
Presa românească
Referendumul lui Băsescu: Cum s-au lăsat în off-side PSD şi PNL (România liberă)
Referendumul lui Băsescu: Cum s-au lăsat în off-side PSD şi PNL (România liberă)
Şeful statului poate convoca un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari, chiar dacă Legislativul nu a avizat ieri solicitarea sa. PSD şi PNL au votat diferit. Spre seară, social-democraţii i-au acuzat pe liberali că ar fi încălcat, în ultimul moment, o înţelegere din cadrul USL, care prevedea tocmai emiterea unui aviz favorabil la solicitarea şefului statului
De ce mai vrea preşedintele un referendum? Sociologul Mircea Kivu se întreabă dacă argumentul juridic al obligativitǎţii includerii în noua Constituţie a dorinţei exprimate de electorat ar cǎpǎta mai multǎ forţǎ dacǎ ar fi vorba despre douǎ referendumuri în loc de unul? N-aş zice, scrie Kivu în România liberă. “Cred cǎ obiectivul real al lui Traian Bǎsescu este unirea forţelor de opoziţie. În acest moment asistǎm la proliferarea formaţiunilor care se opun politicii USL dar care sunt separate între ele de orgolii, ambiţii, conflicte mocnite. Riscul este ca preşedintele, împreunǎ cu grupǎrile din opoziţie şi tema popularǎ a reducerii parlamentului, sǎ nu reuşeascǎ sǎ aducǎ la vot cele 5,5 milioane de alegǎtori necesare validǎrii referendumului, în condiţiile legii modificate de USL. Asta ar însemna, pe lângǎ înmormântarea cu parastas şi toate cele trebuincioase a temei unicameralismului, o înfrângere electoralǎ ce ar putea avea un efect definitiv asupra viitorului politic al actualului preşedinte. Tocmai de asta, s-ar putea ca decretul prezidenţial de convocare a referendumului sǎ nu fie semnat niciodatǎ” crede sociologul Mircea Kivu. Integral în România liberă.
Parlamentarii amputează atribuţiile Curţii Constituţionale (Adevărul)
Comisia de revizuire a Constituţiei a eliminat ieri o prevedere din Legea fundamentală care le permitea judecătorilor de la Curtea Constituţională să se pronunţe asupra unor hotărâri ale Parlamentului.
Eliminarea acestei prevederi atrage, printre altele, faptul că orice hotărâre a Parlamentului sau a uneia dintre cele două Camere nu va mai putea fi contestată la CCR.
"Să schimbăm Constituţia? Nu, mai bine oamenii!" îndeamnă Ovidiu Nahoi pe adevarul.ro. În opinia jurnalistului, "ne-am pierde timpul dacă am lua la puricat propunerile de modificare a Constituţiei. Adevărat este că multe dintre acestea miros de la o poştă a răzbunare după oribilul an 2012. Am fi, probabil, cu mult mai câştigaţi dacă, în loc să schimbăm Constituţia, am lăsa-o aşa cum este, dar i-am schimba pe cei puşi să o aplice şi să vegheze la respectarea ei".
Noul om de 5 mld euro (Ziarul Financiar)
Cristian Buşoi, 35 de ani, şi-a început ieri mandatul la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţia care administrează fonduri de aproape 5 miliarde de euro, devenind astfel cel mai puternic om din sistemul sanitar. De profesie medic, dar şi notar, Buşoi este al şaptelea preşedinte al CNAS, o instituţie ale cărei fonduri s-au majorat an de an.
CNAS administrează bani privaţi, strânşi din contribuţiile obligatorii (10,7% cumulate pentru angajat şi angajator), şi este condusă de un consiliu de administraţie format din şapte membri numiţi de Guvern, sindicate, patronate, Preşedinţie şi Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice.
Cum va fi „resuscitat” transplantul din România (Evenimentul Zilei)
După doi ani de blocaj, transplantul de inimă se va relua, promit autorităţile. Şi fondurile alocate întregului program naţional ar urma să crească.
Institutul Inimii din Târgu Mureş se va redeschide pe 1 iulie. Dacă se va respecta graficul convenit, transplantul de cord se va relua de la data de 15 octombrie, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. În prezent, 60 de persoane aşteaptă o inimă nouă, iar medicii au fost chiar în situaţia de a refuza organe de donatori.