Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proscrişii din PNL şi-au făcut fundaţie (Adevărul)

Eşec pe linie în relaţia cu FMI: Guvernul reduce CAS fără acordul Fondului (România Liberă) - Factura la energie a marilor companii, plătită de consumatorii casnici (Evenimentul Zilei) - După Nokia, Tnuva şi Ursus, britanicii de la GSK pun lacătul pe fabrica de la Braşov (Ziarul Financiar) - CEDO condamnă manipularea prin stenograme (Jurnalul Naţional)

Eşec pe linie în relaţia cu FMI: Guvernul reduce CAS fără acordul Fondului (România Liberă)

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar nu de la 1 iulie, ci de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, dar fără majorarea deficitului, a anunţat aseară premierul Victor Ponta. Măsura nu are însă şi acordul FMI. Cu toate acestea, Executivul a decis să ignore rezervele Fondului și să trimită la Parlament un proiect de lege în acest sens.

Factura la energie a marilor companii, plătită de consumatorii casnici (Evenimentul Zilei)

Executivul a cedat presiunilor exercitate de societățile mari consumatoare de energie și a aprobat o schemă de ajutor de stat, prin care le va scuti de la plata cotei obligatorii de certificate verzi.
Ministerul Economiei estimează că un număr de 300 de mari societăți vor beneficia de schema de ajutor de stat, valoarea acesteia fiind de 750 de milioane de euro.
Guvernul speră ca maimarii de la Bruxelles să aprobe schema, astfel încât aceasta să se aplice de la 1 august. Drept urmare, tot de la aceeași dată, vor crește și facturile la energie.

Dezastru în industria farma, lovită de fenomenul închiderilor de fabrici. După Nokia, Tnuva şi Ursus, britanicii de la GSK pun lacătul pe fabrica de la Braşov (Ziarul Financiar)

Istoria de 20 de ani a fabricii de medicamente Europharm din Braşov, un proiect ridicat de la zero, se va încheia în 2015.
Grupul britanic GSK a eşuat în tentativa de a găsi un cumpărător pentru fabrica de medicamente Europharm din Braşov, al doilea mare producător din ţară şi cel mai mare exportator din farma, astfel că va pune lacătul pe o companie cu afaceri de 100 mil. euro.
Fabrica cu 236 de angajaţi aducea în conturile britanicilor, prin export, aproximativ 1 mld. euro prin efectul de multiplicare, iar plecarea britanicilor aminteşte de ieşirea Nokia din 2011 care a lăsat o „gaură“ de 1,6 mld. euro în exporturile României.

Proscrişii din PNL şi-au făcut fundaţie (Adevărul)

Grupuri pestriţe de cetăţeni se îndreptau, joi, către un cunoscut hotel din Capitală, pentru a lua parte la evenimentul anunţat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Bărbaţi îmbrăcaţi lejer, în cămăşi înflorate, şi doamne în rochii vaporoase, cu toţii aşteptau, vizibil entuziasmaţi, sosirea fostului premier, dar şi a altor foşti sau actuali membri PNL. În sală, stăteau aşezaţi, pe mai multe rânduri de scaune, disidenţii PNL: foştii miniştri Radu Stroe, Daniel Barbu, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, senatorul Sorin Ilieşiu, dar şi actualul membru PSD Ovidiu Silaghi. Niciunul nu s-a arătat marcat de importanţa momentului, cu atât mai mult cu cât evenimentul, prezentat recent drept  lansarea unei noi formaţiuni de dreapta care să concureze PNL, s-a transformat în prima reuniune a unui ONG. După un discurs lung şi anost, Tăriceanu a promis că fundaţia sa va fi prezentă la Congresul PNL de la finalul lunii iunie, pentru a-şi face cunoscute ideile şi pentru a critica actuala conducere.

CEDO condamnă manipularea prin stenograme (Jurnalul Naţional)

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul intentat statului, în care a reclamat că Direcţia Naţională Anticorupţie a scurs în mass-media stenograme şi alte informaţii din dosarul său în faza de urmărire penală. În hotărârea CEDO, se face trimitere la  articolul 277 din noul Cod Penal.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu