Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Privatizarea CFR Marfă, „un joc politic, în care este pasat cartoful fierbinte“ (Ziarul financiar)

Profesor român la Boston College: E bine să păstrăm instituţia suspendării preşedintelui (România liberă) - Muzeu al comunismului, la locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu (Adevărul)

Privatizarea CFR Marfă, la un pas de eşec (Gândul)
Ping-pong-ul între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni cu vânzarea pachetului de 51% din CFR Marfă riscă să conducă la o nouă privatizare eşuată, după fiascoul Oltchim din 2012. Cheia pasării responsabilităţii între premier şi preşedinte pentru un eventual eşec şi a delimitării de acesta este condiţia pusă până acum ferm de FMI înaintea încheierii unui nou acord de tip preventiv: semnarea contractului. Delegaţia FMI, CE şi a Băncii Mondiale a cerut de altfel, imediat după şedinţa de Guvern, o întâlnire cu Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea care a durat mai bine de două ore, nefiind însă anunţată public, susţine Gândul.
Guvernul pasează CFR Marfă înapoi la Cotroceni (Evenimentul Zilei)
Victor Ponta a pus la cale o strategie de imagine prin care să scape de responsabilitatea privatizării CFR Marfă şi să i-o paseze şefului statului. Executivul a aprobat prin Hotărâre de Guvern vânzarea CFR Marfă, spunând însă că va transmite documentul Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, condus de preşedintele Băsescu.
Privatizarea CFR Marfă, „un joc politic, în care este pasat cartoful fierbinte“ (Ziarul financiar)
„Privatizarea a devenit o operaţiune foarte politică. Cred că începe un joc cu pasarea cartofului fierbinte dintr-o parte în alta. Nimeni nu vrea să îşi asume decizia finală de privatizare. A devenit un joc politic, care nu are legătura cu situaţia companiei“, a spus Aurelian Dochia, economist economic.
Privatizarea CFR Marfă trebuie finalizată până în 23 septembrie, a susţinut ieri guvernul. Dar nu este clar dacă acesta este termenul limită până la care grupul GFR trebuie să plătească cele 202 mil. euro cu care şi-a adjudecat licitaţia sau termenul limită de semnare a contractului de privatizare.
Statul va vedea banii pe CFR Marfă abia anul viitor (România liberă)
Cumpărătorul pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă, Gruia Stoica, ar putea fi în situaţia de a da statului cei 202 milioane euro peste vreun an din cauza bâlbăielilor Guvernului privind contractul de privatizare în cazul CFR Marfă, modificările repetate aduse acestei proceduri, paşii complicaţi referitori la avizarea contractului de către Consiliul Concurenţei şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, îi vor permite omului de afaceri Gruia Stoica să verse banii angajaţi pe pachetul de 51% din acţiunile companiei de stat de abia peste un an.

Profesor român la Boston College: E bine să păstrăm instituţia suspendării preşedintelui (România liberă)

Vlad Perju, profesor de drept constituţional la Boston College, crede că modificarea actualei legi fundamentale nu este necesară şi că Parlamentul unicameral ar fi riscant pentru România.
Cu toate acestea, Perju, care a predat drept european la Harvard, declară că orice referendum trebuie respectat, inclusiv cel privind trecerea la un Parlament uninominal. Parlamentizarea actualului regim semiprezidenţial nu este văzută ca o problemă de profesorul de drept constituţional, deşi reducerea prerogativelor preşedintelui ar putea produce „anumite dezechilibre“.

Muzeu al comunismului, la locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu (Adevărul)

Autorităţile din Dâmboviţa au decis să introducă în circuitul turistic locul în care au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, făcând din el un muzeu al comunismului. Zilele acestea, mai mulţi angajaţi ai Complexului muzeal „Curtea Domnească“ renovează fiecare cameră a clădirii, păstrând însă detaliile, inclusiv mobilierul de atunci.
„Vor fi amenajate cele trei spaţii importante pentru procesul soţilor Ceauşescu: camera procesului, biroul comandantului unde s-a făcut şi vizita medicală, precum şi zona din spate a clădirii, unde a fost pusă în aplicare sentinţa“, a explicat Ovidiu Cârstina, director Complexul muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte. Lucrările ar trebui finalizate până la 1 septembrie, atunci când un grup de turişti suedezi şi-a anunţat vizita. Turiştii care vor vizita muzeul de la Târgovişte vor putea vedea inclusiv patul în care s-au odihnit soţii Ceauşescu, precum şi TAB-ul în care au fost ţinuţi de generalul Andrei Kemenici. „Generaţiile care vin după noi vor vrea să vadă acest loc. Vor găsi aici tot ce a fost în momentul execuţiei, inclusiv acel TAB cu care au fost aduşi“, a declarat, Ioan Marinescu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Dâmboviţa.


 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu