Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scut de inundaţii de 17 miliarde euro (Jurnalul Naţional)

La cine poate apela România în caz de dezastre civile? (Adevărul) - Efectele politice ale asocierii dintre Ponta și inundații (România Liberă) - Dublă țeapă la Oprescu: Bucureștiul riscă să rămână și fără Primărie, și fără bani (Evenimentul Zilei)

Scut de inundaţii de 17 miliarde euro (Jurnalul Naţional)

Bilanţul inundaţiilor din ultimele zile este dramatic: zece judeţe afectate, 63 de localităţi în care s-a intervenit, 400 de persoane salvate de furia apelor, o persoană decedată şi patru dispăruţi, peste 1.100 de case inundate. Administraţia Naţională Apele Române vorbeşte despre debite istorice cu posibilitatea de repetare o dată la 200 de ani. Un alt bilanţ arată că 2.200 pompieri, jandami şi poliţişti au intervenit pentru salvarea oamenilor, şase elicoptere SMURD au acţionat acolo unde a fost nevoie iar Armata aşteapă ordinul să intervină.
În vâltoarea evenimentelor, nimeni nu face referire la un planul care ar trebui să scape România de efectele dramatice ale inundaţiilor. Un plan complex cu o finanţare de 17 miliarde de euro, cerut de Uniunea Europeană, care ar fi trebuit să se aplice din 2010 cu termen de finalizare 2035. Valoarea întregului program va avea un nivel redus cu 8 miliarde de euro faţă de estimările iniţiale. De atunci s-au perindat mai multe guverne. O tăcere suspectă s-a aşternut asupra strategiei, sumele cheltuite şi nivelul de implementare a măsurilor nu sunt parcă urmărite de nimeni. Şedinţa de Guvern de astăzi va analiza acest program pe care s-a aşternut praful?

La cine poate apela România în caz de dezastre civile? (Adevărul)

Corespondentul la Bruxelles al ziarului, Cristian Unteanu,  precizează că este “o întrebare strict teoretică, deoarece, în acest moment, ţara noastră nu a cerut intervenţia organismelor europene specializate sau/şi activarea unor operaţiuni de sprijin, sursele consultate la Bruxelles afirmând că omologii români au estimat că există suficiente resurse naţionale pentru a ţine situaţia sub control.
Bugetul total al UE pentru acţiuni umanitare este de aproximativ 1 miliard de euro anual.  O ţară afectată de un dezastru natural are la dispoziţie o perioadă de 12 săptămâni de la data primelor pierderi economice produse de dezastrul respectiv pentru a transmite o cerere de ajutor, existând definiţii extrem de precise pentru ceea ce înseamnă „dezastru natural major“.
Dacă România doreşte să apeleze la solidaritatea şi banii europeni, poate s-o facă“ mai scrie în Adevărul Cristian Unteanu.

Efectele politice ale asocierii dintre Ponta și inundații (România Liberă)

Premierul a încercat să profite electoral de inundațiile din ultimele zile, în vederea campaniei pentru alegerile prezidențiale. Analiștii contactați de „România liberă“ cred că echipa din jurul premierului și-a asumat un risc. Însă, PSD are suficiente resurse pentru a avea câștig de cauză.

Dublă țeapă la Oprescu: Bucureștiul riscă să rămână și fără Primărie, și fără bani (Evenimentul Zilei)

În momentul de față, Primăria Municipiului București „locuiește fără forme legale” în clădirea de pe cheiul Dâmboviței, vizavi de căminele studențești din Regie. Motivul: contractul de chirie a expirat, iar proprietarii nu mai vor să prelungească actul decât în anumite condiții, care ar fi în defavoarea Primăriei. Concret, s-ar putea pierde 52,9 de milioane de lei, banii plătiți pe chirie, care ar fi trebuit considerați drept avans pentru cumpărarea sediului. Cum s-a ajuns la această situaţie şi ce scrie în documentele obţinute de EVZ, aflaţi din ziar.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu