Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul „VA FI” care i-a convins pe parlamentari să voteze în unanimitate reducerea CAS (Gândul)

Guvernul completează „foaia A4“ pentru reducerea CAS (Adevărul) - PDL renunță la nume, dar rămâne cu... imnul (Evenimentul Zilei) - Voiculescu: cum a menținut vie rețeaua Securității până acum (România Liberă) - Oamenii din umbră: Gabriel Selischi, personajul-cheie din spatele noilor descoperiri de petrol ale Petrom (Ziarul Financiar)

Programul „VA FI” care i-a convins pe parlamentari să voteze în unanimitate reducerea CAS. Deputat PSD: „Nu mai reţin dacă au prezentat cifre, dar treaba a fost convingătoare” (Gândul)

În timpul discuţiilor de la Cotroceni, pe tema reducerii CAS, premierul Victor Ponta îi spune la un moment dat preşedintelui Traian Băsescu, în absenţa răspunsurilor pe care le cerea şeful statului: „o să lucrăm la toate”. Argumente similare se pot găsi şi în expunerea de motive a legii pe care parlamentarii români au votat-o în unanimitate.Gândul a stat de vorbă cu parlamentarii PSD din comisia de buget din Camera Deputaţilor, for decizional, pentru a-i întreba dacă au solicitat lămuriri suplimentare din partea Ministerului Finanţelor, dar şi dacă şi-ar fi dorit să voteze un proiect de lege cu o expunere de motive mai consistentă, după ce voci din opoziţie au acuzat executivul de o informare greşită a Parlamentului cu privire la impactul măsurii asupra finanţelor publice.

Guvernul completează „foaia A4“ pentru reducerea CAS (Adevărul)

Statul încasează venituri suplimentare de 2,6 miliarde de lei anual din accize şi de 1,5 miliarde de lei din taxa pe construcţii, la care se adaugă peste 40 de miliarde de lei din aplicarea Legii insolvenţei, astfel că golul creat de scăderea contribuţiilor sociale se acoperă lejer, argumentează premierul Victor Ponta.

Codul de etică al lui Macovei, Biblia noului PNL (Adevărul)

Statutul noului partid de dreapta, care va purta tot numele PNL, se bazează pe codul de etică al PDL, promovat de Monica Macovei, care elimină corupţii din partid.  Astfel, principalele victime vor fi liberalii Tudor Chiuariu, Florin Ţurcanu şi Romeo Stavarache.

PDL renunță la nume, dar rămâne cu... imnul (Evenimentul Zilei)

Liberalii și democrat-liberalii au bătut ieri palma pentru denumirea noului partid. Așa cum se prefigura, acesta se va numi PNL. Ca premiu de consolare, noua formațiune va avea imnul și sediul PDL. Mai mult, democrat-liberalii nu s-au arătat foarte deranjați nici de faptul că nu se va mai merge pe un tandem la alegerile prezidențiale, ei pierzând astfel, funcția de premier.

DNA: 10 milioane de euro, prejudiciul de pe urma arendării terenurilor Academiei (România Liberă)

Preşedintele Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române, Bogdan Alexandru, este urmărit penal pentru arendarea preferenţială a mai multor terenuri. Unul dintre acestea, de 2.000 de hectare, a ajuns la GRIVCO, companie fondată de Dan Voiculescu.

Voiculescu: cum a menținut vie rețeaua Securității până acum (România Liberă)

Jurnalista Sabina Fati, redactor şef ajunct RL, scrie astfel în editorial: "Unul din marii capitaliști ai României, Dan Voiculescu, și-a construit aproape întreaga avere cu ajutorul statului, al instituțiilor publice, al banilor europeni și al rețelei pe care a îmbunătățit-o și a conservat-o vreme de 25 de ani. Dan Voiculescu și-a bazat încă de la început afacerile pe întreprinderea fostei Securități, unde a fost repartizat la începutul anilor 1980, iar după căderea regimului Ceaușescu a prosperat folosind mai departe același instrumentar, aceleași reguli și într-o oarecare măsură aceiași oameni. 
Partidul Conservator (PC) a fost conceput ca trambulină pentru lărgirea rețelei subterane, al cărei singur dirijor și beneficiar este Dan Voiculescu. Şeful filialei PC din județul Mureș, Marian Cornaciu, care se ocupă și de companiile de lactate ale lui Voiculescu a mărturisit că pe vremea când derulau „operațiuni de comerț exterior“ înainte de 1989 și el și șeful lui au avut legături cu „ofițerii de Securitate de la Contraspionaj“.
Aceste „legături“ naturale cu rețelele lor configurate și îmbunătățite ulterior au deformat mediul economic autohton în ultimii 25 de ani, lăsându-i pe cei ca Voiculescu să devină atât de puternici încât la o adică să poată da fără probleme chiar o lovitură de stat". Integral în România Liberă.

Oamenii din umbră: Gabriel Selischi, personajul-cheie din spatele noilor descoperiri de petrol ale Petrom (Ziarul Financiar)

Petrom a anunţat ieri o nouă descoperire de petrol, la mică adâncime, în Marea Neagră.  Sonda de explorare Marina 1 are un potenţial de 2.000 de barili pe zi, adică 0,2 mil. do­lari zilnic. Lucrările din zo­nă vor continua, iar inves­ti­ţia totală ar putea ajunge la 100 mil. euro.
Gabriel Selischi, 47 de ani, românul care din septembrie anul trecut are pe mână cea mai mare comoară din porto­fo­liul Petrom, activitatea de explorare şi producţie, spune că pariul Petrom cu Marea Neagră va continua, aceasta fiind zo­na cu un potenţial bun de noi descoperiri.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu