Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În USL, câştigă PSD, pierde PNL (România liberă)

De ce plăteşte PNL păcatele guvernării USL (Evenimentul Zilei) - UE, cu ochii pe DNA (Jurnalul naţional) - Ce aduce bun şi rău 1 septembrie, ziua marilor schimbări la portofel (Adevărul)

În USL, câştigă PSD, pierde PNL (România liberă)

O mare parte dintre social-liberali se află în aceste zile pe litoral, unde Crin Antonescu ar urma să fie reconfirmat drept prezidenţiabilul USL. Un sondaj publicat ieri arată însă că liberalul are puţine motive de optimism.
Barometrul de opinie realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI) arată că liderul PNL, Crin Antonescu, stă prost la capitolul încrederea populaţiei, fiind doar pe locul patru, după Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi Victor Ponta. Iar distanţa este mare: 26 de procente între primul clasat şi prezidenţiabilul USL (Isărescu - 56%, Antonescu - 30%). Cifrele nu fac decât să reaprindă discuţiile despre cât de potrivit este liderul liberal pentru a fi susţinut de USL la prezidenţialele din 2014 şi să dea apă la moară celor care spun că PSD trebuie să aibă candidat propriu, fie în persoana primarului Oprescu, fie a premierului Ponta.

De ce plăteşte PNL păcatele guvernării USL (Evenimentul Zilei)

PNL nu s-a făcut remarcat prin vreo iniţiativă liberală în guvernul Ponta, dominat de ideologii de stânga.
Insistenţa cu care PNL l-a menţinut în guvern pe Relu Fenechiu, până în momentul în care acesta a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, a creat impresia că acest partid îi protejează şi îi promovează pe corupţi.
EVZ reaminteşte cazul fostului ministru al culturii, Mircea Diaconu, care a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, dar si al fostului ministru delegat Victor Paul Dobre prins în scandalul fraudelor de la referendumul de demitere a preşedintelui.

UE, cu ochii pe DNA. Rernate Weber cere procurorilor anticorupţie să demonstreze că nu aplică legea selectiv (Jurnalul naţional)

Europarlamentarul PNL Renate Weber susţine că DNA este lipsită de imparţialitate şi arată că multe dintre acţiunile procurorilor anticorupţie au o ţintă politică. Weber consideră că DNA ar trebui să demonstreze că lupta împotriva corupţiei este una generală şi nu selectivă, pe baza unor criterii politice.

1 septembrie, ziua schimbărilor (Adevărul)

În prima zi de toamnă intră în vigoare mai multe acte normative care vor modifica regimul taxelor, având drept consecinţe scumpiri, ieftiniri, tăieri sau adăugări de facilităţi.
Mult-aşteptata reducere a TVA la pâine, batoane şi covrigi de la 24% la 9% va avea drept consecinţe reducerea evaziunii fiscale, o posibilă ieftinire cu cel mult 15% a pâinii şi o scădere temporară a veniturilor la buget. Guvernul mizează cel mai mult pe reducerea evaziunii, se aşteaptă la ieftiniri, iar pentru a compensa pierderea bugetară a crescut accizele la alcool, ceea ce înseamnă că evaziunea se va muta în industria rafinării şi procesării alcoolului.
Veniturile suplimentare din creşterea accizelor la alcool, produse de lux şi motoare de mare capacitate sunt estimate la 300 de milioane de lei pentru anul curent. În schimb, impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9% a fost calculat la 100 de milioane de lei.
Tot de la 1 septembrie, preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat în funcţie de lungimea traseului şi de rangul trenului, cu până la 10%.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu