Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Impotenţă politică (Adevărul)

Reportaj la Roşia Montană: ce vor localnicii (Adevărul) - Cum şi-a căpuşat miliardarul Ioan Niculae propriile firme cu ajutorul statului (Evenimentul Zilei) - Poşta Română, păgubită cu 8 milioane de lei. (Jurnalul naţional) - Amenzi de sute de mii de euro, în loc de reţele de apă pe banii UE (România liberă)

Legea există, Oprescu dă banii pe un referendum inutil (Adevărul)

Sute de oameni impresionaţi de moartea lui Ionuţ (4 ani), ucis de câini, au cerut, ieri, demisia primarului Oprescu. În jurul familiei îndoliate, manifestanţii le strigau edililor Capitalei să-şi asume legea care le permite eutanasierea animalelor fără stăpân (Legea 227/2002 – n.r.) şi să nu mai amâne rezolvarea problemei privind cei 65.000 de maidanezi din Bucureşti, organizând, pe 6 octombrie, un referendum
Despre Impotenţă politică scrie în Adevărul jurnalistul Liviu Iolu “domnul primar Sorin Oprescu  nu poate să decidă cine trebuie să stăpânească strada, câinele sau omul. Domnul Victor Ponta nu reuşeşte să decidă dacă o mină trebuie redeschisă ori ba, deşi când a fost închisă n-a mai cerut nimeni părerea comunităţii. Delegarea de responsabilitate merge mai departe şi are aspecte hilare. Doamna Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, nu dă un aviz pozitiv sau negativ pe proiectul Roşia Montană până când parlamentarii nu votează dacă proiectul merge sau nu mai departe. Iată, în toată splendoarea ei, definiţia impotenţei politice. Ministerele sunt locurile în care pe lângă şefi, aşezaţi politic în fruntea lor, există specialişti în problemele pe care le gestionează. Parlamentul este format din reprezentanţi ai poporului, ei nu sunt specialişti în problemele pe care le votează decât accidental”.

Reportaj la Roşia Montană: ce vor localnicii (Adevărul)

Un reporter Adevărul a fost ieri la Roşia Montană, de Ziua Minerului, şi a stat de vorbă cu câţiva dintre locuitori. Cei mai mulţi dintre ei speră ca proiectul de exploatare să demareze curând, din cauza sărăciei şi a lipsei de alternative.

”DOSARUL INTERAGRO”. Cum şi-a căpuşat miliardarul Ioan Niculae propriile firme cu ajutorul statului (Evenimentul Zilei)

Magnatul a dat ”o ţeapă” de 130.000.000 de euro printr-o schemă fără precedent. El a cumpărat gaz ieftin de la stat, chiar dacă avea datorii uriaşe.Sprijinul politic i-a asigurat monopolul pe piaţa îngrăşămintelor chimice.

Poşta Română, păgubită cu 8 milioane de lei. (Jurnalul naţional)

O firmă de apartament a primit de la fosta conducere a companiei de stat un contract gras pentru servicii pe care le intermedia. Corpul de control al premierului va sesiza DNA.

Amenzi de sute de mii de euro, în loc de reţele de apă pe banii UE (România liberă)

România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene dacă nu reuşeşte într-un an să introducă apă curentă şi canalizare în toate localităţile din ţară.
România a avut zece ani şi fonduri europene la dispoziţie pentru a moderniza localităţile cu peste două mii de locuitori, însă nu a reuşit să facă prea mare lucru în ceea ce priveşte absorbţia banilor UE. Populaţia poate plăti amenzi de sute de mii de euro zilnic, din 2015, în loc să beneficieze de utilităţi absolut necesare, cum ar fi apa curentă şi canalizarea, din vina incompetenţei politicienilor. Astfel, potrivit calculelor guvernanţilor, cuantumul amenzilor care ar putea fi propuse de UE pentru România este de 1.740.000 euro, suma forfetară minimă fixă, la care se adaugă penalităţile pe zile de întârziere, ce pot varia între 2.000 şi 124.000 euro/zi.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu