Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul a modificat Legea Educației pe gustul grupurilor de interese (România Liberă)

Băseştii, spre penal cu raportul Nana (Jurnalul Naţional) - Locotenentul protestatar din Piaţa Universităţii a câştigat procesul cu Ministerul Apărării. Acesta trebuie reintegrat în Armată (Adevărul) - Războiul stelelor: Simona contra Eugenia (Gândul)

Guvernul a modificat Legea Educației pe gustul grupurilor de interese (România Liberă)

Universităţi private înfiinţate de persoane fizice, care dispun apoi de întreg patrimoniul, programe de doctorat la fără frecvenţă, a treia sesiune de bacalaureat şi studii postliceale la facultăţi sunt doar câteva din noutăţile impuse de Guvernul Ponta. Totul s-a făcut în secret în şedinţa de guvern de acum o săptămână, iar presa a putut vedea modificările operate doar la publicarea ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial.
Potrivit unor calcule de la nivelul anului 2012, an în care PSD a mai încercat tranşarea problemei patrimoniului universităţilor private, miza depăşea un miliard de euro, contând în clădiri şi terenuri.
Majoritatea amendamentelor aduse Legii Educației Naționale de Guvernul Ponta, prin ordonanța de urgență adoptată joia trecută, în secret, sunt criticate de profesori. Doar reprezentanții sindicatelor par a fi mulțumiți de noile prevederi.

Cercetătorii români, pentru PUBLICAREA ONLINE a tezelor de doctorat (Gândul)

Asociaţia cercetătorilor români "Ad Astra" a anunţat că se alătură campaniei gândul, prin care se cere publicarea online a tuturor celor peste 33.000 de teze de doctorat din România ultimilor 25 de ani şi verificarea lor cu un soft anti-copy/paste. Demersul gândul nu are în vedere o generalizare, ci o curăţare a mediului academic din România, astfel încât asupra celor care au muncit cinstit să nu planeze nicio urmă de îndoială.
După ce trei rectori ai unora dintre cele mai prestigioase universităţi din România - Universitatea Bucureşti, ASE şi Medicină - au anunţat că susţin această campanie de transparentizare a doctoratelor, Ad Astra a anunţat că solicită tuturor rectorilor români să procedeze la fel.
Cercetătorul doctor Mihai Miclăuş, membru al Consiliului director al Ad Astra, spune că "plagiatul este răspândit la scară mare şi dacă ridicăm un pic preşul, cred că vom fi speriaţi", iar lumea academică din România a trăit până acum într-o cvasiinconştienţă în ce priveşte normele academice de citare şi de realizare a unei lucrări de nivel doctoral.

Băseştii, spre penal cu raportul Nana (Jurnalul Naţional)

Raportul Comisiei Nana asupra “Fermei preşedintelui” începe să fie descusut în laturile lui penale. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut Camerei Deputaţilor toate documentele întocmite de Comisia parlamentară care a anchetat achiziţionarea terenurilor din comuna Nana de către Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.
Până acum raportul nu a ieşit din Parlament, rezultatele investigaţiei fiind ţinute la secret după ce s-a decis desfiinţarea Comisiei Nana în urma anchetei începute de Parchet. Pe 8 aprilie, Guvernul a sesizat Parchetul pentru terenurile de la Nana, Corpul de control al premierului susţinând că 80% dintre terenuri au fost retrocedate ilegal.

Alexandru Gheorghe, locotenentul protestatar din Piaţa Universităţii, a câştigat procesul cu Ministerul Apărării. Acesta trebuie reintegrat în Armată (Adevărul)

Alexandru Gheorghe, tânărul care a fost exclus din armată după ce a protestat, în haine militare, în Piaţa Universităţii, a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Ministerul Apărării Naţionale.
Magistraţii instanţei supreme au înlocuit sancţiunea trecerii în rezervă cu cea a amânării înaintării în gradul următor timp de doi ani. De asemenea, au dispus reintegrarea lui Alexandru Gheorghe în rândul cadrelor active ale Ministerului Apărării Naţionale, care este obligat să-i plătească locotenentului salariile începând cu data trecerii în rezervă şi până la reintegrarea efectivă, cu dobânda legală pâna la data achitării efective.
Decizia este irevocabilă.

Războiul stelelor: Simona contra Eugenia (Gândul)

Meciul Halep –Bouchard poate rămâne memorabil pentru istoria tenisului feminin. Canadianca Eugenie Bouchard e un talent colosal, dublat de un psihic comparabil cu al Simonei.
Noile stele ale circuitului WTA din ultimul an se numesc Halep şi Bouchard, fiecare dintre ele promiţând să ajungă la un moment dat nr. 1 mondial. Simona are prima şansă, dar, indiferent de rezultat, câştigul pe care constănţeanca îl oferă tenisului românesc e deja fabulos, scrie Cristian Tudor Popescu.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu