Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliţia de aur (Jurnalul Naţional)

Crin Antonescu: „Dacă Guvernul asumă proiectul Roşia Montană, eu îi fac credit“ (Adevărul) - „Barosanul” din PDL Ioan Oltean, acuzat de corupţie (Evenimentul zilei) - Viitura devastatoare a surprins Galaţiul (România liberă) - Consiliul Fiscal: România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală (Ziarul financiar)

Crin Antonescu: „Dacă Guvernul asumă proiectul Roşia Montană, eu îi fac credit“ (Adevărul)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a acordat, joi, la „Adevărul Live“, primul interviu după ce a anunţat că se opune unei legi privind exploatarea aurului la Roşia Montană. Liderul PNL i-a cerut partenerului său de guvernare, Victor Ponta, să-şi asume proiectul exploatării ca premier şi să nu se ascundă în spatele Parlamentului. Preşedintele Senatului a spus direct, cu subiect şi predicat, că în spatele aurului din Apuseni se află mari interese financiare. Deşi se cântă tot mai des ruperea USL, Crin Antonescu crede că alianţa nu se va destrăma, pentru că începerea exploatării aurifere din Munţii Apuseni nu a fost angajată în pactul de guvernare. Cât despre visul prezidenţial, Antonescu este decis: va candida, cu sau fără susţinerea PSD.

Coaliţia de aur (Jurnalul naţional)
Acum săbiile sunt iar pe masă, scrie Dan Constantin în editorial.
Roşia Montană este o problemă. Una din multele pe care Puterea instalată în 2012 le are de rezolvat. Aşa cum sunt Oltchim, CFR Marfă, acordul cu FMI, pensiile, impozitul forfetar, câinii maidanezi, repararea şcolilor.
USL nu va muri pe muntele de aur de la Roşia Montană. Coaliţia are mandat să funcţioneze încă 65 de săptămâni.
Până la prezidenţiale vor mai fi şi alte “pastile” letale pe care cei doi lideri sunt obligaţi să nu le înghită. Doar dacă sunt sinucigaşi...

„Barosanul” din PDL Ioan Oltean, acuzat de corupţie (Evenimentul zilei)
Zi neagră pentru PDL. Doi dintre liderii partidului au fost puşi sub acuzare de către procurori. Adriean Videanu pentru subminarea economiei în dosarul lui Ioan Niculae, iar Ioan Oltean pentru corupţie şi favorizarea infractorului.
Procurorii DNA susţin că Ioan Oltean, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene, şi-a exercitat influenţa asupra unor înalţi demnitari în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pentru proiecte derulate de primăriile conduse de primari PDL.

Viitura devastatoare a surprins Galaţiul (România liberă)
Bilanţ negru: nouă persoane decedate. Ploile torenţiale, cu debite de până la 147 l/mp, au afectat 18 localităţi gălăţene, fiind inundate peste 700 de case. Avertizările meteo transmise primarilor fac acum obiectul controverselor. Miercuri, meteorologii au atenţionat că există riscul producerii unor ploi torenţiale, dar pe hartă erau marcate cu roşu judeţele Brăila şi Tulcea, nu Galaţiul.

Consiliul Fiscal: România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală (Ziarul financiar)
Evaziunea fiscală a ajuns anul trecut la aproape 14% din PIB (circa 20 mld. euro), iar cea mai mare parte este generată la TVA, potrivit Raportului anual al Consiliului Fiscal.
La nivelul anului 2012, în România erau circa 1,45 milioane de salariaţi „la negru“, reprezentând aproximativ 23% din totalul salariaţilor din economie.
Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană, în opinia Consiliului Fiscal.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu