Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul hinghereşte Parlamentul (Gândul)

Garanţie de mediu de 146 de milioane de $ la Roşia Montană (Jurnalul Naţional) - Cum îşi aşteaptă elevii la ore sute de unităţi de învăţământ (Adevărul) - Profesor american: Dracula poate fi un brand bun pentru România (România liberă)

15.000 de oameni au protestat în Bucureşti faţă de proiectul Roşia Montană. Mesajul premierului Ponta (Gândul)

Peste 15.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, în Bucureşti, în cea de-a 15-a zi de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Punctul de întâlnire a fost Piaţa Universităţii de unde manifestanţii au plecat în marş  pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului şi din nou spre Universitate. Traficul a fost blocat pe un sens pe tot parcursul marşului.  În vreme ce în Bucureşti oamenii cereau oprirea proiectului, la Roşia Montană premierul Victor Ponta a mers să se întâlnească cu minerii care manifestau în favoarea exploatării. Şeful guvernului a intrat în mină pentru a discuta cu ortacii blocaţi în subteran de şase zile, convingându-i să iasă cu promisiunea că parlamentarii din comisia specială pentru Roşia Montană se vor deplasa la faţa locului.
Aproape de miezul nopţii premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care invită la dialog şi protestatatarii din Bucureşti. „E o intenţie să invit la dialog. Trebuie ascultaţi şi unii şi altii, după care intervine decizia politică bazată pe ascultarea părerilor raţionale”, este mesajul premierului, care însoţeşte o fotografie cu manifestanţii din Bucureşti.
Tot în Gândul despre minerii de la Roşia Montană, care au abandonat protestul după ce premierul le-a promis că  le va aduce Comisia parlamentară. Premierul hinghereşte Parlamentul, comentează, în context, jurnalistul Cristian Tudor Popescu. În opinia sa, "V. Ponta a câştigat un capital de imagine mai preţios decât aurul în România de azi: autoritate. Fără să recurgă la forţe de represiune, prin simpla prezenţă şi deschidere a gurii, a reuşit să-i potolească pe grevişti. Doar că, Dl Ponta a comis, verbal, o batjocură antidemocratică la adresa statului de drept.
Parlamentul se va duce la Roşia Montană dacă şi când va hotărî acest lucru, nu când îl ia pe sus premierul Ponta. Însă lipsa de scrupule cu care tânărul prim-ministru foloseşte o asemenea otravă de cuvinte mie, unul, îmi dă fiori", notează CTP în Gândul.

Garanţie de mediu de 146 de milioane de $ la Roşia Montană (Jurnalul Naţional)

Garanţia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, în contul statului român pentru proiectul de la Roşia Montană este de 146 mil. $, a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ministrul Mediului a avizat favorabil proiectul, dar acordul de mediu va fi emis dacă legea va fi adoptată în Parlament.

România 2013–2014: şcoli ca în Evul Mediu. Cum îşi aşteaptă elevii la ore sute de unităţi de învăţământ (Adevărul)

Începutul noului an şcolar nu vine cu bucurie pentru mii de elevi şi preşcolari din ţară,care sunt nevoiţi să înveţe în spaţii improvizate, mizere şi periculoase.
Aproape o sută de elevi din localitatea mureşeană Ormeniş se vor uita peste gard la şcoala cea nouă, dar neterminată, în timp ce vor trebui să înveţe în podul căminului cultural. În Pietrari (Dâmboviţa), alte sute de elevi se vor înghesui în şcoala veche şi prea mică, deşi noua clădire a fost finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a mai găsit, însă, bani pentru centrala termică. La Faraoanele, în Vrancea, 200 de elevi se vor înghesui în grădiniţă, lângă preşcolari, din cauză că lucrările la şcoală nu se mai termină. În Timişoara, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest s-au baricadat în clădire, supăraţi că autorităţile vor să-i mute.


Profesor american: Dracula poate fi un brand bun pentru România (România liberă)

Interviu cu P.J. Crowley, profesor la „George Washington“ University şi fost adjunct al secretarului de stat al SUA, între 2009 şi 2011. El consideră că situaţia din Siria este extrem de fluidă şi afectează „fiecare regiune a lumii“. Din punctul său de vedere, Rusia nu-şi va pierde influenţa în Orientul Mijlociu, dar crede că la un moment dat Moscova ar putea înţelege că „protejându-l pe Assad ar putea avea mai multe costuri strategice decât beneficii. În acel moment, soluţia politică va deveni mult mai posibilă“. Profesorul P.J. Crowley suţine că România este parte a „jocului“ fiind membră în NATO şi UE, dar sugerează că pentru a fi mai bine cunoscută ar trebui să se „autodefinească şi să ia în calcul şi felul în care o definesc ceilalţi“ . Fostul oficial american crede astfel că România are nevoie de un brand, iar Dracula poate fi la fel de bun pentru România cum este Mickey Mouse pentru America.