Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Târgul politic din spatele schimbării lui Marga (România Liberă)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Constituţia, umbrelă pentru potlogăriile aleşilor (Adevărul) - Mâine, un nou start pentru privatizarea CFR Marfă (Evenimentul Zilei) - Pelerinajul Serviciilor Secrete la Bucureşti (Jurnalul Naţional)

Târgul politic din spatele schimbării lui Marga (România Liberă)

Andrei Marga şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român în momentul în care senatorii îl ameninţau cu demiterea.
Liberalii, care l-au propus pe Marga pentru şefia ICR, s-au ferit să îl apere public. Discreţia liberalilor ar fi fost motivată de faptul că, în cadrul discuţiilor din USL, PNL ar fi acceptat schimbarea lui Marga încă de săptămâna trecută, în schimbul primirii conducerii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate. Înţelegerea ar fi survenit după ce, iniţial, liberalii s-au opus schimbării lui Marga, afirmă pentru România liberă surse din USL.
De altfel, fostul preşedinte al Institutul Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a comentat, luni seara, la Realitatea TV, demisia sa de la conducerea instituţiei şi a subliniat că decizia sa este motivată de mişcările de pe scena politică. Marga a sugerat că el a fost sacrificat de PNL: „Liberalii au cedat mereu: Externe, o bucată din Transporturi, Finanţe, oare de ce?”. Totodată, Marga a mai spus că o miză a fost schimbarea personalului ICR din străinătate, demers în care a întâmpinat piedici din partea MAE.

Constituţia, umbrelă pentru potlogăriile aleşilor (Adevărul)

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament prin care senatorii şi deputaţii cu probleme penale nu vor mai ajunge direct la Înalta Curte, ei urmând să fie judecaţi mai întâi de instanţele inferioare.
Unii parlamentari nu s-au ferit să-şi manifeste entuziasmul faţă de acest amendament chiar în timpul şedinţei. „Am mai câştigat o etapă, că altfel eram pa“, s-a auzit o voce în Comisie.
Senatorul PSD Toni Greblă crede că parlamentarii ar trebui să aibă alt statut în faţa instanţei. „Pentru anumite funcţii, cum este şi cea de parlamentar, ar trebui să decidă direct Înalta Curte“, a spus Greblă.
Laura Ştefan, expert anticorupţie, este de părere că parlamentarii vor avea de câştigat dacă acest amendament ar ajunge în noua Constituţie. „Această competenţă specială a ÎCCJ a generat o serie de decizii care au sancţionat o serie de fapte grave ale miniştrilor şi parlamentarilor. Prin eliminarea acestei competenţe, se oferă o şansă parlamentarilor să scape de problemele pe care le au“, a spus Laura Ştefan pentru „Adevărul“.

Mâine, un nou start pentru privatizarea CFR Marfă (Evenimentul Zilei)

Americanii acuză jocuri murdare în licitaţie. OmniTrax, companie descalificată iniţial pentru că nu a depus oferta neangajantă, acuză Transporturile că nu i-au pus la dispoziţie situaţii contabile precise, pe care CFR Marfă SA are obligaţia să le întocmească lunar sau anual, cum ar fi bilanţuri sau fişe contabile ale unor conturi, semnate de reprezentanţii societăţii.
Totodată, OmniTrax susţine că ministerul nu a dorit să prelungească perioada de audit, astfel încât americanii să aibă timp să facă o evaluare corectă a CFR Marfă şi să lanseze o ofertă pe măsură.

Pelerinajul Serviciilor Secrete la Bucureşti (Jurnalul Naţional)

Luni, generalul Nikolai Platonovici Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o întâlnire la Cotroceni de peste o oră cu Traian Băsescu, la care a participat, între alţii, şi Bogdan Aurescu, negociatorul şef al acordului cu SUA privind scutul antirachetă. Dacă adăugăm informaţia că Patruşev a discutat pe larg, acum trei săptămâni, despre amplasarea scutului antirachetă cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel, credem că substanţa primei vizite în România a atotputernicului general rus s-a concentrat pe acest subiect.
Preşedintele Băsescu primeşte marţi vizita şefului CIA, John Brennan, una din temele publice de discuţii fiind monitorizarea corespondenţei electronice a unor cetăţeni români de către serviciile de securitate ale SUA. Subiect mai mult decât fierbinte în vâlvătaia globală pornită de la dezvăluirile fostului agent NSA Edward Snowden, despre programul secret de spionaj electronic, PRISM.

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu