Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România s-a ales cu praful de pe toba Comisiei Europene (Adevărul)

INCOGNITO GÂNDUL. Am cumpărat TRASEIŞTI în viu pentru partidul de guvernământ: sunt ieftini şi buni în alegeri - Cum vrea PSD să ocolească CCR (România Liberă) - Curtea Constituțională a ignorat avertismentele SRI. România, teren liber pentru terrorism (Evenimentul Zilei) - Românii cheltuie 1 mld. euro în pieţele agroalimentare (Ziarul Financiar) - Aroganţa lui Radu Tinu, securistul Hertei Müller: „Sunteţi amatori!“ (Adevărul)

România s-a ales cu praful de pe toba Comisiei Europene (Adevărul)

România este tot mai departe de a obţine un portofoliu cu greutate în viitoarea Comisie Europeană, ce va fi condusă de Jean-Claude Juncker până în 2019. Două organigrame de lucru,  prezentate marţi şi joi de site-ul euractiv.com, principala sursă în materie de politică europeană, o plasau, ambele, pe Corina Creţu în dreptul portofoliului pentru Ajutor Umanitar, unul dintre cele mai nesemnificative din Comisia Europeană. Astfel, europarlamentarul PSD va conduce un minister europen ce are alocate cele mai puţine fonduri, deşi premierul, cel care a trimis propunerea noastră la Bruxelles, anunţa miercuri că România va primi portofoliul Dezvoltării Regionale, unul dintre cele mai importante.

INCOGNITO GÂNDUL. Am cumpărat TRASEIŞTI în viu pentru partidul de guvernământ: sunt ieftini şi buni în alegeri

După ce Guvernul a publicat ordonanţa care legiferează traseismul politic în apropierea campanie electorale, un reporter Gândul, care a susţinut că sună de la PSD, a reuşit, în două ore, să racoleze 9 primari de la PDL, PNL şi PPDD. Aleşii locali şi-au negociat „transferul” la PSD pentru un kilometru de asfalt, reparaţii la o scoală sau o funcţie mai bună în partid. Unul dintre primarii PDL a explicat cum la europarlamentare a adus voturi pentru PSD, deşi era încă democrat-liberal şi că acum abia aşteaptă să intre în marea familie social-demorată.

Cum vrea PSD să ocolească CCR (România Liberă)

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a inițiat un proiect de lege referitor la funcționarea Curții Constituționale (CCR). Proiectul prevede, printre altele, dreptul CCR de a judeca hotărârile Parlamentului, existent deja în legislația actuală. Însă, ministrul a introdus un capitol separat în care explicitează modul în care se exercită acest control. Astfel, CCR se pronunță asupra hotărârilor Parlamentului care “afectează valori, reguli și principii constituționale sau, după caz, organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor de rang constituțional”. Din lista de subiecte pe care le poate judeca CCR lipsesc, de exemplu, cele referitoare la hotărârile privind numirile în funcții publice. Or, încă din 2010, CCR obținuse dreptul de a judeca orice hotărâre a Parlamentului.

Curtea Constituțională a ignorat avertismentele SRI. România, teren liber pentru terorism (Evenimentul Zilei)

În ciuda avertismentelor lansate de autoritățile române privitoare la pericolul pe care îl reprezintă unii utilizatori ai cartelelor pre- pay, CCR a stabilit că organele judiciare și cele cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu mai au acces și nu mai pot utiliza datele obținute și stocate în baza Legii „Big Brother”. Fapt de o gravitate ieșită din comun: începând de ieri, România a devenit, legal, un teritoriu pe care teroriștii pot acționa fără să poată fi verificați.

Românii cheltuie 1 mld. euro în pieţele agroalimentare (Ziarul Financiar)

Românii cheltuie anual în pieţele volante şi agroalimentare circa 1 mld. euro, respectiv 7% din banii pe care îi dau în comerţul cu dominantă alimentară, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. În pieţele volante şi agroalimentare din România cea mai mare parte a vânzărilor este nefiscalizată.

Aroganţa lui Radu Tinu, securistul Hertei Müller: „Sunteţi amatori!“ (Adevărul)

Radu Tinu, fostul adjunct al Securităţii Timiş în perioada 1985-1990, a criticat la „scenă deschisă“ o expoziţie despre tehnicile folosite de instituţia represivă a regimului comunist. „Am venit să văd cum lucrează închiziţia secolului XXI în România. Lucrează foarte prost“, a declarat Radu Tinu, cu nonşalanţă debordantă.   Unul din panourile expuse la Muzeul de Artă este dedicat umăririi scriitoarei Herta Müller, distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură, în anul 2009. Radu Tinu a fost cel care a montat, personal, microfoanele în apartamentul în care locuia scriitoarea în Timişoara, din zona Spitalului Judeţean.