Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua în care Victor Ponta a uitat să-l înjure pe Traian Băsescu (Evenimentul zilei)

Liderii coaliţiei s-au dezis de Roşia Montană. Cum s-a prăbuşit în doar 3 ore un proiect care stârneşte controverse de 15 ani (Ziarul financiar)
- De ce este Cazinoul Constanţa încă o ruină (România liberă) - Primul spital public din România în care medicii vor avea salariu şi de la stat şi de la privat (Capital)

Liderii coaliţiei s-au dezis de Roşia Montană. Cum s-a prăbuşit în doar 3 ore un proiect care stârneşte controverse de 15 ani (Ziarul financiar)

Proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montană (Alba) de către compania canadiană Gabriel Resources (prin Roşia Montană Gold Corporation) a fost îngropat politic.
O ieşire publică anunţată în ultimul moment a copre­şedintelui USL şi lider al PNL Crin Antonescu împotriva proiectului de lege care urma să legifereze exploatarea de la Roşia i-a luat prin surprindere pe cei din PSD, care au admis că nimic nu mai este de făcut şi că lucrurile nu pot înainta.
Proiectul Roşia Montană avea şi o parte avantajoasă legată de investiţii şi de locuri de muncă, iar acum partea dezavantajoasă va fi aceea că statul român va avea în mod sigur un proces cu societatea care urma să demareze proiectul, a spus premierul. Ponta a menţionat că suma pe care a vehiculat-o în urmă cu o săptămână, de 2 miliarde de lei, este o „evaluare“ a notificărilor pe care guvernul le-a primit şi pe care fostul premier Emil Boc le-ar fi „ascuns prin sertare ca un laş“, dar şi notificări primite ulterior.
Exploatarea urma să înceapă în 2016, iar statul român se aştepta să aibă un beneficiu de cel puţin 4 mld. dolari, având în vedere că rezervele estimate sunt de 300 de tone de aur şi aproape 1.500 de tone de argint, în valoare de 14 mld. dolari.

Ziua în care Victor Ponta a uitat să-l înjure pe Traian Băsescu (Evenimentul zilei)

Am văzut cum Crin Antonescu i-a tras scaunul de sub fund lui Victor Ponta. De două ori în două zile. Prima dată în cazul câinilor vagabonzi, unde s-a pronunţat împotriva referendumului stupid propus de Sorin Oprescu. A doua oară în cazul proiectului Roşia Montană.
Reacţiile lui Crin Antonescu au fost extrem de interesante din punct de vedere politic, lăsându-l de fiecare dată pe actualul premier al României să pară uşor defazat, ridicol în tentativa sa de a guverna într-o coaliţie care de fapt nu mai există.
9 septembrie devine nu numai ziua în care a fost încoronată Maria Stuart regină a Scoţiei, ci şi Ziua În Care Victor Ponta A Uitat Să-l Înjure Pe Traian Băsescu! Aşa să rămână în Istorie! Comentariul lui Dan Andronic integral în EVZ.

De ce este Cazinoul Constanţa încă o ruină (România liberă)

Imobilul a ajuns o ruină, după ce responsabilitatea reabilitării a fost pasată, ani de zile, de la ministere din Bucureşti la primărie. În al 12-lea ceas, autorităţile locale spun că va fi reparat cu fonduri europene. Termenul estimat pentru începerea lucrărilor: primăvara anului 2014.
Inaugurat în 1911, cazinoul a fost transformat în spital în timpul celui de-al doilea război mondial şi  a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant. După revoluţia din 1989, cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar era folosit şi pentru organizarea de diverse evenimente culturale.

Primul spital public din România în care medicii vor avea salariu şi de la stat şi de la privat (Capital)

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va figura printre cele 12 unităţi spitaliceşti din ţară care vor implementa proiectul-pilot referitor la statutul spitalelor şi al salarizării medicilor, aflat în dezbatere publică. în aceste spitale, medicii vor trebui să opteze între sectorul public şi cel privat, având în vedere că vor avea voie să presteze la privat numai după terminarea normei de şapte ore la stat. Din suma primită în privat 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului. Mai mult, activitatea privată în spitalul public va fi acordată în proporţie de 20% iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu