Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretul urât al reducerii CAS (România Liberă)

Enel pleacă din România (Jurnalul Naţional) - Condiţia „nenegociabilă” a PNL pentru realizarea fuziunii cu PDL. Cum se va numi viitorul partid? (Gândul) - Cine are cele mai mari şanse să căştige alegerile prezidenţiale din toamnă (Adevărul)

Secretul urât al reducerii CAS (România Liberă)

Premierul Victor Ponta şi majoritatea parlamentară pe care o are în spate sunt conştienţi de nebuloasa în care aruncă economia naţională, odată cu lansarea reducerii CAS fără acoperire bugetară, scrie jurnalistul Laurenţiu Mihu, redactor şef adjunct RL în editorial.
Calculul electoral primează. Cel puţin pentru orizontul 2015-2016, nici Ponta, nici parlamentarii săi şi nici Tăriceanu nu ne pot spune de unde vor suplini golurile create la buget şi nu pot face asta pentru că, efectiv, nu există soluţii.
Gândiţi-vă că numai până la ruperea USL, la finele lui februarie, Guvernul Ponta 2 consumase deja trei reprize de majorări de taxe, deşi programul de guvernare nu vorbea despre aşa ceva.
Absorbţia fondurilor europene rămâne poveste de adormit copiii. Totodată, au crescut şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, deşi aici PSD promisese că vor fi drastic reduse.
Nu în ultimul rând, câteva zile au trecut de când Consiliul Fiscal, o structură-cenzor în raport cu autorităţile guvernamentale, arăta că reducerea CAS la angajator, în condiţiile dorite de Ponta, e la fel de posibilă precum colonizarea planetei Marte în următoarele două minute.

Ponta: „Am discutat de multe ori cu FMI măsura naţionalizării fondurilor private de pensii” (Capital)

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat Capital şi Evenimentul Zilei, că nu va da înapoi cu măsura reducerii contribuţiilor sociale, arătând însă că responsabilitatea găsirii soluţiilor de compensare a efectelor negative pentru buget aparţine viitorului Guvern.
Primul ministru admite că, pentru echilibrarea bugetului public de pensii, s-a disutat de multe ori cu reprezentanţii FMI soluţia naţionalizării fondurilor private de pensii. În opinia sa, o astfel de măsură radicală nu ar fi totuşi necesară dacă s-ar găsi soluţii legale care să determine fondurile private să investească mai mult în economia reală şi mai puţin în titluri de stat. Premierul spune că nu vor fi mărite cote ale principalelor taxe şi impozite, dar nu exclude majorări ale poverii fiscale prin alte schimbări în Codul Fiscal.

Enel pleacă din România (Jurnalul Naţional)

Italienii de la Enel au anunţat că vor să-şi vândă afacerile din România şi Slovacia în cadrul unui plan mai larg de lichidare de active în valoare de 6 miliarde de euro, început în 2013. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro, dar activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro, circa 6 miliarde dolari, la acest program, a anunţat Enel într-un comunicat. Populaţia nu va fi afectată pentru că tarifele sunt negociate până-n 2018. Tarifele ar putea eventual să scadă dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi va aloca mai mulţi bani pentru investiţii.

Condiţia „nenegociabilă” a PNL pentru realizarea fuziunii cu PDL. Cum se va numi viitorul partid? (Gândul)

Liberalii insistă pentru ca noul partid rezultat în urma fuziunii cu PDL să se numească PNL, ameninţând că dacă acest lucru nu se va accepta nu se va realiza nici fuziunea. PDL şi PNL se întâlnesc mâine pentru a tranşa această problemă delicată. Liberalii au declarat pentru gândul că democrat-liberalii vor trebui să răspundă până pe 21 iulie dacă acceptă numele PNL pentru noul partid. Liberalii şi democrat-liberalii au finalizat proiectul de Statut al noului partid, el urmând să fie aprobat de forurile de conducere. Surse din cele două partide au declarat pentru gândul că s-a ajuns la un acord în privinţa existenţei unei structuri bicefale de conducere, ca dreapta să participe la alegerile prezidenţiale ca o alianţă PNL - PDL, iar înregistrarea la Tribunal a noului partid să aibă loc după alegerile prezidenţiale.

Cine are cele mai mari şanse să căştige alegerile prezidenţiale din toamnă (Adevărul)

Adevărul prezintă, luni, primul sondaj independent, realizat de INSCOP la comanda ziarului, despre opţiunile electorale din acest moment în privinţa viitorului preşedinte. Cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta pare marele favorit să-i succeadă lui Traian Băsescu la Cotroceni, deşi, paradoxal, încă nu şi-a anunţat oficial candidatura, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“. Singurul care i-ar putea ţine piept premierului ar fi proaspătul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, aflat şi el, deocamdată, la stadiul de potenţial candidat. În rest, niciun alt nume, fie el de dreapta, de stânga sau independent, nu i-ar putea sufla lui Ponta fotoliul prezidenţial.

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu