Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Constituţia Antonescu şi-a primit pedeapsa. Un an cu suspendare (Adevărul)

Reconstituirea tragediei de la Podgoriţa (Evenimentul Zilei) - Proiectul Nabucco a murit. De ce NU este o veste proastă pentru România (România liberă) - Homleşii noştri au umilit Europa! (Jurnalul Naţional)

Constituţia Antonescu şi-a primit pedeapsa. Un an cu suspendare (Adevărul)

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, după o lungă aşteptare, că modificarea Legii Referendumului, prin care a fost scăzut pragul de prezenţă la 30%, este constituţională în măsura în care nu se aplică un an de la data intrării în vigoare. Judecătorii CCR împacă şi capra şi varza, din nou, scrie Liviu Iolu.
Înţelegem că opoziţia, care a ridicat problema neconstituţionalităţii, n-are dreptate să ceară asta dar, pentru că tot a făcut efortul de a reclama reducerea cvorumului, primeşte o bomboană. Amânarea „implementării“ legii – practic suspendarea pentru un an a aplicării ei. În schimb USL-ul are dreptate să ceară micşorarea pragului, dar n-are dreptate să-l ceară de pe azi pe mâine. După o aşa interpretare atât opoziţia cât şi puterea pierd şi câştigă în aceeaşi măsură, iar cetăţeanul nu mai înţelege nimic. Cert este că presiunea s-a mutat acum pe umerii USL-ului. Marile proiecte politice ale Uniunii, revizuirea Constituţiei şi Regionalizarea României, devin riscante dacă sunt supuse unui vot popular cu prag de 50%. În schimb, amânarea votului cu un an este la fel de riscantă pentru că nu se ştie viteza de înjumătăţire a sprijinului popular pe care se bazează azi Victor Ponta şi Crin Antonescu. În politica românească un an e mult, consideră Liviu Iolu.

Reconstituirea tragediei de la Podgoriţa (Evenimentul Zilei)

Niciunul dintre cei 47 de turişti români n-a mai ajuns să se roage la Biserica Adormirea Maicii Domnului din curtea Mânăstirii Moraca. Dacă nu ar fi fost alpiniştii care se întorceau acasă de la o căţărare, vieţile pierdute ar fi putut fi mai multe.Soarta crudă a făcut ca oamenii legaţi cu centura de siguranţă să îşi piardă viaţa. Alţii au scăpat tocmai pentru că nu o purtau.EVZ face o reconstituire pe baza informaţiilor şi a declaraţiilor din ultimele trei zile.

Compania care a organizat cursa morţii din Muntenegru cazează SENATORI în străinătate (România liberă)

Mareea Comtur, care a organizat excursia pe parcursul căreai un autocar s-a prăbuşit provocând moartea a 18 turişti şi rănirea altor 29, deţine în portofoliu mai multe contracte cu instituţii ale statului.
În afară de Ministerul Afacerilor Interne şi ROMATSA, compania de turism mai are semnate contracte pe bani publici cu alte trei autorităţi ale statului – Ministerul de Finanţte, Senatul României şi Administraţia Naţională a rezervelor de Stat şi probleme Speciale, în valoare de peste 1,3 milioane de euro.

Proiectul Nabucco a murit. De ce NU este o veste proastă pentru România (România liberă)

Pentru România este o lovitură, dar nu este o lovitură mortală. În pofida incompetenţei ministrului nostru de externe, care dădea ”şanse bune”  Nabucco-West împotriva evidenţei şi a pierderii sumelor primite pentru tranzitul prin Nabucco, România are şansa să îşi dezvolte propriile resurse, în primul rând gazele şi petrolul din Marea Neagră şi în al doilea, petrolul şi gazele de şist, atât de demonizate de ”ecologiştii” cu relaţii la Moscova. În al treilea rând, trebuie dezvoltate capacităţile de gaz natural lichefiat de la Constanţa ((LNG), indiferent dacă guvernul Ivanishvili va mai dori sau nu să continue cu programul AGRI. În fond, după revoluţia gazelor de şist din America, există o grămadă de gaz ieftin pe piaţă, gata să fie livrat. În fine, acum că proiectul Nabucco a căzut, rămâne întrebarea: ce se întâmplă cu cele 24,4 milioane euro investite de Transgaz?

Homleşii noştri au umilit Europa! (Jurnalul Naţional)

Subteranele Bucureşteiului mustesc de talente care se afirmă în competiţia europeană de fotbal a celor fără adăpost. Naţionala de fotbal homeless a României a câştigat Campionatul European de profil.
În semifinale, România a eliminat în reprezentativa Croaţiei, şi s-a impus în finala disputată în compania Bosniei-Herţegovina. La eveniment participă 170 de jucători din 12 ţări. Transportul şi cazarea echipelor sunt asigurate prin donaţii.