Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La 88 de ani, TORŢIONARUL VIŞINESCU dă cu pumnul ca în tinereţe (Gândul)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cine câştigă din reducerea TVA la pâine la 9% (Jurnalul naţional) - Rectificarea bugetară ne lasă cu groapa în drum (Evenimentul zilei) - Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării? (România liberă)

Mărturia unui comandant de lagăr comunist: „Nu regret nimic“ (România liberă)
Fostul comandant al Coloniei de Muncă de la Periprava, Ion Ficioru, este considerat unul dintre cei mai duri ofiţeri de penitenciare din perioada regimului comunist. După ani de tăcere, Ion Ficioru şi-a prezentat, în exclusivitate pentru „România liberă“, propria versiune despre atrocităţile petrecute în închisorile pe care le-a administrat.
Colonelul în rezervă are 85 de ani, trăieşte în Bucureşti, iar numele lui este vehiculat printre cei 35 de torţionari despre care Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului a anunţat că a declanşat procedurile de investigare, fiindcă ar fi comis crime şi abuzuri în închisorile comuniste. Pentru activitatea sa de comandant de penitenciar primeşte o pensie de 5.100 lei.
La Periprava a fost închis şi Octav Bjoza. Acum în vârstă de 75 de ani, el are o pensie de 1300 lei, la care se adaugă 800 de lei din partea statului despăgubire pentru faptul că a fost deţinut politic.
Gândul prezintă, la rândul său, LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. Faceţi astfel cunoştinţă cu Acest „bătrânel cumsecade” este Alexandru Vişinescu, unul dintre cei mai cumpliţi călăi ai României.
Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a avut o reacţie violentă după ce jurnaliştii l-au confruntat cu materialul publicat de ziarul Gândul şi cu sesizarea penală în care este acuzat oficial de moartea mai multor deţinuţi politici. La 88 de ani, fostul torţionar a dat cu pumnii în jurnaliştii care l-au întrebat despre crimele de la Râmnicu Sărat. "Nu sunt răspunzător. Am îndeplinit o funcţie. Ce vreţi de la mine?"
Dosarele de penitenciar ale lui Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu duc la torţionarul Vişinescu, dezvăluie Gândul.
În tot acest context, Adevărul aduce pe prima pagină O poezie de Nicolae Ceauşescu, scrisă cu mânuţa lui.
Printre curiozităţile oferite de arhivele comunismului, se găseşte şi un efort liric de-al lui Nicolae Ceauşescu: o poezie scrisă olograf de fostul dictator. Dovada unei ,,multilateralităţi geniale“ - s-ar fi conchis, altădată, în cronicile literare. Pe parcursul celor cinci strofe, nu a folosit absolut niciun semn de punctuaţie, cu excepţia unui singur punct, pus la finalul primei strofe.
Poezia nu are nici titlu, nici semnătură. Dar după grafie şi fondul documentar de arhivare în care am găsit-o, e în mod categoric creaţia celui care-a condus România, dictatorial, aproape un sfert de secol.

Cine câştigă din reducerea TVA la pâine la 9% (Jurnalul naţional)

Bugetul ar putea recupera 800 de milioane de lei din reducerea evaziunii fiscale, iar preţul se va reduce cu 0,15 bani.
TVA ar putea fi redusă şi pentru alte alimente, chiar de anul viitor, dacă vor exista condiţii şi dacă măsura aplicată în cazul pâinii se va dovedi una de succes, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

Rectificarea bugetară ne lasă cu groapa în drum (Evenimentul zilei)

Ministerele Muncii, Transporturilor, Agriculturii şi Fon durilor Europene se numără printre perdanţii primei rectifi cări bugetare adoptate de Guvern anul acesta.
Nu prea mai sunt bani pentru marile proiecte de investiţii, cum sunt autotrăzile, linia de metrou Drumul Taberei–Universitate sau reabilitarea căii ferate Braşov-Curtici, care face parte din coridorul IV paneuropean.
În plus, la rectificare, s-a tăiat o treime din bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Acest fapt va conduce la blocarea mai multor proiecte. Spre exemplu, anul trecut au fost oprite lucrările la centura Bucureştiului, tot din lipsa banilor, iar şoseaua arată, pe anumite bucăţi, ca după bombardament.

Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării? (România liberă)

Cu greu găseşti în fruntea ţării o persoană mai necarismatică şi mai controversată decât Gabriel Oprea, un general avansat la foc automat şi şef al unuia dintre partidele de neînţeles din România, UNPR, scrie redactorul şef adjunct, Gabriel Bejan.
Nu este nimic neobişnuit ca premierul să plece în concediu, numai că, din cauza modului iresponsabil în care acesta şi-a ales adjuncţii, s-a trezit acum în faţa unei mari probleme: să-l lase în fruntea Guvernului pe Liviu Dragnea, proaspăt chemat la DNA şi care, în viitorul apropiat, va fi trimis probabil în judecată pentru fraude la referendum? La grijile pe care le are acum Dragnea pe cap, numai la treburile guvernării nu se poate gândi, asta e clar. A doua variantă ar fi fost să-l lase pe liberalul Daniel Chiţoiu, dar cum relaţiile dintre cele două partide nu mai sunt aşa de bune, a căzut şi aceasta. Ponta a ales, iată, a treia soluţie şi i-a dat „puteri depline” lui Gabriel Oprea, cel evaluat şi reevaluat, periodic, de preşedinte. Numai în pielea lui Ponta să nu fii acum. Dacă după ce se întoarce din concediu descoperă că „domnul Oprea” i-a predat guvernarea lui Traian Băsescu? întreabă editorialistul.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu