Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitura de stat, farfuriile lui Ponta şi lentila varanului (Evenimentul Zilei)

Premierul Ponta anunţă scăderea TVA la pâine la 9% din septembrie (Ziarul financiar) - Elementul – surpriză din dosarul lui Dan Voiculescu (România liberă) - Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie (Adevărul)

Premierul Ponta anunţă scăderea TVA la pâine la 9% din septembrie (Ziarul financiar)

Guvernul condus de Vic­tor Ponta a anunţat ieri că de la 1 sept­embrie TVA la produsele de pani­fica­ţie va fi de 9%, faţă de 24% în prezent. Minusul la buget de 100 mil. lei pentru ultimul trimestru va fi compensat de venituri suplimentare de 300 mil. lei obţinute din creştere de accize la alcool şi introducerea de accize la maşini mari şi bijuterii.
Premierul a mai spus că a negociat un nou acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială şi că astăzi vor fi puse la punct ultimele detalii.
Premierul nu a precizat noua estimare de creştere economică, dar, potrivit analiştilor financiari, creşterea economică de anul acesta s-ar putea situa în 2012 undeva la 2%. Anterior premierul a estimat o creştere economică în primul semestru de 2,6%
În plus, Guvernul rectifică bugetul: ia 900 milioane de lei de la Transporturi şi dă la Sănătate, Dezvoltare şi Justiţie.

Elementul – surpriză din dosarul lui Dan Voiculescu (România liberă)

Mai multe firme au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie că au fost şantajate de ANTENA, fiind obligate să încheie contracte de publicitate pentru a nu le fi terfelită imaginea pe posturile TV ale trustului înfiinţat şi controlat din umbră de Dan Voiculescu, spun surse judiciare. Practic, e vorba de mai multe autodenunţuri.
Scandalul a pornit însă de la denunţul administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, care acuza că era ame­ninţat cu dezvăluiri compromiţătoare dacă nu semna un contract de 35 de milioane de euro în beneficiul Antena TV.
Fondatorul trustului Intact a fost învinuit oficial de procurori de complicitate la şantaj, alături de fiica sa, Camelia Voiculescu şi de directorul Antena T Group, Sorin Alexandrescu, printre alţii.

Lovitura de stat, farfuriile lui Ponta şi lentila varanului (Evenimentul Zilei)

La un an de la mineriada împotriva statului de drept, prim-ministrul Victor Ponta se laudă că a reuşit să lipească la loc ceea ce a făcut ţăndări.
Disperarea lui Dan Voiculescu, care nu a observat că şi-a pierdut o lentilă de la ochelari, ieri, când a sosit la DNA pentru audieri, este cheia în care trebuie privite retrospectiv evenimentele de acum un an şi campania masivă de dezinformare, care a reuşit să manipuleze milioane de români. Miza nu a fost una politică şi nici convingerea liderilor USL că pot conduce mai bine România.
Deranjul s-a produs numai pentru că persoane foarte puternice şi influente, cu mari probleme penale, au crezut că pot să-şi rezolve situaţiile dificile dacă acaparează total puterea în România.
Condamnările emise de magistraţi pe numele unor politicieni importanţi şi dosarele în care sunt cercetaţi alţi potentaţi ne arată că sistemul judiciar nu mai este dispus să renunţe la independenţă atât de uşor. O rezistenţă neaşteptată, care dă mari emoţii personajelor ca Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea.
Editorialul este semnat de Mălin Bot

Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie (Adevărul)

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.
În ipoteza în care România şi-ar schimba forma de guvernământ, 29,9% din populaţie l-ar vedea tot pe Regele Mihai pe tron, acesta fiind urmat de Principesa Margareta, cu un procent de 19%. Personaje ca Prinţul Radu, Prinţul Paul sau Principele Nicolae intră, deocamdată, în marja de eroare, fiind cotaţi sub 3%.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu