Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE: Niciun român nu se afla la bordul avionului prăbuşit în Ucraina (Jurnalul Naţional)

Istoria se repetă: Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili (Adevărul) - Sondaj BCS: Ponta şi Iohannis, în finala prezidenţială (Evenimentul Zilei) - Noul vicepremier, între probleme cu legea și o farsă de zile mari (România Liberă) - CEDO a condamnat România în cazul Valentin Câmpeanu, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi, decedat în condiţii suspecte în urmă cu 10 ani (Gândul)

MAE: Niciun român nu se afla la bordul avionului prăbuşit în Ucraina (Jurnalul Naţional)

Ministerul Afacerilor Externe al României informează, într-un comunicat, că, "în urma verificărilor întreprinse de Celula de criză, de la momentul convocării acesteia la nivelul Centralei MAE şi până în acest moment, nu se confirmă prezenţa niciunui cetăţean de naţionalitate română pe lista pasagerilor aeronavei de linie "Boeing 777" aparținând companiei „Malaysia Airlines” care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur şi care s-a prăbuşit în estul Ucrainei". În total, 298 de persoane şi-au pierdut viaţa. Naţionalitatea a circa 50 de pasageri nu a fost stabilită pentru moment.
Avionul companiei Malaysia Airlines, un Boeing 777 decolat de pe aeroportul din Amsterdam în direcţia Kuala Lumpur, a dispărut de pe radar la 10.000 de metri altitudine şi s-a prăbuşit în apropierea oraşului Şahtarsk, nu departe de graniţa cu Rusia, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.
Autorităţile de la Kiev şi insurgenţii se acuză reciproc că se află la originea tirului cu rachetă ce a cauzat incidentul, fără să existe dovezi materiale care să sprijine vreuna dintre ipoteze.

Istoria se repetă: Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili (Adevărul)

Nu e pentru prima dată când un avion commercial e atacat, iar oamenii nevinovaţi îşi pierd vieţile.
La 3 iulie 1988, un Airbus A300, aparţinând companiei Iran Air, a decolat din Bandar Abbas cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite). Aeronava era încă în faza de decolare, când o navă americană de război, USS Vincennes, a doborât-o cu o rachetă, deasupra Golfului Persic.  Americanii au susţinut că au confundat Airbusul A300 cu un avion de război F-14! Mai mult, ei au spus că li s-a părut că avionul era în coborâre pentru a bombarda nava, pe când zborul 655 era în urcare! SUA nu şi-au cerut niciodată scuze pentru doborârea avionului, iar echipajul navei USS Vincennes a primit medalii şi distincţii pentru curaj şi servicii extraordinare, la revenirea în State!   Dintre cei 290 de pasageri aflaţi la bord, 66 erau copii. În 1996, SUA le-au plătit familiilor victimelor sume cuprinse între 150.000 şi 300.000 de dolari, drept despăgubire.

Sondaj BCS: Ponta şi Iohannis, în finala prezidenţială (Evenimentul Zilei)

Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale arată că Victor Ponta conduce plutonul candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al României.
Potrivit datelor rezultate, Victor Ponta ar fi votat de 39,4% dintre persoanele intervievate. Pe locul doi se situează Klaus Iohannis (PNL-PDL) cu 33,3%, urmat fiind de Cristian Diaconescu (PMP) cu 8%. Călin Popescu Tăriceanu este cotat cu 6,5%.
Sondajul evidenţiază că Victor Ponta este votat cu precădere de pensionari (52%), persoanele din mediul rural (47%), casnice sau şomeri (39%), în timp ce Klaus Iohannis are cele mai multe voturi din partea angajaţilor în mediul privat (41%).

Noul vicepremier, între probleme cu legea și o farsă de zile mari (România Liberă)

În locul lui Kelemen Hunor, desemnat prezidenţiabilul UDMR, a fost propusă ca ministru al Culturii şi vicepremier Rozalia Biro. Senatorul de Bihor, care este şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, a scăpat în urmă cu o săptămână de un dosar de corupţie.  Rozalia Biro a scăpat de acuzaţia de conflict de interese doar pentru că fapta a fost incriminată patru luni mai târziu.

CEDO a condamnat România în cazul Valentin Câmpeanu, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi, decedat în condiţii suspecte în urmă cu 10 ani (Gândul)

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România în dosarul Valentin Câmpeanu vs. România. În acest caz, Centrul pentru Resurse Juridice a dat în judecată statul pentru că nu ar fi anchetat în mod riguros moartea lui Valentin, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi intelectuale, infectat cu HIV, care a dedecdat în condiţii suspecte în 2004 într-un spital de psihiatrie.
Potrivit CRJ este primul caz adus în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte decesele pacienţilor şi este, totodată, primul caz în care se ridică problema accesului la justiţie a persoanelor cu dizabilităţi mintale, închise în instituţii şi lipsite de reprezentant legal.
Curtea a constat că autorităţile române nu au efectuat o investigaţie adecvată în acest caz. CEDO a constat încălcarea a articolului 2, dreptul la viaţă şi articolul 13, dreptul la remedii eficiente.