Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Potera fiscală ia urma bogătaşilor de top (Adevărul)

Mesajul lui Crin Antonescu pentru DNA: „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere!” (Evenimentul Zilei) - Pe "autostrăzile" României se plimbă doar hârtiile şi funcţionarii (Jurnalul naţional) - Dărâmă zidul (Gândul) - Unde îşi lasă bucureştenii banii în Centrul Istoric (Capital)

Potera fiscală ia urma bogătaşilor de top (Adevărul)

Persoanele fizice care afişează averi considerabile vor fi somate de Fisc să-şi declare bunurile din proprietate, banii din conturi, datoriile şi cheltuielile. Criteriile după care vor fi selectate „victimele“ sunt misterioase.
De la terenurile, clădirile, maşinile şi alte bunuri din proprietate (chiar şi animalele de rasă) – care sunt, de regulă, la vedere – până la cele mai puţin vizibile, cum ar fi poliţele de asigurare, banii din conturi sau diverse active cu valori de peste 10.000 de lei, toate vor fi trecute într-o declaraţie „de patrimoniu şi venituri“ al cărei formular a fost publicat luni pe site-ul Finanţelor sub formă de proiect.

Mesajul lui Crin Antonescu pentru DNA: „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere!” (Evenimentul Zilei)

Revenit din concediul de odihnă, într-o stare de nervozitate evidentă, lui Crin Antonescu i-a căşunat pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El reproşează DNA că dă prioritate dosarelor în care sunt implicaţi membri PNL.
În loc să le ceară liberalilor s-o lase mai moale cu transformatoarele, locuinţele de serviciu şi contractele de asfaltare, Crin Antonescu anunţă că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va fi interpelat, la începutul sesiunii parlamentare, în legătură cu activitatea DNA. Ministrului i se cere să prezinte o statistică oficială cu dosarele aflate în ancheta DNA, ierarhizate în funcţie de partid. Ce se va întâmpla imediat după ce Crin Antonescu va avea această statistică? Va cere DNA să respecte un algoritm politic echitabil?
În nicio ţară civilizată nu există politicieni care să ceară procurorilor să ancheteze dosarele de corupţie într-o anumită ordine, sau orientându-se după culoarea politică a celor vizaţi. Drept urmare, cred că oficialii de la Bruxelles se vor cruci încă o dată când vor afla de ultimul derapaj al prezidenţiabilului USL, scrie Silviu Sergiu în editorialul EVZ.

Pe "autostrăzile" României se plimbă doar hârtiile şi funcţionarii (Jurnalul naţional)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Ministerul Transporturilor, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional “Transport”. Ce au toate în comun? Un singur lucru - construcţia de autostrăzi şi reabilitarea drumurilor naţionale. 4 structuri, mii de angajaţi şi doar 30 de kilometri de autostradă inauguraţi în 2013.

Dărâmă zidul (Gândul)

Gândul susţine dărâmarea zidului care înconjoară Palatul Parlamentului şi redarea „curţii” Palatului către cetăţeni. Cele peste 30 de hectare de spaţiu verde, îngrădite de un zid de beton şi apărate cu arma la picior, trebuie să se transforme în parc public.
Redactorul şef Florin Negruţiu aduce argumente:
Într-o ţară care-şi urăşte aleşii şi în care aleşii îi urăsc pe alegători, este de datoria parlamentarilor care vor să schimbe această imagine să-şi lege numele de un act istoric de restituire urbană.
Într-un oraş sufocat de betoane, de construcţii haotice, de demolări ale caselor boiereşti, de spaţii de birouri proiectate de toţi picaţii de la Arhitectură, e de datoria arhitecţilor oneşti şi talentaţi să vină cu cea mai bună soluţie pentru redarea acestui spaţiu către locuitori.
Într-o Capitală în care spaţiile verzi se restrâng, în care praful ne omoară plâmânii şi ochii, în care maşinile sunt parcate pe trotuar şi pietonii merg pe mijlocul străzii, e de datoria primarului general să facă un parc adevărat – primul după 1989 – în care bucureştenii să-şi plimbe copiii, să alerge şi da, să calce pe iarbă.