Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reţeaua facturilor umflate la curent. Cum îşi aranja şpaga un şef ANRE (Gândul)

România, campioana lumii la scumpirea litrului de benzină (Ziarul Financiar) - Ministerul Sănătății lasă pe drumuri sute de medici tineri! (Evenimentul Zilei) - O pensionare preţioasă pentru Voiculescu (România Liberă) - Apostoli anticorupţie, cu bube în cap în SUA (Jurnalul Naţional) - Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale (Adevărul)

Reţeaua facturilor umflate la curent. Cum îşi aranja şpaga un şef ANRE (Gândul)

Facturile la energie electrică ar fi fost umflate de compania ENEL, susţin procurorii DNA în dosarul în care au cerut arestarea vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu. În 2012, compania ar fi taxat dublu certificatele verzi, situaţie care ar fi fost sesizată de ANRE, instituţia care supraveghează piaţa de energia, dar care nu a luat vreo măsură care să remedieze situaţia. În loc să oblige ENEL să reducă facturile, vicepreşedintele ANRE a luat şpagă, iar scăderea a fost de aproape şase ori mai mică decât ar fi trebuit, 1,3% în loc de 6%. Astfel că în conturile ENEL au rămas 2,5 milioane euro. Mai mult, datele DNA mai arată că firma italiană ar mai fi dat mită şi pentru ca instituţiile statului să mintă în acte. Mai exact, ENEL a primit un certificat că este eficientă şi că nu are pierderi, asta însemnând că statul recunoaşte că a făcut investiţii masive în reţelele de curent. În realitate aceste investiţii nu există şi certificatul este dat în urma unor înţelegeri frauduloase. În replică, ENEL susţine că şi-a respectat toate angajamentele faţă de statul român şi că a fost disponibilă să colaboreze cu DNA.

România, campioana lumii la scumpirea litrului de benzină (Ziarul Financiar)

România este ţara în care s-a înre­gis­trat cea mai mare creştere a pre­ţu­lui pe litrul de benzină, de peste 16%, doar Danemarca apropiindu-se de această „performanţă“, arată cea mai nouă ediţie a clasamentului Pain at the Pump (Durere la pompe ), realizat de Bloomberg. Benzina costă în România de două ori mai mult decât în SUA, de patru ori mai mult decât în Emiratele Arabe Unite şi de 195 de ori mai mult decât în Vene­zuela unde accesul la carburant ieftin este un drept prin naştere.

Ministerul Sănătății lasă pe drumuri sute de medici tineri! (Evenimentul Zilei)

Peste 700 de doctori care au terminat recent rezidenţiatul nu se pot angaja, din cauză că Ministerul întârzie eliberarea unor documente necesare obţinerii certificatelor de liberă practică. Fără această patalama, niciun cabinet sau spital aflat în contract cu asigurările nu le poate oferi un loc de muncă.

O pensionare preţioasă pentru Voiculescu (România Liberă)

Dosarul de corupţie Dan Voiculescu-ICA a fost amânat din nou pentru data de 1 iulie de instanţa Curţii de Apel Bucureşti, pentru a se alege un nou complet de judecată, procedeu ce poate prelungi procesul până la prescripţie, în decembrie anul curent. Asta după ce şi magistratul rămas în complet, după arestarea lui Stan Mustaţă, a decis să iasă din sistem.

Apostoli anticorupţie, cu bube în cap în SUA (Jurnalul Naţional)

Cei trei senatori americani care au dat la Bucureşti “lecţii”“ de corectitudine parlamentarilor români au avut şi ei mari probleme cu legile anticorupţie şi principiile morale în Statele Unite. Senatorii sunt membri ai Comisiei de Politică Externă a forului legislativ de la Washington şi au făcut un turneu european. După Bucureşti au plecat la Sofia, unde au insistat ca Bulgaria să suspende construcţia gazoductului South Steam. În România ţinta a fost tot un pachet de decizii în domeniul energiei unde companiile americane au interese speciale. În acest cadru a fost amestecat gazul cu problema corupţiei.

Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale (Adevărul)

În urmă cu 25 de ani, sub teroarea Securităţii lui Ceauşescu, românii îşi protejau cu îndârjire intimitatea. Astăzi, în vremea socializării pe internet, Facebook-ul ne îndeamnă să arătăm totul: datele personale, fotografiile făcute în intimitate, locul în care ne aflăm, legăturile de prietenie, cărţile pe care le citim, muzica pe care o ascultăm, emisiunile pe care le urmărim, politicienii pe care îi susţinem. Sunt informaţii pe care, fără activarea unor setări de confidenţialitate pe care puţini ştiu sau vor să le folosească, le punem la dispoziţia celor 1,2 miliarde de oameni care folosesc această reţea.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu