Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este Gruia Stoica. De la afacerist în satul de romi Toflea la „regele vagoanelor“ (Adevărul)

gruia.jpg

Gruia Stoica, patronul GFR FOTO: Adevărul

Miza privatizării CFR Marfă. De ce avea nevoie guvernul de un câştigător al licitaţiei şi când se va vinde de fapt compania (Gândul) - În 3 ore, Gruia Stoica şi-a schimbat oferta. Cât de legal este? (România liberă) - Vosganian cere neapărat scăderea TVA pentru revenirea economiei la o creştere de 4% (Ziarul Financiar) - Cătălin Predoiu: "Unele propuneri de revizuire a Constituţiei frizează lipsa de responsabilitate" (Evenimentul Zilei)

Miza privatizării CFR Marfă. De ce avea nevoie guvernul de un câştigător al licitaţiei şi când se va vinde de fapt compania (Gândul)

Grup Feroviar Român a câştigat joi licitaţia de privatizare a transportatorului feroviar de marfă, oferind 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiunile companiei. Contractul se va semna cel mai probabil săptămâna viitoare, iar banii se vor vira în termen de două luni, portivit estimărilor făcute atât de ministrul Transporturilor Relu Fenechiu, cât şi de premierul Victor Ponta.
De succesul privatizării CFR Marfă depinde şi votul pe care board-ul Fondului Monetar Internaţional îl va da pe 26 iunie în ceea ce priveşte încheierea acordului cu România. Dacă la începutul anului, executivul şi-a asumat să vândă pachetul majoritar de acţiuni unui investitor strategic până la evaluarea acordului, în scrisoarea de intenţie transmisă săptămâna trecută conducerii FMI, guvernul precizează doar că va numi un câştigător al licitaţiei, nu şi că va finaliza tranzacţia.

Privatizarea CFR. În 3 ore, Gruia Stoica şi-a schimbat oferta. Cât de legal este? (România liberă)

Ministerul Transporturilor a anunţat ieri închiderea licitaţiei pentru preluarea CFR Marfă, după ce Gruia Stoica, patronul GFR, singurul ofertant participant, s-a răzgîndit şi s-a oferit să plătească acţiunile cu bani jos, nu în rate cum este prevăzut în oferta finală ce s-a depus până miercuri la prânz. Modificarea este la limita legalităţii, competitorii săi spun că statul trebuie să o respingă, deoarece oferta finală a fost bătută în cuie miercuri şi nu mai poate fi schimbată.

Cine este Gruia Stoica, câştigătorul CFR Marfă. De la afacerist în satul de romi Toflea la vânzător de dălţi şi operator feroviar. Acum, „regele vagoanelor“ (Adevărul)

Gruia Stoica (45 de ani) a reuşit să-şi clădească un business solid în industria căilor ferate atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă şi să ajungă la o avere de sute de milioane de euro.
El ocupă poziţia a opta în topul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 420-430 de milioane de euro.
În afaceri, Gruia Stoica a adoptat „politica paşilor mărunţi", achiziţionând pachete mici de acţiuni în societăţile pe care le controlează. Şi-a construit imperiul discret, iar acum afacerile sale sunt răspândite de la un capăt la celălalt al ţării.
Gruia susţinea în 2010 că, deocamdată, bogăţia nu i s-a urcat la cap.
Ce se întâmplă cu cei 9.000 de angajaţi ai CFR Marfă? Gruia Stoica le spune să nu se îngrijoreze. 1.000 de salariaţi ar putea lua plăţi compensatorii.

Vosganian cere neapărat scăderea TVA pentru revenirea economiei la o creştere de 4% (Ziarul Financiar)

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (membru al PNL) a spus ieri că fără o scădere a TVA economia românească nu poate reveni la o creştere 4% în lipsa căreia nu poate recupera decalajele faţă de pieţele externe.
„Aceasta trebuie să fie preocuparea Guvernului anul viitor“, a spus Vosganian. El a adăugat că statul trebuie  să-şi încheie rolul de actor economic, iar programul de privatizări include firme precum Oltchim, CupruMin sau Avioane Craiova. „Avem 300 de firme la care avem acţiuni în proporţii minoritare. Trebuie să încheiem rolul statului ca actor economic“.

Cătălin Predoiu: "Unele propuneri de revizuire a Constituţiei frizează lipsa de responsabilitate" (Evenimentul Zilei)

Fost ministru al Justiţiei, avocatul Cătălin Predoiu este îngrijorat de intenţia actualei puteri de a pune Justiţia sub control. El critică demersurile guvernanţilor de a se proteja de anchetele Justiţiei, prin modificarea Legii Fundamentale.
În calitate de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu a reuşit să aducă Puterea şi Opoziţia la aceeaşi masă, pentru a vota în Parlament Codurile Justiţiei, obiectiv asumat prin MCV.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu