Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cacealmaua facerii de bine (Gândul)

Ponta: Voi candida la Preşedinţie (Adevărul) - Fuziunea PNL-PDL, cursă cu obstacole (Evenimentul Zilei) - Decizia pentru Comarnic -Braşov se mută la toamnă (Ziarul Financiar) - Refugiat în România: „În Siria ne tăia capul pe loc, aici murim încet“ (România Liberă)

Ponta: Voi candida la Preşedinţie (Adevărul)

Premierul Victor Ponta a anunţat oficial că va candida la alegerile prezidenţiale în emisiunea Adevărul Live. Şeful PSD s-ar fi temut de o competiţie electorală cu Crin Antonescu, însă decizia PNL de a-l desemna pe Klaus Iohannis prezidenţiabil „i-a luat o piatră de pe inimă“.   Premierul a susţinut că baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, nu a fost în biroul său pentru a face trafic de influenţă. „Au fost alţii“, a mai spus Ponta.

Cacealmaua facerii de bine (Gândul)

"AMR: 21 de săptămâni, 3 zile, 1 oră, 38 de minute, 17 secunde. Premierul Victor Ponta numără, pe Facebook, timpul care a mai rămas până la plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni şi instalarea sa în fotoliul de preşedinte, cald încă. Este atât de sigur că domnia sa îi va succede în funcţie, încât şi-a desemnat deja înlocuitorii la conducerea PSD şi a Executivului, aranjând ca alianţa la guvernare să se menţină până în 2016", scrie jurnalista Rodica Ciobanu.
"Cu reducerea CAS, teoretic s-a terminat după ce preşedintele Băsescu a trimis legea spre reexaminare Parlamentului, cerându-i să o amâne până la 1 ianuarie 2015, când guvernul va şti mai bine cum stă cu bugetul. De ce nu convoacă PSD, urgent, Parlamentul să respingă cât ai bate din palme, obiecţiile preşedintelui şi să-l adopte din nou? De ce zice dl Ponta că preşedintele va ataca legea la Curtea Constiţională, când nu sunt temeiuri pentru aceasta, iar dl Băsescu nu pomeneşte nimic? De ce preconizează că măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie sau înlocuită cu alta?
Poate fiindcă nu au avut niciodată de gând să o pună în practică anul acesta, ştiind că nu pot umple gaura din bugetul asigurărilor sociale. Este posibil să fi asistat, aşadar, la comedia „Noi vrem să facem bine, Băsescu nu ne lasă”, pe care dl Ponta, cu unele variaţiuni, a jucat-o de mai multe ori. Cu cât PSD va întârzia mai mult readoptarea legii privind reducerea CAS, cu atât va credita ideea că orice facere de bine anunţată de prezidenţiabilul Ponta este o cacealma".

Fuziunea PNL-PDL, cursă cu obstacole (Evenimentul Zilei)

Congresul comun al PNL și PDL urmează să aprobe mâine fuziunea dintre cele două partide și alcătuirea, între timp, a Alianței Creștin Liberale. În așteptarea momentului, tensiunea crește. Una dintre probleme este că în afara celor doi candidați la președinție acceptați oficial, Cătălin Predoiu (PDL) și Klaus Iohannis (PNL), mai sunt cel puțin doi care insistă să fie incluși în sondajul ce va determina prezidențiabilul alianței: Monica Macovei și Mihai Răzvan Ungureanu.

Decizia pentru Comarnic -Braşov se mută la toamnă (Ziarul Financiar)

Promisiunea fostului ministru al transporturilor Dan Şova de a semna contractul pentru construirea în concesiune a autostrăzii Comarnic - Braşov în această vară este complet anulată de actualul ministru al transporturilor Ioan Rus, care spune că abia la toamnă se va lua decizia cu privire la semnarea contractului sau reluarea licitaţiei.
Dacă licitaţia va fi reluată, atunci autostrada Comarnic - Braşov s-ar putea îndrepta pentru a treia oară către un eşec, având în vedere că statul a mai încercat să o construiască în concesiune sau în parteneriat public-privat de două ori în ultimul deceniu, în 2004 şi 2010, însă de fiecare dată proiectul nu a mai fost dus până la capăt.

Refugiat în România: „În Siria ne tăia capul pe loc, aici murim încet“ (România Liberă)

Izgoniţi de războiul care le dezbină ţara, refugiaţi sirieni şi repatriaţi români caută salvarea în România. Aici găsesc însă o ambasadă ostilă, un ajutor infim din partea statului  oman şi condiţii mizere în centrele pentru migranţi. Dacă în 2009 niciun cetăţean sirian nu cerea azil în România, în 2013 cifra a urcat la 894.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu