Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenechiu, Grapini, existaţi? Haosul din turism şi transporturi provoacă tragedii pe şosele (Ziarul Financiar)

Zi neagră, munte negru (Gândul) - Accidentul din Muntenegru: filmul tragediei din defileul groazei (Adevărul)

Fenechiu, Grapini, existaţi? Haosul din turism şi transporturi provoacă tragedii pe şosele (Ziarul Financiar)

La aproape 20 de ore de la tragicul accident, în urma căruia 18 români aflaţi în vacanţă şi-au pierdut viaţa iar alţi 29 au fost răniţi după ce un autocar închiriat de agenţia de turism Mareea Comtur s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, nici ministrul turismului Maria Grapini, nici Relu Fenechiu, ministrul transporturilor, nu au ieşit cu o declaraţie.
Mai mult, autorităţile nu au anunţat că ar fi reţinut vreun responsabil pentru acest accident. Aceasta este cea mai mare tragedie din turism din ultimii 18 ani. Nimeni nu îşi asumă vreo vină până acum, iar autorităţile spun doar că au demarat ancheta. Cazul scoate la iveală situaţia haotică din turism şi transporturi de călători unde licenţele sunt date prin încălcarea legilor. Fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu a acuzat dur noua conducere, afirmând că licenţierea transportului de călători se face „mafiotic“. În plus, pentru că şoferi români nu sunt aspru penalizaţi pentru încălcarea regulilor de circu­la­ţie aşa cum se în­tâmplă în Austria sau Germania, frecvenţa acestor accidente este mult mai mare. România este pe locul 5 la nivel european la frecvenţa accidentelor rutiere cu victime, deşi parcul de maşini este la jumătate faţă de media UE.
În România funcţionează ca agenţii de turism sau touroperatoare 3109 firme, care au luat licenţă în turism de la Autoritatea Naţională pentru Turism. Anul trecut au fost retrase 201 de licenţe de turism.

Zi neagră, munte negru (Gândul)

„Din păcate pentru toată lumea, şoferul poartă, exclusiv, povara morţii semenilor săi. Nu există nicio scuză pentru un conducător profesionist care a încercat să depăşească, pe un viaduct, pe linie continuă, la ieşirea dintr-un tunel, pe o suprafaţă umedă, mergând cu de două ori viteza admisă; indiferent de situaţie.
În ceea ce ne priveşte, guvernanţii au creat, la rându-le, imaginea că se mişcă mai coerent decât le e felul în astfel de situaţii, persoane de decizie deplasându-se, imediat ce datele au fost confirmate, la locul accidentului.
Doar un semn de întrebare rămâne: ar fi putut MAE să gestioneze, cu mai multă aplicaţie, comunicarea cu familiile victimelor, pentru a nu le ţină într-o tensiune teribilă, în perspectivă, aproape 48 de ore?!
Eu cred că, în aceste condiţii, nu”, scrie Marian Sultănoiu. Argumentele sunt în editorialul Gândul.

Accidentul din Muntenegru: filmul tragediei din defileul groazei (Adevărul)

După accidentul de autocar din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români şi rănirea altor 29, supravieţuitorii retrăiesc clipele de coşmar, în timp ce autorităţile române încă nu au reuşit să identifice toate victimele. „Adevărul” prezintă o reconstituire a tragicului eveniment de duminică după-amiază, cu poveşti, cauze, efecte şi statistici incomplete din partea oficialilor.
Premierul Victor Ponta a declarat doliu naţional în ziua de miercuri, 26 iunie, în memoria morţilor din Muntenegru. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiilor îndoliate, mulţumind autorităţilor din Muntenegru pentru promptitudine şi pentru sprijinul acordate statului român. Pentru persoanele rănite care vor fi aduse în ţară, echipajele SMURD vor asigura transportul acestora la unităţile medicale indicate de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. O echipă medicală condusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, împreună cu echipa consulară a Ministerului Afacerilor Externe, i-au vizitat deja pe toţi pacienţii internaţi la clinica din Podgoriţa, pentru a face o evaluare amănunţită a stării de sănătate a acestora.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu