Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Europa, pericol de moarte“ – mai ales pentru romi, evrei etc (Adevărul.ro)

Drăghici: Stop extremismului şi lipsei de umanitate! (Evenimentul Zilei) - ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu (Jurnalul Naţional) - Magistraţii corupţi îşi vor pierde pensiile speciale (Gândul) - Universităţile încă mai speră în minuni, în ciuda dezastrului de la Bac (Ziarul Financiar)

Damian Drăghici: Stop extremismului şi lipsei de umanitate! (Evenimentul Zilei)

Prigoana împotriva imigranților romi a atins cote inacceptabile în Franța, trecând de la faza discursului oficial agresiv, la cea a atacurilor fizice și a vendetei colective. Totul la adăpostul unei retorici extremiste de care oficialii de la Paris nu sunt străini și pe care au alimentato ani de zile prin declarații iresponsabile, menite doar să atragă voturi, într-un context politic intern marcat de asceniunea radicalilor și populiștilor conduși de Marine Le Pen. În aceste condiţii, EVZ cere autorităților franceze să renunțe la soluția facilă a expulzărilor, la discursul fără conținut și să le asigure, în schimb, imigranților romi un climat de securitate personală și să promoveze politici de integrare a romilor reale, în spiritul valorilor Uniunii Europene.
Europarlamentarul UNPR de etnie romă Damian Drăghici rede că Franța este obligată să găsească și să pedepsească vinovații. Totodată, Damian Drăghici se declară un inamic al „huliganilor politici de extremă-dreapta”.

„Europa, pericol de moarte“ – mai ales pentru romi, evrei etc. (Adevărul.ro)

Jurnalista Iulia Badea-Guéritée scrie pe blogul găzduit de Adevărul.ro că ceea ce fac astăzi unele segmente de populaţie romilor din Franţa nu este cu nimic diferit de ceea ce am făcut noi, românii, ţiganilor din Bolintin, imediat după Revoluţie, maghiarii de la Jobbik ţiganilor din Ungaria, italienii, romilor de acolo, sau, extrapolând, ceea ce fac populaţiile musulmane atunci când îşi ucid fiicele cu pietre în numele onoarei. Violenţa extremă nu are justificare şi nici coordonate geografice. Suntem mai cruzi şi mai fără milă decât animalele, cu toţii, atunci când mintea lasă locul instinctului şi urii.
Suntem, cu toţii, mult prea obsedaţi de propriul buric, de faptul că ne credem centrul universului, şi preocupaţi de scandalurile noastre minore, naţionale, de gargara absurdă şi fără sens a unor edili, de ...pentru a mai vedea că romii reprezintă, alături de miile de emigranţi care mor în Mediterana pentru a atinge Europa, singura noastra problemă. Unică. Gravă. Mortală. Poate că, în loc să defilăm cu valorile noastre europene, de mucava, până la urmă, ar trebui să scriem, să ne scriem pe frunte „Europa, pericol de moarte".

ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu (Jurnalul Naţional)

ANI vrea să anuleze votul  sutelor de mii de români care l-au trimis pe Mircea Diaconu în Parlamentul European. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Curţii de Apel Bucureşti invalidarea mandatului de europarlamentar obţinut de Mircea Diaconu la alegerile din 25 mai pe motiv că l-a obţinut aflându-se sub interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de 3 ani după ce a fost declarat incompatibil de instanţa supremă. Şi asta chiar dacă, ulterior, Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Bucureşti i-au dat dreptul lui Mircea Diaconu să candideze, respingând o decizie Biroului Electoral Central.

Magistraţii corupţi îşi vor pierde pensiile speciale (Gândul)

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede că magistraţii corupţi îşi pierd pensiile specile în cazul în care sunt condamnaţi definitiv pentru corupţie. Legea nu se aplică şi în cazul magistraţilor deja condamnaţi definitiv, cum este cazul lui Florin Costiniu, judecătorul condamnat în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. El va primi în continuare 16000 de lei pensie. În schimb, judecătorul Stan Mustaţă ar putea să-şi piardă pensia dacă va fi condamnat definitiv pentru corupţie.

Războiul dintre Dragnea şi Ponta a ieşit la suprafaţă (România Liberă)

Cu perspectiva prezidenţialelor în faţă, vicepremierul încearcă să forțeze candidatura premierului pentru a evita o competiție internă care i-ar putea da planurile peste cap. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea vrea să candideze la șefia social-democraților, fapt care va deveni posibil prin intrarea lui Victor Ponta în cursa prezidențială. Fie Ponta câștigă și nu mai poate fi președintele PSD, fie pierde și nu mai poate ridica pretenții în partid. Dacă Ponta și-ar anunța candidatura, aceasta ar fi acceptată fără probleme de Congres, s-ar da startul în competiția internă, într-o bătălie la care este de așteptat să participe, cu cele mai mari șanse, Liviu Dragnea și Dan Șova.

Universităţile încă mai speră în minuni, în ciuda dezastrului de la Bac (Ziarul Financiar)

Cifrele de şcolarizare au rămas la fel de mari ca în perioada de „glorie“ a învăţământului superior cu toate că numărul absolvenţilor de Bacalaureat s-a înjumătăţit.
Universităţile aşteaptă ca anul acesta cel puţin 62.400 de absolvenţi de bacalau­reat să se înscrie în anul I de facultate, acesta fiind numărul de locuri subvenţionate de la bugetul de stat, potrivit datelor fur­ni­zate de Ministerul Educaţiei. Oferta edu­ca­ţională include însă şi alte câteva zeci de mii de locuri „la taxă“, care, în vremurile bune -  când promovarea baca­lau­reatului nu era o problemă -, dublau sau chiar triplau numărul de locuri de la buget.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu