Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta încheie oficial pactul de coabitare cu Băsescu. Reacția președintelui (România Liberă)

Dovada că Dan Voiculescu știa cât valorează terenul pentru care e judecat în dosarul ICA (Evenimentul Zilei) - Pachetul de bază n-a eliminat haosul din spitale (Adevărul) - Cadoul candidatului Ponta pentru 19.000 de cântăreţi bisericeşti: o ordonanţă de urgenţă aprobată în secret (Gândul) - Viziunea guvernului: Salariile românilor vor scădea, în 2014! (Capital)

Ponta încheie oficial pactul de coabitare cu Băsescu. Reacția președintelui (România Liberă)

Premierul Victor Ponta i-a transmis, miercuri seară, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îl informează că pactul de coabitare nu mai este valabil. Scrisoarea a fost trimisă în urma declaraţiilor de marţi ale preşedintelui, care a susținut că pactul ar fi reprezentat "o păcăleală". După primirea scrisorii, președintele Traian Băsescu i-a "recomandat" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României".
Documentul a fost semnat de cei doi oficiali în decembrie 2012 și era destinat „păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări” şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin „armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului”.

Dovada că Dan Voiculescu știa cât valorează terenul pentru care e judecat în dosarul ICA (Evenimentul Zilei)

O Hotărâre de Guvern din 2002 a stabilit, pentru terenul de pe malul lacului Băneasa, o valoare de zeci de ori mai mare decât a plătit Grivco un an mai târziu, în 2003. Evenimentul Zilei vă prezintă, în exclusivitate, dovada că toate autorităţile statului, inclusiv Guvernul Năstase, ştiau că preţul plătit de Grivco pentru a deveni proprietarul absolut al terenului de sub Institutul de Cercetări Alimentare (ICA ) a fost o pomană pentru Dan Voiculescu.

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu (Adevărul)

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Pachetul de bază n-a eliminat haosul din spitale. Managerul Spitalului Universitar: „Medicina nu înseamnă statistică!” (Adevărul)

La o lună de la implementare, bolnavii încă dau buzna la camerele de gardă şi nu la medicul de familie ori cel din ambulatoriul de specialitate. Pacienţii nu s-au obişnuit încă cu noul traseu de urmat, iar medicii din ambulatoriul de specialitate sunt năuciţi. Nu doar că bolnavii nu stau la coadă la cabinetele lor, dar casele de sănătate le decontează serviciile mult sub valoarea reală a acestora. Singurul avantaj al noului sistem pare să fie numărul mai mic de pacienţi care sunt internaţi în regim de spitalizare continuă.

Cadoul candidatului Ponta pentru 19.000 de cântăreţi bisericeşti: o ordonanţă de urgenţă aprobată în secret (Gândul)

La două zile după lansarea oficială a candidaturii pentru funcţia de preşedinte al României, cu tema apartenenţei sale la religia ortodoxă în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o ordonanţă de urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere. Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fără dezbatere publică şi fără a fi anunţat de Guvern nici înainte, nici după şedinţa în care s-a adoptat. Lăsată timp de mai multe luni în aşteptare, problema cântăreţilor s-a rezolvat la urgenţă după ce aceştia au făcut demersuri către autorităţile bisericeşti superioare.

Viziunea guvernului: Salariile românilor vor scădea, în 2014! (Capital)

Câştigul salarial mediu brut va fi mai mic, în 2014, decât s-a crezut în toamna anului trecut când s-a făcut bugetul naţional. În proiectul de rectificare, Finanţele arată că a avut loc "o revizuire în scădere" a acestuia. Reducerea este aşteptată pentru a doua jumătate a anului, de vreme ce, în primele cinci luni, câştigul salarial mediu brut a depăşit atât valoarea de anul trecut, cât şi pe cea prognozată.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu