Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificarea Constitutiei – dispute şi controverse

constitutie-octav-ganea.jpg

Modificarea Constitutiei – dispute şi controverse

România Libera: Unde ne duce modificarea Constituţiei, marca USL: România, mai rău ca Ungaria? Amendamentele la Constitutie adoptate deja de comisia condusa de Crin Antonescu precum obligativitatea, pentru orice persoană fizică sau juridică de a se prezenta în faţa unei comisii a Parlamentului dacă este solicitat, reducerea cvorumului pentru referendum la 30% sau obligativitatea statului de a formula acţiune împotriva magistraţilor pentru a recupera prejudiciile în caz de eroare judiciară sunt numai câteva dintre modificările susceptibile să şteargă separatia puterilor în stat şi să dilueze Statul de Drept, scrie Romania libera.

Caricatură de referendum în noua Constituţie – titrează Adevarul. Comisia de revizuire a Constitutiei a modificat regimul referendumului printr-o aberaţie juridico-matematică; tradusă sună astfel: cetatenii pot convoca organizarea unui referendum dacă strang minimum 250.000 de semnaturi, dar nu mai puţin de 420.000.

Constitutia lui Crin, atacată din toate partile – notează EVZ. Proiectul de revizuire a Constituţiei gestionat de Crin Antonescu nemulţumeşte pe toată lumea, mai puţin pe părintele său. Ieri, preşedintele Traian Basescu a afirmat că proiectul, asa cum iese din mâinile comisiei conduse de Antonescu, este "o Constitutie care începe să nu mai semene a lege a legilor". Şi premierul Victor Ponta are nişte rezerve, consemnează jurnalistii.

Alte subiecte in presa de marţi:

Proiect dur de schimbare a Codului Rutier. Soferii băuţi risca 10 ani de inchisoare si 10 ani fara carnet. Un proiect de modificare a legii Codului Rutier se afla in dezbaterea Senatului si propune pedepse mult mai dure pentru soferii prinşi băuţi sau sub influenţa drogurilor la volan. De asemenea, recidivistii ar urma să rămână fără carnet de conducere pe o perioada care poate ajunge şi la 10 ani, scrie Gandul.


Veste bună în Capital: Ungurii s-au apucat de autostrada care va lega România de Occident. 2014 ar putea fi anul în care Romania ar fi legată, pe la Timisoara, la reteaua europeană de autostrăzi. Vecinii maghiari au dat undă verde lucrărilor la ultimul tronson din autostrada M43 care va lega localitatea Mako de graniţa cu Romania.

Solutii pentru a avea o pensie buna la batranete (Evenimentul Zilei). Pensia pe care statul le-o va asigura tinerilor angajaţi de astăzi va ajunge la doar un sfert din salariu. Dacă nu economisesc de pe acum bani, atunci la batraneţe îi va aştepta sărăcia. Dacă în prezent românii încasează o pensie medie egala cu 41% din salariul pe care îl câşstigau cât erau în activitate, peste cateva zeci de ani situaţia va deveni de-a dreptul dramatică. Populaţia va îmbătrâni, iar deficitul fondului de pensii va creşte.