Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lecţia învăţată de tânăra generaţie din PSD despre evenimentul “Iliescu şi minerii” (Gândul)

Turismul montan, o nouă momeală pentru defrişări (Jurnalul Naţional) - Autostrada nouă care falimentează vechile afaceri (România Liberă) - Vânzarea Electrica: 8 zile pentru 400 mil. Euro (Capital) - Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini (Adevărul)

Lecţia învăţată de tânăra generaţie din PSD despre evenimentul “Iliescu şi minerii”. Deputat PSD: Preşedintele Iliescu le mulţumea minerilor care plantau flori (Gândul)

La 24 de ani după Mineriada din 13 - 15 iunie 1990, tinerii parlamentari pesedişti comentează pentru gândul modul în care au acţionat autorităţile statului, care a fost rolul fostului preşedinte Ion Iliescu, dar şi cel al minerilor în împrăştierea manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 este descrisă paradoxal de noua generaţie de politicieni din PSD drept o "pată neagră" în istoria democraţiei româneşti, care a afectat "grav imaginea României în străinătate". Cu toate astea, rolul fostului preşedinte Ion Iliescu a fost unul benefic, acesta contribuind la "stingerea conflictului".

Turismul montan, o nouă momeală pentru defrişări (Jurnalul Naţional)

Deputatul PSD de Argeş, Cătălin Marian Rădulescu, medic de profesie, fost candidat la Primăria sectorului 4, luptător cu merite deosebite la Revoluţie şi cavaler de Malta, şi-a convins zeci de colegi parlamentari că pădurea trebuie tăiată pentru a asigura dezvoltarea turimului montan. În expunerea de motive a iniţiativei legislative se arată că strategia naţională de turism trebuie să se bazeze pe turismul montan, pentru că în România sunt doar două luni de vară pe an.
Aproape o duzină dintre semnatarii acestui proiect de lege sunt proprietari de păduri.

Un procuror american, despre demnitarii corupţi: „Nimeni nu este mai presus de lege! Nu poţi scăpa fugind de justiţie!” (Evenimentul Zilei)

Jimmye Warren, procuror coordonator la Biroul pentru dezvoltare externă, asistenţă şi instruire a procurorilor, organism al Departamentului de Justiţie al SUA, a explicat într-un interviu pentru „Evenimentul Zilei” cum sunt judecaţi demnitarii corupţi peste ocean şi care sunt diferenţele în cazul parlamentarilor români. Aflaţi astfel că în SUA congresmanii nu au imunitate iar dacă sunt judecaţi pentru corupţie demisionează din funcţii.

Autostrada nouă care falimentează vechile afaceri (România Liberă)

Deschiderea autostrăzii Sibiu–Deva a dus zeci de hoteluri și restaurante, aflate pe drumurile naționale și europene din apropiere – unde traficul s-a redus cu până la 80% – într-o situație disperată. Patronii se confruntă cu o acută lipsă de clienți, se gândesc să vândă afacerile sau să concedieze angajați.
În luna decembrie a anului trecut a fost inaugurată bucata de autostradă Sibiu – Deva. Porțiunea face parte din autostrada Culoarul IV Paneuropean care ar urma să lege Bucureștiul de Arad prin Pitești, pe Valea Oltului, prin Sibiu – Lugoj – Timișoara.

Vânzarea Electrica: 8 zile pentru 400 mil. Euro (Capital)

Oferta publică inițială a Electrica a reușit să se urnească și se speră ca în opt zile lucrătoare să se adune cel puțin 420 milioane euro, inclusiv cu ajutorul străinilor, compania urmând să se listeze și la Londra.
Proiectul de ofertă al Electrica s-a născut foarte greu. Guvernul a aprobat prețul cu doar trei zile lucrătoare înainte de startul perioadei de subscriere, iar întregul proiect de ofertă (de 500 de pagini) a fost făcut public cu doar două zile înainte. Inadmisibil pentru o ofertă atât de mare, de peste 400 milioane euro, în care trebuie atrași cât mai mulți investitori pentru a avea succes.
Situația ofertei Electrica ne arată cel mai bine cât de mult sunt interesate autoritățile de privatizarea companiilor din portofoliul de stat și cât de importantă este piața de capital pentru Guvern.

Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini (Adevărul)

Un dosar „strict secret“ întocmit de fostul şef al Miliţiei Constanţa  arată cum, în vara lui 1977, se strârnise un haos generalizat pe litoral, după ce programările turiştilor fuseseră date peste cap de funcţionari. Scandalizaţi, turiştii români se plângeau că sunt cazaţi la subsol, ajungând să se bată cu unii angajaţi ai hotelurilor. Străinii, spionaţi şi ei de securişti, ameninţau că nu vor mai veni niciodată la mare în România.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu