Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniţi Salvăm şoricelul din rotiţă (Adevărul)

Statul de drept, suspendat 45 de zile. Protest în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de ORDONANŢA TRASEIŞTILOR (Gândul) Codruț Sereș: "Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Dan Voiculescu la GRIVCO, în 2009" (EVZ) - Se schimbă calculul accizelor în 2015: Se va ieftini benzina? Două posibile scenarii (Capital) - NONSENS: Autorităţile se laudă cu programe precum „Cornul şi laptele” pentru creşterea natalităţii (România Liberă)

Statul de drept, suspendat 45 de zile. Protest în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de ORDONANŢA TRASEIŞTILOR (Gândul)

Aproximativ 200 de persoane au participat în Bucureşti, în Piaţa Universităţii, la un protest faţă de ordonanţa traseiştilor. Manifestările au fost anunţate de comunitatea „Uniţi Salvăm” care a mobilizat anul trecut peste 10.000 de oameni pentru a protesta faţă de legea care permitea exploatarea cu cianuri a aurului de la Roşia Montană. Protestul „Spunem NU traseismului politic" a început la ora 16.00, în Piaţa Universităţii. La evenimentul creat pe Facebook îşi anunţaseră prezenţa aproape 1.500 de persoane.

Uniţi Salvăm şoricelul din rotiţă (Adevărul)

Cetăţeanul a ajuns precum şoricelul din rotiţă care se învârte disperat şi la nesfârşit. Orice ar alege, abuzul de putere se perpetuează prin invocarea precedentului. În privinţa migraţiei politice precedentul este utilizat fără ruşine: Ponta arată spre Boc, Boc spre Tăriceanu, Tăriceanu spre Năstase etc, scrie Ioana Lupea, în editorial.
Uniti Salvam cere retragerea ordonaţei, dar merge mai departe şi solicită tuturor partidelor politice semnarea unui Pact Naţional împotriva Migraţiei Politice, prin care acestea se angajează să nu mai accepte aleşi locali şi parlamentari ai altor partide, simplificarea procedurii de revocare a primarilor (legea 286/2006) prin care cetăţenii să poată solicita în mod real referendumuri pentru demiterea edililor în culpă şi reformarea legii partidelor şi a legilor electorale. Cele patru solicitări ale Uniţi Salvăm pot fi antidotul la partitocraţie doar prin susţinerea lor de cât mai mulţi cetăţeni.

Ordonanţa traseismului, bazată pe motive false (Adevărul)

Liderii celor trei asociaţii ale aleşilor locali, cu toţi oamenii ai PSD, i-au cerut lui Liviu Dragnea ordonanţa traseismului, dar fără a se consulta şi cu ceilalţi membri de conducere. De asemenea, în comunele în care Dragnea spune că majorităţile nu funcţionează, nu există, de fapt, niciun blocaj.

Codruț Sereș: "Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Dan Voiculescu la GRIVCO, în 2009" (Evenimentul Zilei)

Fostul ministru al Economiei și om de încredere al lui Dan Voiculescu, susține că președintele PNL, Klaus Iohannis, minte când spune că nu s-a întâlnit cu patronul GRIVCO, în 2009. Sereș a fost martor ocular.
Jurnalista Simona Ionescu explică faptul că nu-i un capăt de ţară că prezidenţiabilul Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Dan Voiculescu la Grivco şi şi-a negociat ascensiunea spre Palatul Victoria, în 2009. Problema este dacă Iohannis minte electoratul pentru a obţine simpatie şi voturi... Mitul neamţului corect, justiţiar, apărător al legii şi călăuzit de principii s-a fisurat ca la cutremur. Aşteptăm, domnule Klaus Iohannis, clarificări cu privire la casele “moştenite” şi la întâlnirea cu Dan Voiculescu, altfel decât o negare formală sau să ne acuzaţi că am face jocul PSD-ului, scrie Simona Ionescu în editorialul EVZ.

Se schimbă calculul accizelor în 2015: Se va ieftini benzina? Două posibile scenarii (Capital)

Cursul de schimb folosit pentru accize în 2014, de 4,7380 lei/euro, nu va mai fi aplicat anul viitor. Specialiştii în taxe arată că există două scenarii de calcul pentru 2015. În ambele, accizele ar trebui să scadă.

NONSENS: Autorităţile se laudă cu programe precum „Cornul şi laptele” pentru creşterea natalităţii (România Liberă)

Anual, numărul nou-născuţilor din România scade cu mii sau chiar zeci de mii. În 2013, în România s-au născut cei mai puţini copii de la al doilea război mondial încoace. Vina acestor cifre negre o poartă autorităţile inapte să ia măsuri coerente şi continue de încurajare a natalităţii, spun  sociologii. Tinerele familii aleg să facă doar un copil sau niciunul din cauza nesiguranţei financiare, a ajutorului infim din partea statului, a lipsei creşelor şi grădiniţelor. Încercările  de redresare sau măcar de stabilizare a natalităţii au fost rare şi, drept urmare, au rămas fără efect. Declinul previzil i-a îngrijorat pe factorii de decizie de la cele mai înalte niveluri.