iolu. "Nu s-a întâmplat asta în ultimii 25 de ani de democraţie.
Retragerea din această cursă a lui Crin Antonescu, cel care se antrenează de vreo zece ani ca să urce în deal la Cotroceni, este imaginea fricii care este indusă de cei 67% dintre alegătorii care nu s-au prezentat la vot la ultimul scrutin electoral. Nimeni nu ştie cu cine vor vota absenţii de-acum dar toţi ştiu că o mare parte vor veni în noiembrie la urne şi vor vota nervos, emoţional, în scârbă sau pentru sancţionarea tuturor". Integral în Adevărul.

Cum se poziționează taberele din PNL după retragerea lui Antonescu (Evenimentul Zilei)

Anunțul lui Crin Antonescu de a renunța la interimatul din funcția de președinte al PNL, dar și la candidatura de la prezidențiale, i-a luat prin surprindere pe liderii PNL.
Cei mai surprinși au fost chiar apropiații lui Crin Antonescu. Printre ei, capul de listă pentru europarlamentare al PNL, Norica Nicolai, fostul șef al campaniei electorale al PNL, Marian Petrache, sau liderul PNL Vrancea, Nini Săpunaru, au declarat surse din PNL. Voci din PNL susțin că inclusiv Norica Nicolai ar lua în considerare o candidatură la șefia partidului. Și senatorul Ioan Ghișe și-a anunțat candidatura la șefia partidului, dar acesta nu pare o variantă demnă de luat în calcul.
Majoritatea organizațiilor PNL merg pe mâna lui Klaus Iohannis la Congresul de la fi nalul lunii iunie. 

Misiunea FMI vine în România (Jurnalul Naţional)

Cea mai importantă temă de discuţie va fi reducerea CAS cu 5 % la angajator, de la jumătatea anului.
Reprezentanţii FMI vor analiza creşterea economică, inflaţia, încasările la buget şi rectificarea bugetară de la mijlocul anului, pentru a stabili dacă România suportă impactul unei asemenea măsuri. Guvernul susţine că doreşte reducerea semnificativă a cotei contribuţiilor sociale fără să afecteze încasările la buget.

POVESTEA EMOŢIONANTĂ a unui tânăr care nu se opreşte, deşi „în România lucrurile nu merg aşa cum ar trebui” (Gândul)

Ştefan Ilioaica este singurul elev din România care vine la şcoală cu un câine ghid, antrenat special în Anglia pentru a însoţi persoanele nevăzătoare. A avut ambiţia să înveţe într-o şcoală normală, liceul Constantin Brâncoveanu, şi nu numai că a reuşit, dar este unul dintre cei mai buni elevi din clasă câştigând astfel respectul colegilor şi profesorilor săi. Tânărul de 18 ani nu vrea să se oprească însă aici. Îşi doreşte să devină avocat şi să apere drepturile persoanelor ca el.

Scandalul imnului şi al steagului în Transnistria (România Liberă)

Şcolile româneşti din Transnistria au fost supuse unei adevărate stări de asediu cu ocazia ceremoniilor legate de încheierea actualului an de învăţământ, care au avut loc vineri, 30 mai. Directorii acestor instituţii au fost avertizaţi de structurile de forţă ale regimului separatist să nu se intoneze imnul de stat al Republicii Moldova şi nici să fie arborat tricolorul. Serbarea copiilor a fost flancată de numeroase detaşamente ale miliţiei şi KBG-ului din stânga Nistrului. Transnistria este parte integrantă a teritoriului Republicii Moldova, iar pe de altă parte cele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei de la Chişinău.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu