Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât mai costă principiile pe piaţa liberă? (Adevărul)

Cine va achita nota de plată a disputei: uite CAS, nu e CAS? (Capital) - Cei 100 de traseiști care l-au ținut pe Ponta la putere (România Liberă) - Microbuzul, o producţie de televiziune a Casei de filme Palatul Victoria: ce s-a tăiat la montaj (Gândul) - Iacobescu demolează clanul Băsescu (Jurnalul Naţional)

De unde vine „laşitatea” Europei faţă de Rusia (Adevărul)

Dincolo de dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, Europa şi Rusia sunt legate de comerţul bilateral în valoare de sute de miliarde de euro, iar aplicarea unor sancţiuni economice pentru ruşi ar afecta fără îndoială şi economia UE. Rusia este al treilea partener comercial al UE, după China şi Statele Unite ale Americii. De cealaltă parte, pentru ruşi, UE ocupă primul loc în rândul partenerilor comerciali. Valoarea schimburilor totale între cele două blocuri a atins în 2013 valoare de 306,8 miliarde de euro.
Cât mai costă principiile pe piaţa liberă? se întreabă în Adevărul jurnalistul Mircea Vasilescu. În opinia sa, "Putin îşi face de cap, iar ţările din UE se poartă ca nişte copii care dau vina unul pe altul... Francois Hollande şi-a motivat decizia de a livra Rusiei nava militară prin faptul că, alminteri, ar trebui returnaţi Kremlinului 1,1 miliarde euro. Atât costă renunţarea la principii şi valori? Căci dinspre noi, esticii care ştim ce a însemnat, până în 1989, solidaridarizarea Occidentului, aşa se vede. Ar fi păcat ca principiile şi libertăţii fundamentale să fie asfixiate de gazul rusesc".

Băsescu respinge reducerea CAS „Eu plec și rămâne anul 2015, pe care populația trebuie să-l suporte” (Evenimentul Zilei)

Șeful statului a explicat că a retrimis Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS-ului întrucât nu dorește să pună în pericol plata pensiilor. „Guvernul nu are soluții viabile, iar populația va suporta, în 2015, consecințele”, a declarat Traian Băsescu. El a explicat că tot nu a primit de la guvern un document cu sursele de finanțare a măsurii.

Cine va achita nota de plată a disputei: uite CAS, nu e CAS? (Capital)

Scăderea CAS, fără măsuri majore de compensare, va umfla deficitul la peste 3% din PIB, dublu faţă de ţinta pentru 2015. Indiferent ce decizii se vor lua, nota de plată va fi în contul tuturor.

Cei 100 de traseiști care l-au ținut pe Ponta la putere (România Liberă)

De la alegerile parlamentare din 2012 până în prezent, 70 de deputați și 28 de senatori au migrat politic cel puțin o dată, schimbând partidul sau devenind independenți. La fel ca în legislatura trecută principalii beneficiari au fost politicienii aflați la putere, PSD luând partea leului la capitolul racolări. Cu parlamentarii racolați de la PP-DD și cu ajutorul UDMR, Ponta și-a păstrat majoritatea și după destrămarea USL, alianța care câștigase alegerile din 2012. Racolările plus o înțelegere formală cu PP-DD i-ar permite lui Victor Ponta să își păstreze majoritatea parlamentară chiar și în cazul în care UDMR părăsește guvernarea.

Microbuzul, o producţie de televiziune a Casei de filme Palatul Victoria: ce s-a tăiat la montaj (Gândul)

Un an a trecut de când, de peste stradă, de la masa Guvernului, se proiecta deja ceremonia. 16 milioane de euro ajungeau atunci la Ministerul Dezvoltării pentru 600 de microbuze care să pice la ţanc, în anul cu alegeri prezidenţiale. Scopul, unul nobil: transportul elevilor de la sate până la şcoală. Douăsprezece luni mai târziu, 100 de maşini galbene cu inscripţia "Achiziţionat de Guvernul României prin MDRAP" s-au aliniat, pe timp de noapte în Piaţa Victoriei să le găsească zorii, premierul, miniştrii, televiziunile. Vor fi, într-o lună, 600 şi, peste altele trei, promisiuni de încă 650. Guvernul Ponta 3 abia se încălzeşte.

Iacobescu demolează clanul Băsescu (Jurnalul Naţional)

Eugen Iacobescu, procurorul scos forţat la pensie în 2011, după ce a ajuns cu ancheta Bercea Mondial la familia preşedintelui Băsescu, face dezvăluiri devastatoare pentru gradul de corupţie din sistemul de Justiţie.
Într-un interviu de o oră şi jumătate la Antena 3, el a prezentat modul total abuziv în care a fost înlăturat în martie 2011 din anchetă, presiunile extraordinare la care a fost supus pentru a închide dosarul lui Bercea Mondial. Fostul procuror a reuşit, în pofida piedicilor, să adune probe relevante care demonstrau că Bercea Mondial a alimentat cu 2 milioane de euro un circuit de relaţii prin care îşi asigura protecţia de la cel mai înalt nivel.

Performerii crizei: 67 de firme au crescut în cinci ani de la 7,7 mld. euro la 25 mld. euro (Ziarul Financiar)

O treime din companiile cu cele mai mari creşteri provin din sectorul auto, a cărui producţie s-a triplat în criză.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu