Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joaca de-a comisarul european (Adevărul)

Probleme pentru România? O versiune provizorie a noii Comisii Europene a apărut în presa de la Bruxelles. În ce rubrică e Corina Creţu (Gândul) - Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanța privind traseismul politic (Evenimentul Zilei) - Cum încurajează guvernul businessul românesc (Ziarul Financiar) - Ministerul Sănătății dă drumul la angajări (Capital.ro)

Joaca de-a comisarul european (Adevărul)

Premierul ar fi trebuit mai întâi să ţină un mic discurs de mulţumire pentru activitatea d-lui Dacian Cioloş (care a fost un excelent comisar european) şi apoi să anunţe public ambele propuneri, aşa cum a făcut în scrisoarea către Jean-Claude Juncker. Ar fi fost un act de minimă corectitudine şi demnitate instituţională şi de respect faţă de opinia publică din România. De ce nu a fost aşa? Presupun, scrie în Adevărul Mircea Vasilescu, că din cauza “gândirii” îngălate în care se complace politica românească: totul e cu dedesubturi, cu jocuri de culise, cu lucrături. Şi, bineînţeles, cu impulsul de a aburi opinia publică. Din felul cum s-au desfăşurat lucrurile, rezultă că premierul a făcut propunerea d-lui Dacian Cioloş de formă, dar în fapt avea de la început intenţia de a susţine candidatura d-nei Corina Creţu, şi încă ambalată într-o idee nobilă şi socialist-europeană: mai multe femei pe posturi de comisar.
Dl Cioloş şi-a dovedit deja capacităţile pe un portofoliu complicat, Agricultura; ar fi putut fi la fel de bun şi pe domeniul dezvoltării regionale (sau altul), căci în maşinăria birocratică numită Comisia Europeană contează foarte mult experienţa executivă şi administrativă. Doamna Corina  Creţu nu are o asemenea experienţă, a fost până acum doar un europarlamentar printre mulţi alţii, nu s-a ilustrat prin nimic deosebit şi nici n-a condus vreo instituţie ori vreo entitate în care să trebuiască să ia decizii, să construiască şi să aplice politici publice. Dar premierul şi PSD vor de fapt să aibă la Bruxelles un om din partidul lor, nu un bun comisar din partea României.

Probleme pentru România? O versiune provizorie a noii Comisii Europene a apărut în presa de la Bruxelles. În ce rubrică e Corina Creţu (Gândul)

Un corespondent de la Bruxelles a intrat în posesia unei organigrame provizorii a viitoarei Comisii Europene. În acest document, despre care nu ştim dacă este de actualitate, România este trecută cu „Creţu/Cioloş”, pentru portofoliul Humanitarian Aid, mult sub cel râvnit, de Politici Regionale, în chenarul căruia este trecut actualul comisar croat pentru Protecţia Consumatorilor.

Băsescu, înainte de a pleca la Summitul NATO: CSAT a aprobat prezenţa unor aeronave NATO în România (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, după şedinţa CSAT, că s-au luat două decizii, una legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României şi posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic.

A început războiul traseismului (România Liberă)

Primele dezertări spre tabăra Puterii s-au produs, ieri, la o zi după ce traseismul a fost legalizat de Guvern prin ordonanță de urgență. ACL transmite însă migratorilor că și-ar putea pierde mandatele, dar dezodământul depinde de o eventuală decizie a Curții Constituționale. Atracția către partidele aflate la guvernare este explicată prin faptul că Executivul împarte resursele financiare pentru administrația locală. Liberalii au suferit cea mai grea pierdere, din punct de vedere al notorietății. Primarul Galațiului, Marius Stan, a anunțat că va trece la UNPR. În rest, primul eșantion de migratori de la Opoziție către Putere, provine în special din zona rurală.

Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanța privind traseismul politic (Evenimentul Zilei)

Gheorghe Bute, edilul din comuna Scânteiești, județul Galați, este cel care a cerut o lege pentru legalizarea migrației primarilor și consilierilor. A fost judecat pentru înșelăciune! Pe scena politică a început iureșul.

Cum încurajează guvernul businessul românesc (Ziarul Financiar)

Într-o vreme în care a susţine nevoia expansiunii exporturilor româneşti pe noi pieţe, în afara UE, este un discurs oficial la modă, niciun reprezentat al unei companii româneşti private nu l-a însoţit pe premier în ultima sa vizită la Beijing, deşi el a avut acolo întâlniri cu oameni de afaceri chinezi şi cu puternice companii chineze. Singurul reprezentant al unei companii româneşti care l-a însoţit pe premierul Victor Ponta în vizita oficială în China este Alexandru Maca­rie Moldovan, directorul CFR SA, a confirmat guvernul.

Ministerul Sănătății dă drumul la angajări (Capital.ro)

Ministerul Sănătăţii a aprobat în ultimele două luni scoaterea la concurs a peste 1.500 de posturi vacante în unităţile sanitare cu paturi din subordine şi în serviciile de ambulanţă, în condițiile în care , de anul acesta, au fost eliminate restricțiile privind angajările.
 

Revista presei românești cu Magda Prelipceanu