Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu cheamă Guvernul la consultări (Evenimentul Zilei)

Ponta: Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Reducerea CAS se va aplica, oricum, în octombrie (Jurnalul Naţional) - Mizele lui Ponta în lupta pentru reprezentarea la Bruxelles (România Liberă) - Diagnosticul economiei: Premianţii Europei la producţie agricolă, dar codaşi la salarii (Ziarul Financiar) - Românul care scoate E-urile din mâncare (Adevărul)

Băsescu cheamă Guvernul la consultări (Evenimentul Zilei)

Şeful statului spune că nu va promulga legea reducerii CAS până ce Guvernul nu va indica sursele din care va acoperi deficitul de 5 – 5,5 miliarde de lei. Fondul de pensii este în pericol, susţine preşedintele. "Ar fi păcat să ajungem din nou să ajungem într-o situație precum cea din 2009, tot a unor măsuri electorale luate la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu", a declarat Băsescu.

Ponta: Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Reducerea CAS se va aplica, oricum, în octombrie (Jurnalul Naţional)

Premierul Victor Ponta a declarat că nu va accepta invitaţia preşedintelui Băsescu, aceea ca Guvernul să vină la consultări pe tema legii de reducere a CAS.
"Nu voi merge cu Guvernul la Cotroceni. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, mă voi duce. Însă în această situaţie concretă, nu se consultă cu persoana potrivită. Nu este o măsură a Guvernului, este o măsură adoptată de Parlament, în unanimitate", a spus Ponta, la Antena 3.
Ponta a amintit că preşedintele nu poate respinge legea decât o singură dată, iar în cazul în care legea va fi votată din nou de Parlament, aceasta se va aplica.

Mizele lui Ponta în lupta pentru reprezentarea la Bruxelles (România Liberă)

De trei ori a încercat Victor Ponta să uzurpe atribuțiile prezidențiale în privința reprezentării la Consiliul European și de tot atâtea ori CCR l-a blocat. Specialiştii consultaţi de RL spun că pre­mierul poate fi delegat „doar în funcţie de anumite criterii” de către preşedinte. Pe de altă parte, Tratatul de la Lisabona prevede că o ţară este reprezentată la Consiliu de o singură persoană. Ponta vrea cu orice preț să negocieze și să impună numele viitorului comisar european român. Până acum, atât președintele cât și prim-ministrul s-au pronunțat pentru continuarea mandatului lui Dacian Cioloș la Agricultură, dar încercările repetate ale lui Ponta de a obține dreptul de reprezentare sugerează că acesta nu este tocmai sincer în această susținere.  

Diagnosticul economiei: Premianţii Europei la producţie agricolă, dar codaşi la salarii (Ziarul Financiar)

Salariile mici, reciclarea deşeurilor şi preţul con­struc­ţiei de autostrăzi sunt punctele slabe ale economiei româ­neşti în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, po­trivit unei analize realizate pe 70 de indicatori de către prof. dr. Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiin­ţi­fic în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române.
În schimb,producţia Dacia şi agricultura ne plasează pe locuri fruntaşe în UE.

Românul care scoate E-urile din mâncare (Adevărul)

Dan Vodnar, 31 ani, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului. Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritare fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Invenţia este în curs de brevetare.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu