Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta, greşelile capitale în scandalul Roşia Montană (Adevărul)

Kovesi caută cârtiţa lui Ioan Oltean din DNA (Evenimentul Zilei) - Cu ce avere va rămâne Fenechiu dacă va fi condamnat definitiv (România Liberă) - Sindicaliştii de la metrou şi RATB pregătesc greva generală (Jurnalul Naţional) - "Observatorul Preţurilor", proiectul care le promite românilor mâncare mai ieftină (Gândul)

Ponta, greşelile capitale în scandalul Roşia Montană (Adevărul)

„A trimis la Parlament un proiect de lege despre care nici măcar membri importanţi ai cabinetului său nu ştiau nimic. A omis să dea explicaţii privind obiecţiile majore emise de Ministerul Justiţiei în legătură cu constituţionalitatea şi oportunitatea proiectului de lege.
A devenit duplicitar în abordări, declarându-se, ca deputat împotriva proiectului pe care îl susţinea în calitatea sa de premier.
A omis obligaţia legală de a supune proiectul de lege dezbaterii publice. A subestimat reacţia străzii.
A trecut cu prea multă uşurinţă peste aspectele politice ale chestiunii. Roşia Montană a devenit un motiv de război intern în USL care împinge coaliţia spre destrămare. Conflictul cu Traian Băsescu, ceea ce a dus la victoria cu 70% în alegeri, este înlocuit astfel de lupta dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu” scrie jurnalistul Ion M. Ioniţă.

Kovesi caută cârtiţa lui Ioan Oltean din DNA (Evenimentul Zilei)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat o anchetă internă pentru a-i identifica pe cei vinovaţi de scurgerea de infomaţii, în cazul liderului PDL Ioan Oltean.
oan Oltean a fost interceptat, pe 22 martie 2012, când înştiinţa două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate, de către DNA, percheziţii la domiciliile acestora. Percheziţiile erau în dosarul în care sunt cercetaţi fostul secretar de stat Ioan Andreica (PDL) şi fostul pre şedinte al Consiliului Judeţean Bis triţa, Liviu- Mihai Rusu (PDL).

Cu ce avere va rămâne Fenechiu dacă va fi condamnat definitiv (România Liberă)

Dacă în România ar fi funcţionat instituţia confiscării extinse a averilor ce NU pot fi justificate, s-ar fi acumulat la bugetul statului zeci de milioane de euro, deoarece există texte de lege care ar putea fi aplicate.
În situaţia de a rămâne fără averi, dacă primesc pedepse definitive de peste 5 ani închisoare, sunt, spre exemplu, deputatul Relu Fenechiu, condamnat deja de prima instanţă, Dan Diaconescu, judecat pentru două fapte de şantaj, Dan Voiculescu, învinuit pentru complicitate la şantaj.
Sistemul nostru judiciar are însă o hibă: până se dau sentinţele definitive averile se volatilizează, aşa că statul român nu prea mai are ce recupera.
În România, potrivit Laurei Codruţa Kovesi, şef DNA, în 2012 ­s-au confiscat doar 5% din bunurile obţinute de condamnaţi (respectiv doar 107 milioane de lei).
Freedomhouse România, ExpertForum şi instituţiile judiciare au organizat la Bucureşti o conferinţă internaţională, cu participarea unor experţi din UE şi SUA, pentru a activa instituţia confiscării extinse.

Sindicaliştii de la metrou şi RATB pregătesc greva generală (Jurnalul Naţional)

Astăzi, la Metrorex a avut loc o grevă de avertisment. Protestele sindicaliştilor vor continua mâine cu un miting şi un marş. Pe 30 septembrie va fi declanşată greva propriu - zisă, pe termen nelimitat, ameninţă Uniunea Sindicatelor Libere de la Metrou. Liderul sindical Ion Rădoi a vorbit despre problemele angajaţilor de la metrou. Acestea sunt legate mai ales de scăderea calităţii vieţii, în condiţiile în care “de cinci ani nu putem negocia un contract colectiv de muncă pentru acoperirea indicelui de inflaţie”.

Premierul prezintă astăzi în parlament scrisoarea de intenţie către FMI: La ce s-au angajat Guvernul şi Banca Naţională (Ziarul Financiar)

Guvernul se angajează din nou că vinde majoritatea companiilor deţinute de Ministerul Economiei. Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără CupruMin, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

"Observatorul Preţurilor", proiectul care le promite românilor mâncare mai ieftină (Gândul)

Proiectul prevede crearea unui site unde să fie afişate, în primă fază, preţurile comparative la alimente de bază din marile reţele de magazine, precum şi în pieţe. Cu ajutorul unui astfel de sistem de monitorizare a preţurilor, populaţia ar putea vedea de unde poate cumpăra alimentele cu cele mai mici preţuri.
Dacă propunerea va fi acceptată de Comisia Europeană, sistemul ar trebui să funcţioneze în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România, potrivit unor informaţii obţinute de gândul de la surse guvernamentale.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu