Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Potopul. Defrișările ilegale încep să-și arate efectele (România Liberă)

Claudiu Manda va fi propus ministru al Bugetului, după ce Liviu Voinea va deveni viceguvernator al BNR (România Liberă) - Detaliul pe care Ponta l-a „uitat” la rectificarea bugetară (Gândul) - Ponta vrea să amnistieze pensiile falsificate (Evenimentul Zilei) - Concurenţă pentru CFR Călători: de la 1 august, vom merge la mare mai ieftin. Bonus, internet gratuit (Adevărul)

Potopul. Defrișările ilegale încep să-și arate efectele (România Liberă)

Cauza principală a inundaţiilor care au lovit în aceste zile judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş o reprezintă scurgerile de pe versanţi în urma ploilor abundente. Alte judeţe ameninţate sunt Alba, Cluj, Maramureș, Harghita, Covasna, Bacău, Suceava şi asta pentru că, din cauza defrişărilor care au avut loc aici, apele pot forma viituri nimicitoare.
Fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a confirmat pentru România liberă situaţia dezastruoasă din zonele afectate de inundaţii. Potrivit fostului demnitar, sunt perimetre în care, într-un an și jumătate, s-au cărat peste 6.000 de camioane încărcate cu lemn. Acestea sunt date pe care autoritățile centrale le știu, în urma controalelor. Fostul ministru a spus clar că localnicii nu au capacitatea de-a exploata lemn într-o cantitate atât de mare. Există, în schimb, o adevărată mafie a lemnului, cu capacități imense de tăiere și transport a arborilor hăcuiți fără milă.

Claudiu Manda va fi propus ministru al Bugetului, după ce Liviu Voinea va deveni viceguvernator al BNR (România Liberă)

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, la Digi 24, că îl va propune pe deputatul PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe, pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului.
Ponta îi va trimite președintelui propunerea de numire vineri dimineață.
Postul de ministru deleget pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, va fi vacantat deoarece Voinea urmează să ocupe un post de viceguvernator la Banca Naţională.

DETALIUL pe care Ponta l-a „UITAT” la rectificarea bugetară (Gândul)

Reducerea CAS nu apare în proiectul de rectificare a bugetului pe 2014. Mai mult, Guvernul a ”prins” în forma actuală a proiectului veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, cele care ar fi trebuit să acopere gaura de 850 de milioane de lei generată de reducerea contribuţiilor din octombrie. Prin urmare, dacă reducerea CAS va fi aplicată, aşa cum promite executivul, măsura nu are acoperire în bugetul actual. Avertizările aparţin Consiliului Fiscal care atrage totodată atenţia că rectificarea este uşor negativă, nu pozitivă, cum a fost prezentată de premier. Mai exact, o serie de modificări contabile au majorat artificial veniturile care, în esenţă, au fost revizuite în scădere cu 128 de milioane de lei. Un alt aspect semnalat de Consiliu este scăderea eficienţei colectării, evidentă la o trecere în revistă a sumelor încasate efectiv şi cele propuse în programul pe anul în curs.

Ponta vrea să amnistieze pensiile falsificate (Evenimentul Zilei)

Sinuciderile din rândul pensionarilor care au obținut prin fraudă pensii mai mari l-au făcut pe premier să ceară o lege prin care aceștia nu mai trebuie să restituie banii. DNA a declanșat o anchetă amplă privind modul în care au fost întocmite unele dosare de pensii pentru handicap, de pensii pe caz de boală și de ajutoare sociale. Acest fapt a declanșat în ultima perioadă cinci sinucideri din rândul pesionarilor în dosarele cărora se descoperiseră nereguli și care fuseseră chemați la audieri la sediul DNA.

Concurenţă pentru CFR Călători: de la 1 august, vom merge la mare mai ieftin. Bonus, internet gratuit (Adevărul)

Începând de vineri, 1 august, până la 13 septembrie, un nou operator de transport feroviar de călători – Softrans – va intra în forţă pe ruta Bucureşti-Constanţa. Călătoria este cu 20 de lei mai ieftină decât la CFR Călători, iar trenurile private au internet gratuit. Biletele se pot procura la urcare sau online.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu