Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta a câştigat lupta de imagine cu Băsescu. Cu ce preţ? (România liberă)

Trofeul Omar Hayssam, competiţia sezonului între politicienii români (Adevărul) - Liberalii cred că Băsescu vrea ca Ponta să îşi rupă dinţii în CFR Marfă (Evenimentul zilei) - „Transilvania nu este colonia Bucureştiului” (Jurnalul naţional) - România pierde anual taxe şi impozite de 22 mld. € din evaziune (Ziarul Financiar)

Trofeul Omar Hayssam, competiţia sezonului între politicienii români (Adevărul)
De vineri, ziua în care Omar Hayssam a fost adus în ţară, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au duelat în declaraţii, fiecare încercând să-şi aroge meritele repatrierii teroristului.
Reîntoarcerea lui Omar înseamnă sfârşitul coabitării dintre preşedinte şi premier şi începutul campaniei electorale, crede Ioana Lupea. Editorialista crede că nu e deloc întâmplător că la întâlnirea cu Christine Lagarde, şeful statului a avertizat asupra unor tendinţe populiste ale Guvernului Ponta. Când cineva pronunţă în România cuvântul populism, se gândeşte doar la alegeri. Traian Băsescu a luat startul pentru scrutinurile din 2014. Chiar dacă nu candidează, e ca şi cum ar candida.

Culisele cazului Hayssam: Ponta a câştigat lupta de imagine. Cu ce preţ? (România liberă)

Ponta a dezvăluit dezinvolt două detalii esenţiale care ar fi trebuit să rămână secrete: faptul că Hayssam a fost adus din Siria şi că a fost transportat cu un avion militar. De ce? Pentru că este dependent de atenţia media şi ca să nu apară în ochii ei mai prejos decât Băsescu. Motivul pentru care premierul a scăpat basma curată este că preşedintele şi-a asumat el oprobriul public, printr-o minciună. Declaraţia sa „nebunească“ de vineri după-amiază – „România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat“ – nu a fost decât o perdea de fum menită să acopere scăpările lui Victor Ponta şi să protejeze relaţiile cu cei ce ne-au ajutat să-l aducem în ţară pe Hayssam.
Public, Victor Ponta a ieşit victorios în războiul de imagine cu Traian Băsescu pe subiectul Hayssam. Din păcate, prin prestaţia sa din ultimele zile pierde pe un alt front. Este vorba de încrederea giranţilor interni şi externi ai pactului de coabitare cu preşedintele. Fără sprijinul acestora, viitorul politic al lui Ponta este vulnerabil. Iar greşeala premierului atinge un domeniu extrem de sensibil pentru toţi cei ce i-au acordat sprijin până acum.
Deşi motivată de raţiuni politice personale, intervenţia dezastruoasă a premierului în subiectul Omar Hayssam le-a reamintit multora că, acum 10 ani, acest personaj, deşi suspectat oficial de legături cu teroriştii, era plimbat de Ion Iliescu, alături de Mohammad Munaf şi soţiile lor (!), în avionul prezidenţial, în mai toate vizitele oficiale.
Acum 10 ani înseamnă 2003, adică un moment post-11 septembrie 2001, când România era angajată activ şi oficial, alături de SUA şi statele occidentale, în lupta antiteroristă, reaminteşte redactorul şef Dan Cristian Turturică.
Cine nu va dormi bine din cauza lui Hayssam (România liberă)
O adevărată armată de persoane cu funcţii publice i-au ajutat, de-a lungul anilor, pe Hayssam şi fraţii săi să înşele statul român pentru ca o parte din banii rezultaţi să ajungă în propriile buzunare sau la partid.

Liberalii cred că Băsescu vrea ca Ponta să îşi rupă dinţii în CFR Marfă (Evenimentul zilei)

Liberalii cred că, prin refuzul de a-l numi la Ministerul Transporturilor pe Ovidiu Silaghi, preşedintele vrea de fapt să lovească în premier.
Surse liberale au declarat pentru EVZ că, prin refuzul numirii lui Silaghi, şeful statului îi lasă fără control asupra unuia dintre cele mai importante ministere gestionate de partidul condus de Crin Antonescu. În acelaşi timp, liberalii susţin că vor merge în continuare pe varianta Silaghi şi nu vor nominaliza un alt ministru al Transporturilor.
Care sunt etapele privatizării CFR Marfă citiţi în acelaşi cotidian.

„Transilvania nu este colonia Bucureştiului” (Jurnalul naţional)

Sâmbătă seara, de la ora 20, câteva mii de persoane s-au strâns în 119 localităţi din Transilvania pentru a protesta la adresa planului guvernamental de reorganizare teritorială a României si pentru a transmite un nou mesaj pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În cadrul protestului, care a durat aproximativ 30 de minute, organizatorii de la Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au citit o petiţie pe care o vor înmâna Guvernului.

România pierde anual taxe şi impozite de 22 mld. € din evaziune (Ziarul financiar)

România se află pe locul doi în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane ca valoare absolută în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, imediat după Polonia, arată un studiu al companiei AT Kearney despre economia subterană în Europa.

Austeritate? Guvernul cheltuie cu bugetarii ca înainte de criză (Capital)

Cheltuielile de personal din administraţie au crescut, într-un singur an, cu 700 de milioane de euro. Cifra este nejustificată şi neadaptată la tendinţele globale, de îngheţare completă a acestor costuri. Din fericire, probabil că i-a panicat suficient şi pe guvernanţi, care se zbat de o lună în declaraţii privind reducerea acestor cheltuieli, chiar dacă metodele găsite frizează absurdul.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu