Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


12 ani de contracte păguboase pentru informatizarea României (România Liberă)

Ponta: „Un candidat la președinție trebuie să respecte pe toată lumea” (Evenimentul Zilei) - PSD scrie o nouă Legea educaţiei (Gândul) - Dezastru: în 25 de ani nu am construit niciun kilometru de cale ferată (Ziarul Financiar) - Agricultură ca la carte, la ferma Academiei Române de la Dârvari (Adevărul)

12 ani de contracte păguboase pentru informatizarea României (România Liberă)

DNA are “indicii temeinice” că responsabili din Ministerul de Interne, de la Ministerul Comunicațiilor, de la Ministerul Educației și din Secretaria­tul General al Guvernului ar fi făcut abuz în serviciu și ar fi luat mită, prin intermediari, de la societăți cu care, în perioada 2001-2013, s-au încheiat contracte de achiziții de produse IT, inclusiv softuri pentru securizarea frontierelor. Ar fi vorba de patru mari contracte-cadru, încheiate prin intermediari încă din perioada Guvernului Năstase. Mita s-ar fi luat în 2004. Ancheta DNA a început în mai 2013, în urma unei sesizări primite de la cancelaria premierului Victor Ponta.

Ponta: „Un candidat la președinție trebuie să respecte pe toată lumea” (Evenimentul Zilei)

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu pentru Evenimentul zilei, în care a vorbit despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, despre înregistrările apărute în presă, cu preşedintele CNA, Laura Georgescu, dar şi despre situaţia din Guvern cu UDMR.

PSD scrie o nouă Legea educaţiei (Gândul)

După ce în ultimii 24 de ani, cele două legi principale ale Educaţiei s-au modificat de 64 de ori, în timpul mandatului a 19 miniştri câţi au fost după Revoluţie, sistemul de învăţământ din România va fi din nou schimbat după un concept la care vor lucra peste vară senatorii din comisia de Educaţie.  Cel mai optimist termen pentru intrarea în vigoare a unei noi legi a educaţiei este anul şcolar 2015/2016. Senatorii contactaţi de gândul spun că fiecare va lucra lpe domeniul în care are competenţe.

Dezastru: în 25 de ani nu am construit niciun kilometru de cale ferată (Ziarul Financiar)

Un tren cu pasageri al CFR Călători parcurge în prezent ruta Bucureşti-Tulcea, adică 334 de kilometri de cale ferată în 5 ore şi 20 de minute, altfel spus circulă cu o viteză medie de nici 65 de kilometri pe oră, sub cea de dinainte  de anii ’90. Durata călătoriei cu tre­nul pe ruta Bucureşti - Buzău este cu 21 de minute mai mare faţă de acum 80 de ani. Şi exemplele pot continua.
Nicio schimbare în bi­ne nu a avut loc în ultimii ani în durata călătoriei cu trenul, deşi atât la CFR SA, compa­nia care administrea­ză re­ţeaua de cale ferată, cât şi la CFR Călători, trans­portatorul de stat, s-au adus echipe de manageri „profesionişti“.
În acest context ZF începe campania „Opriţi dezastrul de la calea ferată!“ prin care cere autorităţilor responsabile să repare şi să modernizeze liniile de cale ferată pentru ca trenurile să circule cu viteze normale, să renoveze gările lăsate în paragină, să ajusteze programul de mers al trenurilor la nevoile reale ale pasagerilor, să aducă transportul pe calea ferată la standarde europene, să vină cu o strategie clară de dezvoltare pe termen lung.

Agricultură ca la carte, la ferma Academiei Române de la Dârvari (Adevărul)

La ferma "Elias" a Academiei Române de la Dârvari, în judeţul Mehedinţi, o mână de oameni lucrează peste 400 de hectare de teren şi obţin an de an producţii record. Şi asta datorită celui mai ingenios sistem de irigaţii din România, care addiuce apa de la 100 de metri adâncime şi o pulverizează pe câmp cu ajutorul unor aspersoare importate din Franţa. Costurile sunt mari, dar banii vin înapoi cu vârf şi îndesat în special în anii cu secetă.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu